Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2016 07:34 - Директно смачкване на родното селско производство
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1256 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
        РОДНАТА НИ СТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ ГУБИ ПОЗИЦИИ В ЕВРОПА



По въпроса със субсидиите.


Субсидии получават всички държави в ЕС, според проектите, които фирмите представят на конкурсите! ЕС отпуска парите, които са определени за тези проекти,наричаме тези пари - субсидии. Гърция получава субсидии почти наравно с българските проекти, но явно че гръцките фермери са по-честни и по-добре се справят със селскостопанските си продукти, отколкото българските ферми.
Коя е причината тогава, гърците да имат по-голямо производство, от колкото българите?
Причината се крие в, портфейла! Явно че, българските крупни фермери не влагат всичките субсидии в производството, а заделят за механиката и ремонтите.

Но, има и други причини, българските едри производители така да изостават в производството си спрямо чуждите едри фермери.

Какво се случва по веригата на продажбите? Големите вериги магазини, които са на 90% чужда собственост, въпреки че твърдят, че притежават около 40% от пазара в страната, реално държат 80% пазарен дял в големите градове, в които е съсредоточено населението на страната.

За да присъства родният производител на този най-голям пазар, трябва да може да осигурява големи количества от еднаква стока, да я продава на много ниска цена и да чака отложеното плащане. Точно тук се къса веригата между малкия производител с вкусната и произведена в малки партиди родна храна и нас като потребители.

Каква е тази връзка в Европа?

Големите тържища в част от ЕС приемат земеделска продукция от местни производители, сортират я, опаковат, партитизират и изследват. Оттам тя се предлага за продан на дистрибуторските фирми и на самите клиенти на тържището. Така производителите са освободени от дейностите по продажбата и се съсредоточават само в качественото производство. Това е директна помощ за средните производители. За малките семейни ферми и градини се организират съботно-неделните пазари на точно определени и контролирани от общините места в големите градове, където има пряк контакт между клиент и собственик и цените се определя на пазарен принцип на момента и не зависят от никакви акции, промоции и други търговски трикове, предлагани в големите търговски вериги.

По този и много други начини развитите държави успяват да запазят родното си производство, а субсидираната им продукция, която е в огромни количества, отива за износ и залива чуждите пазари, като смачква тамошните слаби местни производители.

Повече от очевидно е, че ни е нужна дългосрочна и планирана държавна политика, за да може след време България да си върне позицията на традиционен производител на качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, с които до не чак толкова отдавна бяхме известни и чийто забравен вкус вече можем да намерим само при собственото производство за лично ползване....


автор: бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5436153



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. golden - Субсидиите...
19.04.2016 08:16
ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ - БГ

от началото на годината над 1,5 млрд. лв. са влезли в сектора от субсидии по директните плащания, различни системи и десетки схеми. 2007 – 2013, където има над 30 000 изпълнители на проекти и над 150 000 получатели на субсидии по директните плащания.
ЗЛОУПОТРЕБИ СЪС СУБСИДИИТЕ - най-честите злоупотреби са при кандидатстването - създаване на изкуствени условия, разделяне на терени, за да се направи повече от един проект в рамките на тавана, който има по един. Понякога има съмнения за свързани лица при офертите или пък се строят къщи за гости, които не се използват по предназначение.
цитирай
2. getmans1 - djem, добра тема но ми се струва, че е ...
19.04.2016 09:02
djem, добра тема но ми се струва, че е с изместен център.
Само с няколко думи ако позволиш, ето и моето мнение като обикновен потребител;
От домът ми до Кауфланд са 6-700 метра там е и Лидъл и още един по-малък Пацони два по-малки Плод-зеленчука и три бакалници и забележи вси в една линия, разлика ако има е минимална в цените а качеството добре известното ни „пластвасово“.
За период от няколко седмици посетих и три пъти зеленчуковата борса и кооперативния пазар и там положението е същото. Ако запиташ по-дребните търговци за всичко са отговорни митичните „прекупвачи“ и ония „отгоре“ дето са корумпирани и разпределят субсидията .

За мен извода се налага от само себе си „вземи парите и бягай“ т.е. прави само толкова колкото да не се усети някой и да си поиска парите обратно.
Лошото е, и друго ако се засили контрола /както си е и редно/ тогава въпроса ще стане и политически, бас хващам.

Върл противник съм на зеленчука от Лидъл и Кауфланд но се питам защо не се намира добрия домат в кварталния магазин, бакалията или пазаря, борсата ми е далече но както казах и там го няма.
цитирай
3. djem - Съгласна съм с теб, Гетманс1,
19.04.2016 10:17
но има и нещо друго, което ме притеснява.

30 000 изпълнители на проекти и над 150 000 получатели на субсидии по директните плащания.....това си е направо огромен капитал за България,в която едво 1.5 млн., са работещи и потребители, естествено.
По пазари и тържища, борси и складове, навсякъде артикулите са едни и същи, само качеството(пак зависи от определените норми за качество) са различни.
В магазините, супермаркетите и малките квартални магазинчета - се водят от търговците, не от производителите!
Производителите не се занимават директно с продажби. За тях отговарят писарушките - мениджъри. По веригата - производител - прекупвач (склададжия) - търговец - потребител - цената расте, а качеството или си остава едно и също или се променя към по-лошо, заради престоя в гара-разпределителна( склад, борса, гаражи...)
Разбирам че нещо по веригата не е както е редно, но в нашата объркана държава, какво ли й е на ред? Като знам, как процедират със законите, политиците сами разрушават системно икономическите приоритети на родните производители, от една страна, а от друга - ЕС скача с всяка година нови изисквания към източния блок - земеделие, целта е - елиминиране на жестоката конкуренция между изтока и запада.
Пазара е презадоволен и това води до елиминация на малките производства. Прилага се принципа на джунглата - който оцелее, той е победител, средствата нямат значение. Понякога и манипулирането с доверието на потребителите има значение.
Аз, по принцип обикалям пазара и купувам стока, която мога да пипна или да вкуся. Малко са продавачите които разрешават да се пипа стоката, камо ли да вкусиш, това което ще купиш. Трябва да се избира, преди да се купи!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031