Постинг
21.01.2014 10:45 -
Сладостта на живота
БАНАНИТЕ
сладост и удоволствие
Фламбирани банани
Продукти: 5 узрели банана, 5 с.л. захар, 100 г масло или маргарин, 50 мл ром.
Обелените банани се овалват в захарта и се пържат в сгорещеното масло, докато захарта се карамелизира и плодовете се обвият в златиста коричка. Преди сервирането се заливат с ром и се запалват.
Плодова салата с банани
Продукти: 2 портокала, 3 банана, сок от един портокал, 50 мл коняк, 150 г сметана, 1 ч.ч. ягоди, 100 г печени ядки (бадеми, лешници, орехи), стафиди.
Обелените банани се нарязват на колелца, а портокалите на кубчета и се поставят в стъклена купа. Заливат се с коняка и портокаловия сок и се оставят в хладилник. Ягодите се пасират и се смесват с разбитата сметана. Сместа се оставя в камерата на хладилника, за да се стегне, но без да замръзва. Преди поднасянето сместа се шприцова върху разпределените в чаши плодове и отгоре се поръсва със стафидите и едро счуканите ядки.
Бананов пудинг
Продукти: 5 с.л. масло, 5 с.л. захар, 2 яйца, 4 узрели банана, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.ч. галета, 2 ч.ч. сок от ананас, 1 ч.ч. кокосово брашно.
Маслото, захарта и жълтъците се разбиват на пяна. Бананите се обелват, намачкват се, добавя се лимоновият сок и се смесват с разбитите на пяна жълтъци. При непрекъснато бъркане се прибавят ананасовият сок, кокосовото брашно и галетата. Белтъците се разбиват с малко захар на твърд сняг и внимателно се прибавят към сместа. Всичко се изсипва в намаслена форма за пудинг и се пече в предварително загрята умерена фурна 30-40 минути.
Панирани банани
Продукти: 4 средно големи банана, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, половин ч.ч. брашно, щипка захар, щипка сол, 60 г краве масло, пудра захар, щипка канела.
Бананите се обелват и се нарязват на дълги парчета. От яйцата, брашното, млякото, солта и захарта се приготвя паста за паниране. Бананите се потапят в нея и се пържат от всички страни в предварително загрятото масло. След като се извадят от тигана, се поръсват с пудра захар, размесена с канела.
Банани с ориз по филипински
Продукти: 2 ч.ч. ориз, 4 ч.ч. вода, 3 зърна карамфил, 7 зърна черен пипер, 250 г сварена студена морска риба, 2 резена ананас, 2 банана, 1 лимон, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. каперси, сол.
Оризът се сварява в подсолена вода, така че да остане рохкав. Карамфилът и черният пипер се варят заедно с ориза в торбичка от марля и щом оризът омекне, се изваждат. Рибата се накъсва на парчета, бананите се нарязват на филийки, а ананасите - на кубчета и заедно със сока от лимона се смесват с охладения ориз. Каперсите се нарязват, разбъркват се с киселото мляко и се изливат върху ориза. Ястието се оставя около час да отлежи.
сладост и удоволствие
Фламбирани банани
Продукти: 5 узрели банана, 5 с.л. захар, 100 г масло или маргарин, 50 мл ром.
Обелените банани се овалват в захарта и се пържат в сгорещеното масло, докато захарта се карамелизира и плодовете се обвият в златиста коричка. Преди сервирането се заливат с ром и се запалват.
Плодова салата с банани
Продукти: 2 портокала, 3 банана, сок от един портокал, 50 мл коняк, 150 г сметана, 1 ч.ч. ягоди, 100 г печени ядки (бадеми, лешници, орехи), стафиди.
Обелените банани се нарязват на колелца, а портокалите на кубчета и се поставят в стъклена купа. Заливат се с коняка и портокаловия сок и се оставят в хладилник. Ягодите се пасират и се смесват с разбитата сметана. Сместа се оставя в камерата на хладилника, за да се стегне, но без да замръзва. Преди поднасянето сместа се шприцова върху разпределените в чаши плодове и отгоре се поръсва със стафидите и едро счуканите ядки.
Бананов пудинг
Продукти: 5 с.л. масло, 5 с.л. захар, 2 яйца, 4 узрели банана, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.ч. галета, 2 ч.ч. сок от ананас, 1 ч.ч. кокосово брашно.
Маслото, захарта и жълтъците се разбиват на пяна. Бананите се обелват, намачкват се, добавя се лимоновият сок и се смесват с разбитите на пяна жълтъци. При непрекъснато бъркане се прибавят ананасовият сок, кокосовото брашно и галетата. Белтъците се разбиват с малко захар на твърд сняг и внимателно се прибавят към сместа. Всичко се изсипва в намаслена форма за пудинг и се пече в предварително загрята умерена фурна 30-40 минути.
Панирани банани
Продукти: 4 средно големи банана, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, половин ч.ч. брашно, щипка захар, щипка сол, 60 г краве масло, пудра захар, щипка канела.
Бананите се обелват и се нарязват на дълги парчета. От яйцата, брашното, млякото, солта и захарта се приготвя паста за паниране. Бананите се потапят в нея и се пържат от всички страни в предварително загрятото масло. След като се извадят от тигана, се поръсват с пудра захар, размесена с канела.
Банани с ориз по филипински
Продукти: 2 ч.ч. ориз, 4 ч.ч. вода, 3 зърна карамфил, 7 зърна черен пипер, 250 г сварена студена морска риба, 2 резена ананас, 2 банана, 1 лимон, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. каперси, сол.
Оризът се сварява в подсолена вода, така че да остане рохкав. Карамфилът и черният пипер се варят заедно с ориза в торбичка от марля и щом оризът омекне, се изваждат. Рибата се накъсва на парчета, бананите се нарязват на филийки, а ананасите - на кубчета и заедно със сока от лимона се смесват с охладения ориз. Каперсите се нарязват, разбъркват се с киселото мляко и се изливат върху ориза. Ястието се оставя около час да отлежи.
Бананите са полезни и здравословни - без никаква модификация... с прилагането на каквато и да е термична обработка губят от качествата си... Веднъж ги сготвих експериментално по една рецепта, която ми хареса .... с различни видове зеленчуци и месо - дори кучето ми избягваше да ги яде, обра месото, а в суров вид много ги харесва. Не се шегувам.
цитирайна живота
минава като че ли
през корема,
някак си вкусно
но трудно
да приема!
(:–€)
цитирайминава като че ли
през корема,
някак си вкусно
но трудно
да приема!
(:–€)
и по-зелени,т.е. за готвене се използват зелените банани. У нас ги внасят зелени,но докато ги пласират по магазините те узряват и вече са негодни за готвене.
И като поседят по щандовете няколко дни пожълтяват и изгниват, стават негодни и за сурова консумация ( стават отровни). В Европа магазините ги изхвърлят такива, но у нас - в тази криза,никой търговец не изхвърля нищо,дори изгнилите плодове и зеленчуци се продават, все едно ние българите сме помиари....ядем боклука на Азия, Европа и Африка.
цитирайИ като поседят по щандовете няколко дни пожълтяват и изгниват, стават негодни и за сурова консумация ( стават отровни). В Европа магазините ги изхвърлят такива, но у нас - в тази криза,никой търговец не изхвърля нищо,дори изгнилите плодове и зеленчуци се продават, все едно ние българите сме помиари....ядем боклука на Азия, Европа и Африка.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене