Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2012 14:17 - КОЛКО ЛУД ТРЯБВА ДА Е БЪЛГАРИНЪТ ЗА ДА РАБОТИ В БАН
Автор: djem Категория: Технологии   
Прочетен: 4800 Коментари: 14 Гласове:
42

Последна промяна: 13.11.2012 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                   

  КОЛКО ЛУД ТРЯБВА ДА Е БЪЛГАРИНЪТ ЗА ДА РАБОТИ В БАН ИЛИ ДА Е УЧЕН В БЪЛГАРИЯ?


Обява за работа в обсерваторията в Рожен.

Изисквания:
да имат висше образование по физика или друга природонаучна дисциплина,
- да имат компютърна грамотност, включваща: познаване на различни операционни системи (Windows и Unix-базирани) и познания в програмирането (Фортран, C/C++, Java, PHP, Perl и други),
- да умеят да обработват и анализират изображения и да познават съвременните пакети за обработка на изображения (IRAF, MIDAS, IDL, вкл. астробиблиотеките на IDL и други),
- да имат опит в създаването и поддържането на интернет страници,
- да владеят минимум 2 чужди езика, един от които английски, на ниво писане на научни статии, кореспонденция с рецензенти и партньори в чужбина.
- да имат шофьорска книжка.

Брутната месечна заплата на успешния кандидат ще бъде 364лв;
Чистата заплата която ще взимат учените в рожен с горните изисквания са: 285лв !!!


(Работа има, но парите са много малко, за тази работа.
Разбрах, че за същата работа в Германия плащат 2500 евро на месец.)



Тази обява е на повече от година и на мен ми направи впечатление изискванията,а насреща-нищо!Просто трябва да си патриот,за да работиш там.


Според мен, при тези изисквания и заетост би трябвало ръководството на станцията да дава заплата минимум от 800 лв / месечно. Но,предполагам, че при държавен орязан бюджет или са на делегиран бюджет, за да определят тази мижава заплата. И, още почти съм сигурна че началниците получават поне по 1200 лв/мес. заплати. Защо им е да търсят специалисти ( IT специалисти), когато могат да завършат или да си купят диплом за компютърен специалист и да си работят без да се напъват толкова. Та, тази смешна заплата вече никой кадърен специалист не получава в България. Тази обява е просто подигравка с нашите български компютърни специалисти, програмисти и администратори. Тази обява е повече от едно голямо ограбване на труда на българите. Като направих справка с минали години, заплатата си е почти същата,( плюс / минус 20 -50 лв) такава си стои още от преди 15 години. И това е средната работна заплата в тези високопланински лаборатории и обсерватории. А в БАН средната заплата е около 550 лв/месечно. Подигравка с българският труд. Аз предлагам всеки депутат ( който се прави че работи в парламента) и всеки министър бивш или настоящ, да заделя всеки месец от заплатата си по 200 лева и да ги дава на учените като допълнителен стимул за да работят за и в България и да се чувстват поне малко човешки същества.

Не е възможно тези парламентарни кръшкачи, мрънкащи бебешоци, да взимат по 3500 лв/месечни заплати, а учените ни да работят за смешните 550 лв/ месечно. Не е здравословно и никак не е честно, в "бедна" България тези министерски постове и депутатски кресла да се кефят с големите си "достойнства" на пропаднали политици да вземат заплати тройно и четворно по-големи от българите, които наистина заслужават високо възнаграждение. Ако взимат по 500 лв на седмица - това ще е добър стимул за по-високи технологични успехи и нашите учени ще дадат всичко от себе си за да заслужат уважението на народа си.





Гласувай:
43


Вълнообразно


1. tutankhamon661 - djem
12.11.2012 14:43


Отдавна го повтарям - изисквания като за космонавт, а откъм пари най-често е "ако ги заработиш, ама не е сигурно". Маскирали са го като креативност, мотивация, трудолюбие ... Cамо че тези неща напомнят комунизма - хубава идея, но невъзможна, и на практика се получава съвсем различно. Пък и човек не е длъжен да забрави семейството си за да покрие болните амбиции и изисквания на работодателя си - крайно погрешно и нереалистично е да се очаква подобно нещо. Е, ако плаща 10 000 на месец - окей, да очаква работа събота и неделя. Ама никой не ги дава.

Цял постинг съм замислил по темата. То е ясно, че всеки иска качествени служители, но колкото са по-добри, толкова повече скачат отговорностите на работодателя - длъжен е не да обещае, евентуално, стига да нЕма не'ква криза /това не е проблем на служителя/, а да ГАРАНТИРА сигурен и достатъчно висок доход. Последното често се пропуска.

цитирай
2. djem - В отговор на Тутанкамон,
12.11.2012 15:04
според мен криза в БГ няма! Щото ако имаше, първите съкращения които трябваше да станат при криза са в правителствените ведомства, министерските кресла, височайшите заплати ( вариращи между 2500 и 8000 лв/мес), директорските заплати от порядъка на 15 - 20 000 лева, депутатските и началническите. А какво направиха от министерството по финансите - намалиха пенсиите ( да им се връща стократно), намалиха социалните помощи ( дано никой от политиците не изпадне в криза и да се надява на социална пенсия), намалиха детските добавки и майчинските. И това е продиктувано от ЕК ( проклети демагози) с европейски пари (20 000 евро/мес) ще ми говорят за съкращения на заплатите - защо не си съкратят техните заплати?
В България кризата е най - голямата ЛЪЖА на 21 век. Всеки втори българин кара лека кола, има собствено жилище, а някои по две и повече, вила на морето и т.н....на това богатство криза ли му казвате? Освен всичко, българинът не е беден, заради имотите си и наемите които получава от тях. В ДАП има списъци за нередовните платци на данъци и от 250 000 бургазлии около 65 000 са не редовни платци. Представям си как от всичките 7 милиона българи, колко са редовните данъкоплатци?
цитирай
3. railwaymodel - Ами те са сИ ...патриоти!!!
12.11.2012 15:06
Щом тези дни съобщиха в медийте, че са се съгласили да им НАМАЛЯТ заплатите, за да имат пари с които да поддържат обсерваторията в Рожен!!! То вярно, някои "нормални" хора смятат астрономите за "отнесени от вихъра", ама пък чак толкова!?!!
Да са живи и здрави, да могат поне да работят..пък като излезнат в странство, ще се радваме да се завърнат ...някога!!!
цитирай
4. hristo27 - Ще се оправим! Някога...
12.11.2012 16:05
Ще се оправим!
Някога...
цитирай
5. mt46 - Така е,
12.11.2012 17:17
но управниците се правят на ударени...
цитирай
6. jabalka - Болно ми е!
12.11.2012 18:35
и пак...но ръстът на една нация се измерва по отношението и към просвещението , но Българският ръст е лилипутски!
Поздрав!
цитирай
7. tutankhamon661 - djem
12.11.2012 20:42

Да, кризата е факт. Точно поради тази причина казвам, че не може да се вярва на статистики - там натежават фактори без реално значение, а се пропускат важни елементи. Проблемът е, че засега няма друг метод, по който да се правят проучвания. Доста трагично - приемаме очевидни грешки, защото нямало друг начин!

Искам да направя едно уточнение. Размерът на заплатите не зависи само от държавата, а и от частния бизнес. Точно това е един от големите проблеми - нали искаме стимулиране на частното. Но какво се получава, след като колкото повече имаш, толкова по-стиснат ставаш? Tърсят се само печалби, а законите, ако може да се заобиколят - масово е.

Знам човек, който е отишъл при работодателя си с Кодекса на труда и му е посочил кои точки са нарушени спрямо него. Отговорът е бил "Моята фирма е частна и няма да се съобразявам с това".
Tака се стига до гражданска война.

Всеки сам да си прави заключенията. Подобни отношения не могат да бъдат приети от нормален човек.
цитирай
8. goran - Дора, подкрепяш БАН и това е прекрасно, но ... каква по дяволите е тази реклама в началото?!?!
13.11.2012 08:06
Меко казано е обидно да рекламираш така фешън и комерсиално на фона на репресиите срещу БАН!!!

цитирай
9. joysii - Поздравления за постинга. Веднага ...
13.11.2012 10:03
Поздравления за постинга.
Веднага ще Ви стане ясно защо хората на науката са направо без заплати-достатъчно е да прочетете блоговете на местните изкукуригали историци, и тези на тъпаците,които им ръкопляскат. Там се вижда отношението към българската наука - всички работещи в БАН са прости баняджии. А хора като Спароток, например,дето няма висше историческо образование,но си позволява да нарича фантасмагориите си ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, да оплюва учените от БАН, такива хора се БОГОТВОРЯТ.
Е, как да се развива българската наука, като всеки простак си мисли ,че знае повече от един специалист в БАН??
цитирай
10. nicodima - Като гледам - съм подходяща...
13.11.2012 11:22
Хуманната медицина е също природонаучна дисциплина...
Малко с изображенията ще се затрудня, но и това се научава...
Е, заплатата е малко като социална помощ, но пък има чист въздух.
Пък и къде ще харчиш на Рожен? : )
Там няма и "Топлофикация"...

Има предимства! : )))
цитирай
11. djem - Меко казано...
13.11.2012 13:08
goran написа:
Меко казано е обидно да рекламираш така фешън и комерсиално на фона на репресиите срещу БАН!!!


-------------------------------

Не искам да обиждам когото и да е. Това е програмата от която моите колеги са много доволни, а и се питах, какво ли щеше да си помислят проклетите правителствени финансисти, ако зад тази програма стояха нашите учени от Бан.
Защото
Най-съществената промяна след 1989 г. беше1 възстановяването на международната научна мобилност и масовото навлизане на български учени, докторанти и студенти на световния научен пазар. Днес в Западна Европа и Северна Америка има десетки хиляди български студенти, хиляди български докторанти и учени, като стотици от тях са получили престижни награди и заемат ръководни позиции в съответните научни центрове. Компютърните науки са сред най-развитите научни браншове в страната. Американският физик Джон Атанасов, който е с български произход, изобретява първия електронен цифров компютър През септември 2008 г. в Държавната агенция за информационни технологии е инсталиран един от 100-те най-мощни (към 2009 г.) суперкомпютри в света - Blue Gene/P., който е и най-мощният суперкомпютър в Източна Европа (вкл. Русия). Използва се от учени от Софийския университет и БАН за изчисления в областта на медицината, астрономията и математиката. Над 90 български учени участват в проекта на ЦЕРН, целящ чрез Големия адронен ускорител (свръхмощен ускорител на частици) да разширят познанията в областта на физиката на елементарните частици и дори да се опитат да възстановят условията, при които е възникнала Вселената.
цитирай
12. goran - Дора, много е нужно и полезно да се подкрепят учените и науката - всички водещи държави го правят :)
13.11.2012 14:14
Но учените и науката са едно, а рекламата на КОНКРЕТЕН софтуерен породукт за чертане и CAD е друго!!!

Незнам за другите, но за мен постинга ти не е коректен. И точно защото съм бил студент на двама академици от БАН и съм чертал и на твоя софтуер и на други програми.

Дора,
Незнам дали ти прави впечатление, но аз съвсм целенасочено не изписвам имената на CAD програмите!!!
цитирай
13. djem - goran - Къде в статията пише, че срещу БАН има репресии?
13.11.2012 16:58
ако ви дразни програмата,която съм поместила за да направя услуга на хората заинтересовани от нея, може да се чувствате обиден. Но, никъде не става въпрос за репресирани учени. Репресии едно време имаше срещу агенти на ДС, а преди това репресии е имало против мохамеданите и бившите капиталисти,на които държавата отне цялото имущество и си го подели - между ведомства и предприятия от социалистическия режим. За какви репресии става въпрос,господине?
Постинга в началото е записано "две в едно" и се отнасят за науката.
цитирай
14. goran - Дора,
14.11.2012 14:06
Очевидно е, че отношението на държавата към БАН е репресивно и не само защото им орязват бюджета вече трета поредна година!

Другия момент е, че цитираната от теб програма няма нищо общо с науката! За щасте все още няма как софтуер да генерира наука ;)

Да, дразни ме, че рекламираш конкретна силно комерсиална софтуерна програма докато уж говориш за БГ наука. Това е!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930