Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2013 19:20 - Хакнат компютър и как да разберем това?
Автор: djem Категория: Технологии   
Прочетен: 15026 Коментари: 7 Гласове:
28

Последна промяна: 11.11.2013 01:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Пак съм Аз и ще ви покажа как да разберете ако РС-то ви е хакнато  
източник: http://www.ekak-tehno.bg/web-uchilishte/kak-da-se-predpazim-ot-sledene-v-internet

  При повечето случаи е много трудно да разберем, че компютърът ни е хакнат, тъй като неговата работа не се променя видимо. Както гласи старата поговорка обаче „дяволът е в детайлите”. Леките промени в поведението на компютъра могат да ви подскажат, че нещо не е както трябва. Да видим някои от признаците, че компютърът е хакнат.


1. Ако някой ви попита или ви се оплаче за странни email-и от ваше име или вие започнете да получавате твърде много email-и от непознати за вас хора и сайтове.
2. Ако програмите, които използвате, започнат да работят по-бавно, да забиват или изобщо спрат да функционират.
3. Ако забележите нетипична активност във Facebook профила си, например странни статуси, дори снимки или коментари.
4. Ако компютърът ви като цяло започне да работи бавно, започнат да се появяват странни файлове или реклами.
5. Ако забележите увеличаване на интернет трафика си, но вие не сте променили типичното си потребление.

автор: Мартин Дешев

 
    И малко пояснение свързано с горното. 1. Странни е-мейли или странни Л.С. в пощата ви в блога, форума, или електронната ви поща. 2. Програмите като - браузърът ви забива, не може да направи връзка, не се отваря. 3. Странни статуси, снимки или снимката ви се повтаря няколко пъти...хванете крадеца и го накажете. 4. Компютъра ви работи бавно...причините са: вирус или някой е проникнал в системата ви и ви тормози.За да се отървете от нахалника - преинсталирайте си Операционната система и после си сложете здрава стена за защита. 5. Ако забележите странен увеличен трафик - това означава помпене на брояча и умишлено увеличение на трафика без ваше участие. Ако всичко това, посочено по-горе започне осезаемо да ви дразни - решението е - преинсталиране на Операционата ви система на ново.
Аз обикновено на всеки месец преинсталирам браузърите си на ново.Работя обикновено с три браузъра.Ако и трите започнат по едно и също време да блокират, значи нещо в лаптопа не е наред. Пускам чистачката да чисти излишните файлове и папки, след това правя дезинфекция с антивирусната, след нея дефраментирам и двата раздела и ако тогава пак ми влачи като охлюв, трия всичко и преинсталирам системата на ново. Всичко това ми отнема близо 2 часа, но след това е пълен Кеф...с чаша кафе в ръката и си пускам любимия клип за да се насладя напълно на победата.
Ако нещо при вас с РС-то ви не е наред и не ви мързи, почистете го от вредните елементи и направете комуникациите си по-добри.
И накрая два съвета от мен: 1. Помнете, че всичко, което публикувате в интернет, е обществено достояние. Ако не искате да носите отговорност за някое изказване, по-добре изобщо не го публикувайте. 2. Ако забележите, че някой постоянно гледа вашия профил в даден сайт, или дори получавате притеснителни съобщения, в никакъв случай не им отговаряйте и не комуникирайте с дадения човек по какъвто и да е начин. Просто своевременно уведомете администраторите на сайта, а ако се налага – и властите.
Успех!


 



Гласувай:
30


Вълнообразно


1. djem - И не само компютрите ни са хакнати по няколко пъти в годината.
20.10.2013 19:31
ХАКНАТ Е И ТОЗИ САЙТ изцяло и с всяко влизане сякаш помагаме на ХАКЕРИТЕ да си правят кефа. Явно че сис-админите не могат да се справят с Вирусите - хакери.
Вместо да редактирам тук на място, редактора ми трие постинга.
Ужасно се работи така. и..не съм сигурна, че този коментар ще бъде отразен под постинга. Много ми се иска да си пиша в блога, така както можех преди 2 години.
Беше така спокойно, е имаше и неравности, но не бяха такива злодеателни както са сега.
Надявам се че информацията ще Ви бъде полезна.
цитирай
2. tanyaivanova - Компът ми нещо не е съвместим с блог. ...
20.10.2013 19:32
Компът ми нещо не е съвместим с блог.бг. Мога да коментирам, но не мога да публикувам , не разбирам защо????
цитирай
3. djem - компютъра не е съвместим...?
20.10.2013 19:59
tanyaivanova написа:
Компът ми нещо не е съвместим с блог.бг. Мога да коментирам, но не мога да публикувам , не разбирам защо????

--------------------------------
Зависи от браузера с който се опитвате да пишете.
Изолзвайте Explorer,или Firefox с тях става; с Google chrom или Opera не може да се пише в блог бг. ако браузър ви прави номера, преинсталирайте го,след като изтриете старите му файлове.
цитирай
4. djem - Ако имате проблеми със съвместимостта
20.10.2013 20:03
сменяйте браузърите, като използвате оригиналните сайтове за сваляне.
Българските версии на Мозилата са орязани и не стават за много неща.
Също така и Уиндоуса преведен на български. Има доста пробиви в него и забива при най-малкия срив в системата.
цитирай
5. djem - Рей, когато имаше възможност да пишеш за техническите въпроси и беше в..
21.10.2013 10:35
категорията на технологиите, Вие-господине, ни занимавахте с простотиите ви свързани с някаква нещастна любов - несподелена.

Съжалявам за това че, тогава обърнах голямо внимание на такива елементи като вас.
Съжалявам и за това че, не се намесих още тоава да ви направя забележка....защото когато изберете категория в която ще пишете - трябва поне да пишете статии ( постинги) свързани с вашата категория, а не любовни стихове и драми.
Как да ви вярва човек като вие няколко пъти излъгахте хората, обиждахте ги и последно БЯХТЕ силно РАЗОЧАРОВАНИ от някои ваши приятели.
Триехте коментари и обиждахте с грозни думи потребителите посетили Вашия блог - макар и ваш, той все пак е обществен.

А, колкото до моите статии - аз посочвам източника и автора им, не си приписвам или не плагиатствам, освен ако автора не ми е дал това право-имам акаунти в такива научни и технически сайтове и там хората ме познават. . . а и работата ми е свързана с това.
Така че, пишете си каквото си искате, не трия коментари освен ако не обиждат моите посетители - гости в блога или ако са цинични и груби.


цитирай
6. rouzy - Какво е хакер? или Кракер? или Черна шапка?
22.10.2013 14:40
Но,първо една СПЕШНА новина.
"Хакери са измислили нов начин за заобикаляне на защитите на Google против опасни Android приложения. Те са създали мрежа за мобилни реклами, която се използва от приложенията и чийто оферти всъщност водят до зловредните кодове, съобщава компанията за киберсигурност Lookout, цитирана от онлайн изданието ZDNet.

Фалшивата рекламна мрежа се представя за истинска, като основната й целева група са руските потребители. Тя използва SDK кодове на истинските мрежи, които ги предоставят, за да могат програмистите да ги внедрят в приложенията си.

По този начин приложенията, които я използват, преминават тестовете за сигурност на Google, тъй като не вършат нищо нередно. На по-късен етап рекламите започват да пренасочват към линкове с Android вируси.

Фалшивите реклами симулират SMS съобщения и уведомления от други приложения. Така потребителите се подлъгват и посещават линковете, което води и до инсталиране на други вируси.

и после

Понятието „хакер” обикновено носи негативен заряд, затова професия като „етичен хакер” може да прозвучи като оксиморон – т.е. несъвместимо съчетание от две привидно взаимно изключващи се понятия. Това обаче е недоразумение, което лесно може да се ликвидира, ако се изясни същността на тези понятия.

* Под хакер обикновено се разбира човек, който разбива определена компютърна система най-често с цел собствена облага - независимо дали това е придобиване на информация и данни, присвояване на данни, създаване на неоторизирани/непозволени или изискани от поддържащите системата специалисти промени в нея, които често водят до срива й, недобра функционалност и т.н.

Кракери
Компютърните специалисти например настояват, че някой, който прониква с криминални цели в чужди компютри, е по-добре да бъде наричан „кракер” (от англ. crack-чупя), а не хакер.Повечето истинските хакери считат кракерите за лениви, безотговорни и не особено умни. С какво Плашат Кракерите нас потребителите на интернет:проследяване по IP адреса на нашето РС.
цитирай
7. rouzy - А знаете ли какво е компютърен ВИРус?
22.10.2013 14:41
Какво е компютърен вирус?

Компютърният вирус е програма, която е създадена с възможност да се размножава сама като заразява други файлове. Когато става дума за буут сектор (boot sector) вируси, тогава е заразен сектора за първоначално зареждане на операционната система на флопи или твърдия диск. Въпреки, че основната функция, която определя вирусите е това, че се размножават, повечето от тях са опасни, тъй като съдържат код, който поврежда информацията в компютъра. Първият компютърен вирус е бил открит през 1986 г. и от тогава до сега в света са регистрирани няколко десетки хиляди вируса. В повечето случаи само малка част от тях са активни и опасни, тъй като съвремените антивирусни програми до голяма степен предпазват потребителите от новите компютърни вируси, като предлагат комбинирана защита от Интернет червеи, вируси и троянски коне.

Стелт (Stealth)

Стелт вирусите се опитват да се скрият и да не могат да бъдат открити. Един от методите за това е пренасочването на повикванията направени към заразения файл. Например, вирусът може да стои в паметта, и само когато бъде направена заявка за писане върху дискета, той да се активира.

Троянски Кон, Троянец (Trojan)

Троянският кон е програма, която се инсталира да върши нещо напълно нормално (напр. да изпълнява mp3 музика, но всъщност прави нещо злонамерено (напр. изпраща номерата на въведените кредитни карти нададен email адрес) . Троянците, често са използвани, за да се получи таен достъп до системата, на която са инсталирани т.е. някой отдалечено да контролира компютъра Ви. Троянските коне не се размножават като вирусите и не се разпространяват като червеите.

Интернет Червей (Internet Worm)

За разлика от вирусите, червеите не заразяват други файлове. Вместо това, те се копират и разпространяват докато изтощят напълно системните ресурси на компютъра Ви. Най-разпространените и известни съвременни червеи са Интернет червеите, познати като "email червеи", заради метода си на разпространение - чрез прикачени файлове към писма изпратени до адреси, взети от адресните книги на Outlook или Outlook Express. За да се предпазите от този вид вируси е необходимо никога да не отваряте прикачени файлове, които получавате неочаквано.


Малуер (Malware)

Злонамереният код, като вирусите, червеите или троянските коне, се нарича понякога "малуер" .

Файлови Вируси (File Viruses)

Файловите вируси заразяват изпълними файлове, чрез вмъкване на код в някои части на оригиналния файл така, че този код да може да се изпълнява, когато някой се обърне към оригиналния файл. В някои случаи файловите вируси могат да надпишат цял файл или да изтрият оригинала и да създадат вирусно копие със същото име. Файловите вируси винаги имат за своя цел операционната система (Windows, UNIX, Macintosh, DOS и др.) . Надписването на цели файлове води до пълна и невъзвратима загуба на оригиналните данни.


Дезинфекция (Disinfection)

Почистването, изтриването или премахването на даден вирус се нарича дезинфекция. В някои случай дезинфекцията може да се осъществи само чрез изтриване на заразения (инфектирания) файл. Например, един троянски кон винаги би трябвало да се изтрие, тъй като той няма полезна и добронамерена цел. От друга страна, документ, който е заразен с макро вирус би трябвало да бъде само почистен, за да не се загубят данните на потребителя и полезните макроси. Въпреки, че в повечето случаи дезинфекцията може да бъде извършена без загуба на ценни данни, няма гаранция, че всеки файл може да бъде възстановен до предишното си състояние. По тази причина, антивирусните експерти препоръчват възстановяване на данните от чисто архивирано копие. На антивирусните програми трябва да се разчита само за откриване на вирусите. Ако все пак нямате съхранено актуално копие можете да възстановите даден файл, чрез антивирусната програма.


Блокиране по Поведение (Behavior Blocking)

Програмата за блокиране по поведение следи действията на различните файлове в компютъра, като предпазва операционната система и свързаните с нея файлове от нежелана промяна. Програмите за блокиране по поведение, могат да наблюдават регистрите (registry) на Windows и да предупреждават потребителя, ако някоя програма направи опит за промяната му. Така потребитреля може да разреши (ако например инсталира нов софтуер) или да откаже промяната (ако някоя злонамерена програма се опитва да се запише в компютъра) . Блокирането по поведение е чудесна добавка към останалите възможности за защита на операционната система.


Антивирусен Скенер (Scanner)

Скенерите са продукти използвани за откриване на злонамерен код. Те също предпазват системата от заразяване и отстраняват евентуални вече съществуващи зарази. Обикновено, скенерите проверяват файловете за злонамерен код в реално време, когато се стартират на компютъра или когато потребителя направи заявка за проверка. Скенерите, разчитат също на методи за проверка на интегритета или блокиране по поведение, за да предпазят системата от нежелани промени.

За една силна хакерско-кракерска атака компютърните специалисти се събират на едно място и атакуват Обекта.
Обикновенно Кракерите имат по няколко компютъра.Ето ви примери:
В някои случаи кракерите използват множество компютри в различни точки на света. Почти винаги това става без собствениците на атакуващите машини изобщо да знаят какво става, задействането на РС-тата става обикновено чрез троянски коне. Кракер - Човек, който прониква в компютър или компютърна мрежа без разрешението и знанието на собственика им. Напоследък се оформя словосъчетанието злонамерен хакер (кракер), което е малко парадоскално, но в случая се има предвид нахлуването в чужда кибер-собственост с цел нанасяне на вреда или кражба на информация. Терминът е измислен през 1985 година от хакерите, с цел да се разграничат от злонамерените действия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031