Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2013 06:25 - Българите - почивен ден!
Автор: djem Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2055 Коментари: 5 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                160  дни в годината българите не работят


 България е една от страните, в които се работи най-малко. Вземете официалните 13 дни празници, добавете болничните, които са средно 20 дни на човек от населението, добавете средна отпуска от 20 дни, добавете 52 съботи и недели и ще получите около 160 дни в годината, през които българинът не работи.

 Сами разбирате, че няма как да не работиш 160 дни и да живееш като японец или германец.

В Германия например в частния сектор, работника работи непрекъснато по 10 или 12 часа на ден 30 дни в месеца. ако има големи поръчки - работи и по 15 часа, за да вземе цената която иска за поръчката; ако забави срока за изпълнение, поръчителя приспада от цената или има право да откаже поръчката.Тогава при това положение, собственика на отказаната поръчка трябва сам да реализира сделката;германците имат едва 10 дни в годината за отпуска; болничните (в големи размери) им се плащат само ако германеца има допълнително болнична застраховка; всеки германец трябва да има задължително здравна осигуровка, а застраховката е по желание. Земеделските фирми сами си осигуряват доставките и сами (имат си мениджъри) се занимават с пласмента на производството си.80% от бизнеса в Германия е частен. Най - многобройни са малките занаятчийски фирми. В Германия се произвежда всичко, от което един германец има нужда; от иглата до конеца; цялото производство се е съзредоточило в малките градчета и села; В Германия стандарта на живот не е толкова висок; приходите на германеца-работник  са между 800 и 2500 евро.Има и по-високи доходи, но те са единични случаи; най-високи доходи получават политиците, специалистите и инжинерите. В частния бизнес - всеки собственик сам определя възнаграждението на работника си.  В Германия отпуската, почивните дни и евентуално болничните са около 30 дни в годината.

Ако в България,работниците имат само 30 почивни дни в годината, сигурно ще стане революция, за да си извоюват още толкоз за да почиват. В Европа има приказка, че българите били мързелив народ,защото почивали повече, отколкото да работят. А за ромите се носят легенди, че изобщо не обичат да работят. Най - обичали да лентяйстват, да лъжат и да крадат. Затова където и да идели, всеки ги гони; не ги обичат и не ги искат на територията си; макар, че западняците се пишат демократи, не проявяват демократизъм към източните си съседи.


В Япония собственика на предприятието сам определя договорните отношения с работника. Един проект трябва да се изпълни в рамките на точно определено време. Понякога трябва да се работи на смени, денонощтно за да се изпълни поръчката и чак когато стоката бъде одобрена, купувачът плаща. Японецът работи 6 дни в седмицата, има една седмица почивка в годината, ако работи в голяма компания. Малките фирми нямат такива привилегии. Те работят когато имат поръчки, ако имат поръчки през цялата година,работят без почивка.

Парадокс е и едно неписано правило за работното време на общинските чиновници.
Например: има канцеларии, които са заключени през цялата седмица,макар че има назначени чиновници на заплати в общината. Такива случаи има в Община Бургас. В цялата общинска административна сграда в центъра на града има едва 10 чиновника на работа. Другите - просто отцъстват. Кабинетите им - заключени; работно време - нямат. Къде са? - никой не знае; а недай си боже да попиташ някого, получаваш остър отговор и ти се зъбят насреща, като че ли си им бръкнал в душата;толкова злоба....за нищо. И не само в бургаските общини е така; може би в цяла България общинската администрация реве за реформиране на работното време; веднъж за винаги чиновника трябва да разбере, че ако не работи по 8 часа на ден, няма да получи заплата; и това трябва да е Закон; на всеки кабинет трябва да има обозначено място с работното време на чиновника,което да се спазва строго; понеже кметовете се сменят на всеки 4 години, а чиновниците - остават, трябва чрез Закон приет от НС да се определи точното им работно време и колко и кога да почиват. Кметовете не могат да се справят с този проблем ( работно време) до сега доказателствата са - безпричинно изчезване от работното място и незачитане на работното време. Освен това чиновниците и администраторите са безкрайно недобронамерени и понякога са доста злобни към гражданите с които работят и които трябва да обслужват. Вярно е че, работата им е изнервяща, но когато чиновника е компетентен и спокоен може да се справи без проблеми със задачите. Нашите бургаски общински чиновнички са безкрайно бездарни и некомпетентни. Например в данъчното; там е пълен хаос; никоя от чиновничките не познава търговското право, не е запозната с имотните декларации; не знае данъчния закон за колите и сградите; някои от тях са и компютърно неграмотни; изобщо в данъчното е абсолютна анархия. Чиновничките са намръщени, не любезни, груби и ако някоя декларация не е направена правилно, веднага последствията са грубо отношение и обиди към клиента. Там никоя госпожа на никого не прави забележка нито си помагат една на друга. Всяка се е задълбочила в своя компютър, гледа го като голям камък и се чуди къде е архива на съда или архива на общината, не знае как да го намери и как да сравни данните. Можеби тези възрастни лелки трябва да бъдат освободени от тази работа и на тяхно място да назначат млади и компетентни хора,които да работят бързо и качестено. Защото както е сега, а то е от 2-3 години така, е много трудно да се обработят документите, работата не е трудна, но чиновниците не са качествени работници. Една декларация не трябва да се обработва за 2 часа, времето за обработка е много по-кратко, особено когато се обработват чрез компютър. На общината й трябват чиновници, които да си разбират от работата - професионалисти, специалисти, които обичат да работят.

И Да, чиновника и администратора е длъжен да работи и да е в услуга на клиента. Администрацията е вид персонал, който обслужва интересите на клиента.

Клиента винаги има право!




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. djem - Горната статистика се отнася за държавните администрации
04.12.2013 07:16
Макар че, празниците и почивните дни се спазват и от частниците. Болничните по закон са 20 дни, а понякога и повече в зависимост от заболяването - платени,макар и на 80% стандартно.
Много хора не са запознати с истинското положение в което се намира българския обикновен работник - чиновник. Това което се изнася в пресата, не винаги отговаря на истината. Затова в повечето случаи, когато излезе една такава шокираща информация, някои от нас скачат като опарени.
Имаше една майтапчийска приказка преди време:
Държавата дава празници за народа, за да поддържа заплатите ниски.
Това е положението! Ниски ли са заплатите на държавните обикновени служители,чиновници? Получават ли заплати по-високи от 500/600 лв.?а, някъде и по 400-450лв/месец. .... това е подигравка, но при 160 дни в годината почивни, някои директори мислят че са достатъчни 450 лв/месечтно.
цитирай
2. ferdi - :)
04.12.2013 09:22
Първото изречение в коментара е уви напълно невярно. Частник, който спазва празници и почивни дни... единици са!!!! Така че статистиката може да е САМО за държавните служители, за останалите нито болничните важат, нито официалните празници.. малко е пресилено.
От друга страна има страни е ЕС с 35 часова работна седмица и също с 20-25 дни годишен отпуск, но не работят за 250 евро, нали? :)
цитирай
3. djem - Привет ferdi - :)
07.12.2013 10:26
Вярно е че има държави в ЕС, където се работи - наистина се работи и за това заплатите там са високи и се плаща надница изчислена по критерии за високо качество на продукцията. В ЕС няма държава в която работника да не си получи заплатата за всяка СЕДМИЦА- т.е. на работника му се плаща заплата на седмица - 4 седмична заплата от 500 евро(най-малко) и затова заплатите в ЕС са високи.
Но, знаете ли че цигарите, алкохола, дрехите, мебелите разните други домакински стоки и услуги са с високи цени? Единствено храната е на ниска цена.
Тук у нас е точно обратното. И това се получава защото сме в БОРД.ако борда падне - цените ще скочат до небесата, след година на инфлация ще фалират всички спекулативни и пирамидални фирми "производители" на стоки
( вносители)...защото в България земеделнице не са производители, а са вносители и перат пари. Питайте Б.Борисов как от голтак се става милионер само за 3 години като премиер.
цитирай
4. djem - Къде ми е коментара - отговор,господа админи на блога?
07.12.2013 10:28
Защо постоянно трябва да ми вдигате нервите с тези ваши неренгламентирани правила на поведение тук в блог средата?
цитирай
5. djem - Да не би блога ми да има БАН?
07.12.2013 10:29
ЗАЩО НЕ СТЕ МИ КАЗАЛИ? С КАКВО СЪМ НАРУШИЛА ПРАВИЛАТА?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 956381
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9189
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930