Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 10:45 - Сладостта на живота
Автор: djem Категория: Рецепти   
Прочетен: 2306 Коментари: 3 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                 БАНАНИТЕ
                           сладост и удоволствие

                      image



 Фламбирани банани

Продукти: 5 узрели банана, 5 с.л. захар, 100 г масло или маргарин, 50 мл ром.

Обелените банани се овалват в захарта и се пържат в сгорещеното масло, докато захарта се карамелизира и плодовете се обвият в златиста коричка. Преди сервирането се заливат с ром и се запалват.

Плодова салата с банани

Продукти: 2 портокала, 3 банана, сок от един портокал, 50 мл коняк, 150 г сметана, 1 ч.ч. ягоди, 100 г печени ядки (бадеми, лешници, орехи), стафиди.

Обелените банани се нарязват на колелца, а портокалите на кубчета и се поставят в стъклена купа. Заливат се с коняка и портокаловия сок и се оставят в хладилник. Ягодите се пасират и се смесват с разбитата сметана. Сместа се оставя в камерата на хладилника, за да се стегне, но без да замръзва. Преди поднасянето сместа се шприцова върху разпределените в чаши плодове и отгоре се поръсва със стафидите и едро счуканите ядки.

Бананов пудинг


Продукти: 5 с.л. масло, 5 с.л. захар, 2 яйца, 4 узрели банана, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.ч. галета, 2 ч.ч. сок от ананас, 1 ч.ч. кокосово брашно.

Маслото, захарта и жълтъците се разбиват на пяна. Бананите се обелват, намачкват се, добавя се лимоновият сок и се смесват с разбитите на пяна жълтъци. При непрекъснато бъркане се прибавят ананасовият сок, кокосовото брашно и галетата. Белтъците се разбиват с малко захар на твърд сняг и внимателно се прибавят към сместа. Всичко се изсипва в намаслена форма за пудинг и се пече в предварително загрята умерена фурна 30-40 минути.

Панирани банани

Продукти: 4 средно големи банана, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, половин ч.ч. брашно, щипка захар, щипка сол, 60 г краве масло, пудра захар, щипка канела.

Бананите се обелват и се нарязват на дълги парчета. От яйцата, брашното, млякото, солта и захарта се приготвя паста за паниране. Бананите се потапят в нея и се пържат от всички страни в предварително загрятото масло. След като се извадят от тигана, се поръсват с пудра захар, размесена с канела.


Банани с ориз по филипински

Продукти: 2 ч.ч. ориз, 4 ч.ч. вода, 3 зърна карамфил, 7 зърна черен пипер, 250 г сварена студена морска риба, 2 резена ананас, 2 банана, 1 лимон, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. каперси, сол.

Оризът се сварява в подсолена вода, така че да остане рохкав. Карамфилът и черният пипер се варят заедно с ориза в торбичка от марля и щом оризът омекне, се изваждат. Рибата се накъсва на парчета, бананите се нарязват на филийки, а ананасите - на кубчета и заедно със сока от лимона се смесват с охладения ориз. Каперсите се нарязват, разбъркват се с киселото мляко и се изливат върху ориза. Ястието се оставя около час да отлежи.





Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stix - Бананите са полезни и здравословни ...
21.01.2014 10:55
Бананите са полезни и здравословни - без никаква модификация... с прилагането на каквато и да е термична обработка губят от качествата си... Веднъж ги сготвих експериментално по една рецепта, която ми хареса .... с различни видове зеленчуци и месо - дори кучето ми избягваше да ги яде, обра месото, а в суров вид много ги харесва. Не се шегувам.
цитирай
2. kontrasti - Сладостта
21.01.2014 11:20
на живота
минава като че ли
през корема,
някак си вкусно
но трудно
да приема!

(:–€)
цитирай
3. djem - Тези банани, които са за готвене са с по-дебели кори
22.01.2014 12:10
и по-зелени,т.е. за готвене се използват зелените банани. У нас ги внасят зелени,но докато ги пласират по магазините те узряват и вече са негодни за готвене.
И като поседят по щандовете няколко дни пожълтяват и изгниват, стават негодни и за сурова консумация ( стават отровни). В Европа магазините ги изхвърлят такива, но у нас - в тази криза,никой търговец не изхвърля нищо,дори изгнилите плодове и зеленчуци се продават, все едно ние българите сме помиари....ядем боклука на Азия, Европа и Африка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930