Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 12:29 - ПОЛУФАБРИКАТИТЕ
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 2524 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 27.02.2014 21:39


              ПРОДУКТИТЕ С КОИТО СЕ ХРАНИМ

Виновни ли са политиците - министри, заради производителите, които слагат вода в пРодукцията, която произвеждат?

Колбасите ни са пълни с рога и копита. 90% от сиренето ни не е истинско. Гордостта ни - киселото мляко, се прави с нишесте. Какво купуваме всъщност? И какво ядем? "Стандарт" направи опит да разбере истината както за сиренето, така и за кренвиршите, киселото мляко, лютеницата, безалкохолните и всички продукти, в правенето на които има нещо гнило. Ще ви представим резултатите, пък вие решете какво да ядете.
ПИЛЕТАТА

image

Главният санитарен лекар и ръководител на Федералната служба за защита правата на потребителите и благополучието на човека в Русия Генадий Онищенко обяви наскоро решението да се забрани от 1 януари 2011 г. продажбата на замразено птиче месо и използването му за преработка в страната. Преди две години същата институция излезе със специално постановление за поетапна забрана за използването на такова месо за производството на месни полуфабрикати.

Аргументите за оспорваното решение на главния държавен санитарен лекар обаче са неоспорими и засягат човешкото здраве. Той е обезпокоен, че за да се обработят птиците срещу микроорганизми, се използва вода, съдържаща хлор, хлорни съединения и различни органични киселини. Хлорорганичните съединения обаче, отделяни като странични продукти от окислителната дейност на свободния хлор, прониква дълбоко в месото и създават опасност за организма на потребителите. Онищенко е притеснен и от зачестилите случаи на изкуствено добавяна вода с цел увеличаване масата на замразяваните птици. А това, освен че е нарушение на законодателството в сферата на защита правата на потребителите, също така увеличава риска за микробно и химическо заразяване на птичето месо, като едновременно с това намалява хранителната му стойност.

СВИНСКОТО МЕСО
Занижени са критериите за качество и това се използва, твърдят фермери. Търговците вкарвали евтино вносно месо, което смесвали с малки количества българско, за да го продават като изцяло родно производство. Масово се подменяли документи за произход. Или с купено от веригата 1 тон българско месо се пласират 100 тона. Имало случаи на внос дори на свинско от Китай.

ДИОКСИН ВЪВ ФУРАЖА
Вързани сме с потреблението, търсенето пада, хората нямат покупателна способност и купуват по-малко месо, обяснява Караманов. В същото време пък в България безпрепятствено влизат огромни количества свинско от ЕС. Там в момента цените са рекордно ниски заради скандала с открития диоксин във фуража, с който са хранили животните в немски ферми. Дори в германските супермаркети в момента наденици и вурстове от свинско се продават за под
1 евро за кг.


КАЙМАТА ЗА КЮФТЕТА И ЛУКАНКИ
image
В случая с новите разкрития за съдържанието на цвърчащите кюфтета няма да стане въпрос за смлени мишки и кучета в каймата и за разни боклучави добавки за обем и тежест. Ще стане ясно, че кюфтетата от месо се правят предимно от соя, вода за шесткратно набъбване и глутамат за вкус на месо. Дори и да има малко месо в каймата, хубаво е да знаем, че не всяка мръвка според стандартите се нарича месо.

Растителните белтъчини. По произход те са от соя, а съвременната е ГМО и освен това изследвания са установили, че тя обърква половите хормони. Особено опасно обстоятелство за развитието на плода, за човеците в детската и юношеската възраст, когато организмите им се развиват.

Фосфатите. Могат да са описани върху опаковката като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати. Всъщност това са хранителни добавки Е450, Е451, Е452.

Ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621). Също вредни и опасни.

ШУНКАТА И ФИЛЕТО
От 10 кг сурово месо стават 15 кг филе или шунка. Тайната е в тумблера - машина, която вкарва в месото вода, нишесте, "течен пушек". С него или с инжектирането на разтвори се намалява себестойността и "добивът" се качва с до 65%, разкриха технолози, пожелали анонимност.

Знаем за подобни практики, но вкарването на вода не е забранено от европейските регламенти, заяви шефът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов. Продуктите били безопасни, но потребителите се заблуждавали, че ядат месо. Всъщност им продавали вода.

ХЛЯБЪТ и ХЛЕБНИТЕ ПРОДУКТИ
image
Голямо количество от хляба, който купуваме съдържа в себе си далеч ненужни и неопоменати вещества като карамел, утайка от кафе и всякакви други оцветители. Наличието на такива вещества може да се провери при накисването на филия хляб в чаша вода. Ако цветът на течноста се промени, то трябва да ви е известно, че хляба не е съдържателен само на житни култури, но има и малко „подправки".

Хубаво е да знаете, че истинският пълнозърнест хляб не пружинира при натиск. Ако хлябът, който сте си закупили прилича на дунапрен, то това е сигурен знак, че при приготвянето му са използвани оцветители.


ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ
image
Гръцките и турските плодове и зеленчуци са с повече нитрати и химикали от нашите.
По-едрите картофи, ябълки и домати със сигурност са пръскани, затова ги отбягвайте. Витамини и минерали е по-добре да се набавят чрез плодове и зеленчуци, вместо на хапчета, защото така се усвояват по-лесно, обясняват лекарите.

Властите в Русия са поставили запор за внос на селскостопанска продукция от Гърция поради прекомерно наличие на нитрати, открити в плодовете.
"Руските перипетии" на гръцките плодове започнаха когато в рамките на кореспонденцията между ЕС и Москва се спомена за неприемливите нива на нитратите през 2007 г. и руските власти откриха в гръцките плодове остатъци от използвани лекарствени вещества повече от указаното. Гръцките плодове вече са в статут на "наблюдение", като всеки товар от Гърция е задължително да бъде снабден с удостоверения от лицензирани лаборатории с цел доказването на безопасността им.

Но, българските власти, как процедират, има ли нитратни плодове и зеленчуци на българският пазар?
Пробите които трябва да се правят излизат доста скъпи, затова производители и търговци не ги правят, а просто плащат рекет и си взимат разрешителното. Масово се разболяват хората, получават разстройство и силни болки в стомаха ( корема), получават и киселини, които са признак, че има нитрати ( отрови) в зеленчука или плода.

СОКОВЕТЕ И НЕКТАРИТЕ
image
Глътка свежест, витаминозен коктейл, откровено менте или безкомпромисен убиец? Каква е истината за безалкохолното? От всичко по малко, признават си експертите. И не крият - българинът масово се налива с фалшиви сокове и лимонада. "60% от производството на безалкохолни напитки в страната е незаконно", твърдят специалисти от Варна.

Огромна част от напитките в магазина се правят в мръсни гаражи и складове. "Безалкохолните менте са страшно вредни за здравето", предупреждават експертите.

БОЛЕСТИТЕ НЕ ИДВАТ САМИ
Е 951. Какво се крие зад тази абревиатура? Прословутият аспартам или "нутрасуит". Всички диетични и light напитки, разтворими кафета и повечето сокове на прах са пълни с него. От години светът спори дали аспартамът е "спасение за диабетиците" или "хладнокръвен убиец". Много от производителите на безалкохолно не отбелязват на етикета, че използват E 951. Сигурно защото част от учените настояват, че аспартамът е пагубен за здравето.

Специалистите са документирали 92 симптома, причинявани от изкуствения подсладител. Например - вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, амнезия, замъглено зрение, обриви, инсулт, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие и загуба на слух. Аспартамът отключва и някои други болести, като мозъчни тумори, мултипленна склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет.

Преди години имаше луди проверки за "отровите" в храните и питиетата. Днес, обаче проверки се правят само ако има сигнал. Затова ментета и отровите са заляли пазарите, а хората не гледат и не четат етикетите. Много често на тези етикети не пише истината, заради големите глоби.

Самите производители не споменават какви " подправки" и " добавки"слагат в произведението си - храна или напитка.


 




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. hristo27 - И като прибавиш към това "ч...
08.06.2011 14:52
И като прибавиш към това "чистия" въздух, който ежедневно дишаме, наистина става манджа с грозде /ама без грозде/!
цитирай
2. atil - Много е важно да се обръща внимание ...
08.06.2011 20:57
Много е важно да се обръща внимание на тези проблеми,но що за държава е това без БДС(Български държавен стандарт)?!Дори комунистите го спазваха сега за какво става въпрос?За какъв грездей ни беше този ЕС?Някой може ли да обясни?
цитирай
3. ezitura - Как да познаеш, че в пилето няма вода?
13.06.2011 15:58
Няма начин да познаеш, че пилето е повече вода, отколкото месо.
Както няма начин да познаеш каймата от какво месо е, дали съдържа соя или не.
Преди 3 -4 години по магазините имаше изкуствена кайма, съставена предимно от соя. Не можеше да се разбере че е изкуствена - имаше си всичко, миришеше на истинска кайма, имаше и подправки и като я сготвиш - никаква разлика от естествената. Ако не пишеше на етикета, че е соя, нямаше да разбера, че е изкуствена.
Поздрави и приятна седмица!
Вън вали и е толкова прекрасно.
цитирай
4. golden - Тази храна въобще не ми вдъхва доверие.
19.06.2011 10:23
Но, няма как, ядем това което ни се предлага в магазините. Хиляди пъти завиждам на хората, които се преселиха в селата, за да живеят по-дълго и да се хранят със собственото си производство. Много граждани отидоха да живеят по селата именно по тези причини, а и данъците в малките села са по-малки и фирмите регистрирани в селските райони плащат по-ниски данъци. Днешните села вече са модерни и по-удобни за живеене, отколкото преди десетилетия.
Чудесен постинг! Браво! Трябваше някой да ни покаже истинското лице на търговията с хранителни продукти в България.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 955946
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930