Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2014 16:44 - Майстори с дипломи на които... и двете ръце им пречат:
Автор: djem Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3249 Коментари: 6 Гласове:
22

Последна промяна: 13.04.2015 08:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Идващото поколение - "пази боже сляпо да прогледа"



Университетите в България продължават да "бълват" безработни вишисти на килограм всяка година.

Майстори с дипломи на които... и двете ръце им пречат:

Както казах и в една друга тема - идващото поколение е напълно стерилно и неуко. За него всичко - е тъпия фейсбук, снимчици, телефончета, таблетчета и да си чати с някоя от Италия, дето и крокодилите бягат от нея....Жалко и трагично е... нашето бъдещето поколение. Очакват всичко на готово и някой друг да е помислил преди тях. Да ама ще дойде време когато мислещите ще си заминат, и ще останат само тъпи парчета-отрочетата на бъдещето и  наследили наготово всичко което ги заобикаля.Те не мислят, защото ако намислят нещо то може да експлодира в ръцете им, а когато майсторят нещо, то след време просто се скапва.

 А беше време, когато бяхме на едно от първите места в Европа и света по интелект. Сега с дружните усиля на всички управници, за 20-тина години се вкарахме в норми....това - може за превилегированите, а това - не може за обикновените хора...после политиката ни била крива, фейса бил тъп, а даскалите -груби и лоши....Врътки, техники и глупости на таркалета,които могат да пратят в гроба майсторът им. един млад техник без ценз и практика решил че три жици представляват трифазен ток.Решил да върже на пералнята си контакт като изкара ток от дрег намиращ се на около 3 метра разстояние.Като навързал двата контакта и включил пералнята,бушона паднал.Обяснението му толкова разсмя аудиторията на форумците в раздел "електротехника" че чак се и ядосаха някои от тях: как може да има толкова тъпи техници - неуки,но нахални и се обиждат като им направиш забележка. Та тези знания се придобиват още от 6-7-ми клас в часовете по електротехника .Какво ли учат сега в училище?Ма едно време ние разчитахме на себе си, а сега разчитаме на софтуера. Едно време аз си навивах часовника, а сега го програмирам. И защо му е на новото поколение да учи и да помни като за това си има умни телефони....то благодарение на тези "умни" машинки станаха всички мързеливи и търсят на всичко техническо -лесното обяснение по форумите. Все някой ще каже кое как става и ето ти от цялата глупост разбрахме че трите жици в разклонителната кутия не са трифазен ток, а - фаза,нула и земно....

Защо младото поколение не работи? Ето ви няколко причини:
 -  Имам случай, кандидатства човече за работно място счетоводител с "висше икономическо образование", питам го, какво е дебит кредит... незнае, но ми се сепва че има английски ниво?... и немски. Да, ама на мен ми е нужен счетоводител, а не преводач. Това е положението....

- Друг случай. В деловодството търсят оператор който да съхранява документите.Идва девойка и заявява че знае 5 чужди езика и е завършила моден дизайн преди 7 години.Питам я работи ли с таблици и офис техниката й на какво ниво е, а тя млъкна и се разсърди,че се бъзикам нещо с нея. Обяснявам й че ми трябва човек, който да ми помага в офиса, а не манекен. Опитвам се да я насоча в правилната посока. Тръгнала да търси работа в офис, а не е запозната с изискванията обявени в бюрото.

- Трети случай. Не са много чести появяванията на млади незавършили студенти с профил електроника и компютърни системи, които не познават елементарни понятия от практиката. Все пак нали в института учат електроника? Колко часа учат професията? Щом не знаят, значи не учат....какво ли правят?Компютърни системи не е лесен профил. Какво ли учат тези младежи?

Повечето млади студенти си купуват дипломата...,
която след това им намира работа само зад щанда като продавачи.Тази професия те упражняват заедно с тези,които имат завършено основно образование. В десетина висши училища близо 20% от дипломиралите се икономисти започват трудовия си път на сергията. И въобще не се знае дали след време ще я заменят с нещо друго. Около 30 на сто от младите философи в Пловдивския университет могат да ви цитират Ницше, докато ви претеглят килограм сирене. За разлика от тях всеки десети философ от Великотърновския обсъжда идеите на Ерих Фром за бягството от свободата с клиентелата, докато упражнява професията на барман или фризьор. Да не продължаваме с педагозите, сред които безработицата е една от най-високите, въпреки че в момента МОН разработва стратегия за привличане на нови и нови млади учители...които да работят по селата при ненормални условия на живот...


А, по темата за бушона и контактите....за тази работа висше  образование не ти трябва, а само малко знания.
Колкото до контакта в банята заради пералнята, контакта трябва да е заземен.Иначе удря ток и е опасно за Вашия живот!

Ако,  все пак се затруднявате, извикайте си професионалист, който да ви свърже контактите у дома, за да не ви бие ток от електроуредите.А, ако искате да спестите някой лев...най -лесното е - пускате  трижилен кабел и го свързвате така както е свързан в контакта донор.Надявам се че там е свързан правилно,  подредбата е следната-кафяв(черен) от едната страна,син от другата страна на контакта,жълтозелен на занулителния болт в средата на контакта.Изводите към втория контакт със същия по вид кабел като спазвате цветовете. А ако "бушона" пак пада, то вероятно нагревателя на пералнята е за смяна.


Има изход за безработните - Европа плаща - взимай народе - парите са за да развивате собствен бизнес.



03.02.2014
16:44 ч




Гласувай:
22


Вълнообразно


1. djem - И понеже все още няма коментари към темата, ще си позволя да ви покажа нещо по-рентабилно.
04.02.2014 09:10
Искам да направя една малка сверка с рейтинга който са дали всички харесали блога на Джем,листнат на борсата заедно с още 27 сайта:
откакто е открит блога на Джем (2011 г) рейтинга му е #48,421
а, рейтинга му откакто е открит блога, в самият сайт на блог-бг е 3062

Виждам колко са заинтересовани хората, които четат това, което Джем пише в своя блог,според рейтинга и на двете места.

Ако политиката на Блог-бг бъде такава, каквато е в сайта на СЕО - да разрешават на всички посетители - регистрирани и нерегистрирани да гласуват и да имат мнение по дадените теми, рейтингите на всички блогери ще се увеличат и блог-бг, ще вдигне като цяло своя рейтинг на борсата. В момента рейтинга на блог-бг е #48,768.
Жалкото е това, че сегашната политика на блог-бг е законспирирана и властта която имат модераторите вреди на тази политика, повече отколкото си представяме. В началото на създаването на блог-бг политиката към потребителите беше хуманна и всеки посетител имаше право да се изкаже, но нямаше право да гласува. Сега, обаче в много он-лайн медии гласуването е разрешено, без потребителско име.

Не виждам светлинка в тунела, как при тази цензура едно електронно правителство ще съществува и ще има необходимия рейтинг сред обществото. Въпреки, че всички политици се хвалят че правят всичко възможно това електронно правителство в скоро време да заработи, действията им като цензурна политика, просто ще са пречка, отколкото да отворят врати за всички посетители в сайта му. Според мен, ако един сайт има много добра защита от вируси,няма от какво да се страхува.

Ето,вижте в он-лайн вестника "Дневник", там потребителите пишат много цинични отговори, но само най-отвратителните се трият от редактора на медията. И гласуването и препоръките за всяка статия са за предпочитени пред цензурираните отговори, защото по-важно е кой-как гласува, а не кой-как е отговорил. Отговора на дадена статия понякога зависи и от настроението на коментатора, а не от това, как е асимилирал съобщеното. Докато по-лесно е да гласува с (+) или (-),това гласуване е по-категорично и дава обща представа кой-как разсъждава.

Бих искала и политиката на блог-бг да е подобна на тези медии, които дават възможност самите коментари да имат палчета за гласуване, а постинга да се "препоръчва" за да излезе на главната страница,където ще престоява средно по 2 часа на ден или докато някой пост не го надмине с препоръките си.

Ето ви пример за препоръка:

под самата статия стоят квадратчета -
* Препоръчване (108)
* Email
* Facebook
* Twitter

имах възможност да гласувам за препоръка без да съм регистрирана в сайта и гласувах "за" препоръка,статията да се стартира с по-висок рейтинг. Така препоръчването от 108 стана веднага на 109.

Искаме пряка демокрация - трябва да разрешим на всички желаещи да гласуват он-лайн,без цензура!
Искаме да сме на нивото на западните ни съседи - европейците. Трябва да се адаптираме към техния начин на мислене, за да се освободим от подтиснатите си и страхливи мисли, че някой ще ни навреди умишлено. Макар че, има такава вероятност, аз съм за Медии без цензура и пряка демокрация, аз съм за референдуми за всичко, което засяга живота на българските граждани, независимо къде по света живеят. Аз съм за свобода на словото в истинският смисъл на думата свобода.
Свобода, не анархия и хаос, както го разбират терористите,свикнали да тормозят и рекетират близки и далечни народи и държави.

Искам сайта на блог-бг да направи тези промени, защото така както сега се лансира в интернет пространството, рейтингът му пада главоломно. И, освен това екипа на блог-бг беше обещал още миналата година да направи сайта рентабилен и конкурентноспособен, за да има повече потребители и гласоподаватели. Вярно е, че има нови потребители, но те все още се страхуват да коментират и нямат мнение за гласуването в отделните постинги и блогове. Освен това напомпването на постингите не дава положителна оценка на борсата, и тези напомпвания повече вредят, отколкото да помагат в листването на сайта. Миналата година 2013 в началото, преди ботовете да се включат в това помпене, рейтинга на сайта блог-бг беше много по-висок, с около 1200 гласа в повече. Откакто ботове и надути бройки прочетено се намесиха, рейтинга на сайта падна.

Ако самата политика на администраторите цели да унищожи и да банкрутира сайта, до края на годината 2014 може би ще успее. Знаем че, Он-ейр и варненската групировка ТИМ са новите собственици на Инвестор, блог-бг, днес, тялото, Аз-жената, и още 23 отделни сайта включени в листата на СЕО за оптимизации. Това ли е причината блог-бг да губи рейтинг?
цитирай
2. анонимен - djem - А ти сигурна ли си
04.02.2014 12:25
колко от "абонатите" на Блог.бг знаят какво означава SEO, що за абревиатура е, влизали ли са поне от интерес в този сайт, прочели и чули ли са нещо в него, и на края, нима си мислиш, че масово ще разберат за какво иде реч в този сайт ? За мен е много късно вече, въпреки че чат-пат влизам в него, но трагедията е, че младите не искат да разберат и вникнат в думите на един дядо към внука му в една реклама :
" не става само с ядене, дядовото, трябва и акъл... " .
А аз бих добавил : и желание, и воля .

А блог.бг просто вече се превърна в една компрометирана, манипулирана и "губи време" платформа на " слободийно словоблудство" :)))))))))))
цитирай
3. u4itel - Е, това с бълването на завършили е световна тенденция
04.02.2014 19:52
След като се иска по-голям достъп до образование - така е. Все пак и за висшисти трябва да има резерви, както се казва.
На редица американски лекции за учители, на които съм присъствала, се споменаваше, че "учениците трябва да се научат да поемат рискове". Това е проблемът: младежите отиват на интервю и не искат да кажат нещо по естеството на работа, че да не звучи нерепетирано и не като с глас на оратор. Това не са проблеми само на училището, а и на семейството, което трепери за детето. Знаете ли, че в училище контролно се уговаря със седмици напред и гледат да не би някой ден изпитване по друг предмет да съвпадне с деня на контролното? Няма нищо, че детето не ходи редовно на училище и това е шансът на учителя по другия предмет да го изпита.
цитирай
4. rouzy - По медиите върви новината че, студентите се отказват от ученето още след първата година
04.02.2014 20:53
някои изкарват с голям зор и "пищовчета" до третата година, когато разбират че тази професия не е за техните възможности.
Има вероятност в БГ от догодина да започнат да затварят институти, поради липса на студенти, така както сливат паралелки от тази година, по същата причина - липсват ученици.
Младите семейства не искат деца в първите години на своята кариера. Европа застарява,България върви по същия път.
цитирай
5. mobbidik - Какви мързели само се "дипло-купуват" всяка година и недоволстват
16.02.2014 16:51
ранобудните, които англичаните изгониха от Английските ферми като некадърни наркомани.

Мързел и неопитност - това са качествата на студентите, заминали в чужбина да "печелят" пари.
Ето и тяхното разочарование от фермите - там трябвало да се работи.
- Да се работи по 10 или 12 часа с няколко почивки от 15 минути
- условията за живот са нормални има удобства - интернет, тв, кухнята е на ниво, баня и тоал. вътре в караваната; все едно живеете 6 човека в двустаен апартамент.
- шефа иска спорна работа и умението да си мълчиш, да не роптаеш за щяло и нещяло, да спиш по време на работа; забраняват: пиенето на алкохол в делниците, наркотиците и пушенето на трева е строго забранено; купони са разрешени само в събота вечер до 22:00 ч; гости от вън с нощуване не са разрешени; пазарува се само в събота, когато има автобус до населено място; работното време започва в ранни зори (04:00 понякога); заплаща се на 2 седмици (нещо като аванс и заплата), от тези пари всеки си плаща - ток, вода, отопление, газ и глоби, ако не спазвате правилата във фермата.
- Относно работата се бачка много няма значение дали на broccoli or cabbage норма си има ние правихме по 400 - 500 касетки зеле ганга бе от 5 човека и пак не можем да хваним пийс само часовката ни върви...казва един от "потърпевшите" работил вече няколко лета в една от фермите в Англия.(работи там 5-6 месеца, връща се и пак заминава)....
цитирай
6. mobbidik - Ей, мишоци-модчета!
16.02.2014 16:52
Къде ми е коментара,дяволи такива?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930