Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2016 07:51 - КРАЙ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ФОРМАЛНОСТИ И БЮРОКРАЦИЯ В ЕС.
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1943 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 13.07.2016 07:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                         ЕК реши че: бюрокрацията затруднява движението на документите на хора, които искат да живеят и работят в страните на Европа.


               image


Легализирането на документи за работа и живот в ЕС става ненужно.


ЕК одобри регламент, който трябва да бъде приет от страните членки до две години и половина.

Две години и половина – такъв е срокът, който националните правителства имат, за да облекчат бюрокрацията, съпътстваща гражданите, които отиват да работят или живеят в друга държава от Европейския съюз (ЕС).

Сега хората, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи (например удостоверение за раждане, брак или смърт), за да докажат, че те са автентични.

Тази необходимост обаче отпада в новия регламент, одобрен от Европейския парламент и еврокомисията, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Какво отпада

Документите вече няма да имат нужда от апостил, заверено копие и заверен превод. Държавите членки имат тридесет месеца да приведат регламента в действие. Той ще засегне документацията, свързана със: раждане или смърт, име, брак, включително брачната дееспособност и семейното положение, развод, законна раздяла или унищожаване на брака, регистрирано партньорство, включително дееспособността за сключване на регистрирано партньорство, положението, прекратяването и анулирането му.

Облекчава се и употребата на документи, свързани с произход, осиновяване, постоянен адрес и/или място на пребиваване, националност, липса на съдебно минало и правото на лицето да избира и да бъде избирано в общинските избори и в изборите за Европейски парламент.

Ще има опция за използване на многоезични стандартни удостоверения, които ще се прилагат към официалните документи за улеснение на превода. Те ще бъдат на всички официални езици на ЕС, които могат да бъдат поискани вместо националните публични актове. Предвидени са и защитни мерки срещу измами. Ако национален орган има основателни съмнения във връзка с конкретен документ, държавите членки ще могат да проверят истинността на документа, като се свържат с издалите го органи чрез съществуващата информационна система за вътрешния пазар.

Национални правила за признаване на съдържанието

Регламентът се отнася единствено до автентичността на официалните документи, така че държавите членки ще продължат да прилагат своите национални правила относно признаването на съдържанието и действието на официалните документи, издадени в други държави от съюза.


"Имаме добра новина за хората, които отиват в друга държава от ЕС, например за да учат или да работят" - заяви Вера Йоурова -/ европейският комисар, отговарящ за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете/. Днес слагаме край на тези административни формалности и с това улесняваме движението на хората в ЕС."

Според проучване на Евробарометър 73% от европейците смятат, че трябва да се вземат мерки за подобряване на движението на официални документи между държавите от ЕС.

в-к "Капитал"




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - КРАЙ НА МЪКИТЕ, но внимавайте! Българската бюрокрация е особено племе, тя не спазва никакви правила и закони....щом това струва пари.
13.07.2016 13:03

В кои случаи е необходимо удостоверяване с апостил

Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, подписана в Хага на 5 октомври 1961 г., влиза в сила за България на 30 април 2001 г. Целта на конвенцията е да установи единен способ за удостоверяване валидността и истинността на документите от чужбина чрез поставяне върху тях на специално обозначение (Apostille) или като приложение към тях.

Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове от 1961 г.
За улеснение на интернет страницата на МВнР са публикувани списъци на държавите – страни по Хагската конвенция, и на тези, с които България има сключени договори за правна помощ. По този начин всяко заинтересувано лице може да направи необходимата му справка.

БЪЛГАРИТЕ ОБАЧЕ....
Идеята на Хагската конвенция, както и на международните договори за правна помощ е максимално да се улесни международният документооборот. Българските институции все по-често пренебрегват този облекчен режим и задължително изискват апостил на документите, въпреки че той не е необходим.
В Хагската конвенция е предвидено, че когато между две или повече от договарящите държави съществува договор, конвенция или споразумение, съдържащи разпоредби, които подчиняват удостоверяването на подписа, печата или марката на определени формални процедури, тази конвенция ги отменя, когато те са по-строги от предвидените в нея.
КОГАТО БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ СПАЗВА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ
- Това води до значително удължаване на сроковете за извършване на процедурите. Не са без значение и значителните допълнителни финансови разходи на заинтересуваните лица и ненужната административна тежест.
- В хода на тези процедури изискването за апостил на вече представени документи може да доведе до пропускане на законоустановени срокове. Това е така, защото снабдяването с апостил предвижда издаване на нов оригинален документ, за което се извървява целия път от печати от чужбина, връщане на документа в България, превод от заклет преводач и последваща заверка на подписа му от МВнР.
- Държавата и общините дължат обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането, независимо дали са причинени виновно от длъжностното лице.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 956180
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9189
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930