Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2016 23:04 - Отрицателните лихви по депозитите
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1321 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


Отрицателните лихви по депозити целят вложителите да инвестират парите си

но, едва ли ще има някакъв голям успех в начинанието на банките,защото
вложителите започнаха да обръщат парите си в златни кюлчета.


Няма да има ефект от тези наказателни лихви (отрицателните). Най - много след година-две, като видят какви са ги свършили БНБ да върнат лихвите т.е. да вдигнат отново лихвите.


Българите не обичат рискованите операции, а инвестициите са именно такива. Не е все едно да си държиш парите в банката, която ти дава някаква лихва,заради това че тя оперира с тези пари или да ги вложиш в имот. Имота има своите плюсове и минуси, които от своя страна са рисковете. Имота има поддръжка, плащане на данъци и такси. ако парите стоят в банка,носят повече доходи и хората са сигурни че няма да ги загубят, след като имат и гаранция от банката (гарантираните влогове).


Банките мислят че с ниските лихви ще извадят парите на вложителите и принудително ще ги накарат да ги харчат. Ниските нива на лихвите по депозитите, които в някои случаи вече носят отрицателна доходност, ще "извадят" парите на хората от банките и ще видим раздвижване на пазара на имоти, прогнозират специалистите. При вземането на ипотечни кредити с цел покупка на имот сега се наблюдава много по-голямо самоучастие на клиенти и много по-малък дял от стойността на имота от кредит. Има и промяна в търсените имоти - за разлика от преди, когато се търсеха най-често двустайни апартаменти, сега се търсят много повече 3-стайни жилища ново строителство.


Алтернативата на БНБ:
Каква е тогава алтернативата за тези над 40 млрд. лв. (според БНБ) в банкови депозити?

- Капиталовия пазар - можем да очакваме запазване на относително силно търсене на първичния и вторичния пазар на ДЦК вследствие високата ликвидност на банковия сектор. Същевременно в съответствие с планираното в емисионната политика на правителството за 2015 г. по-ограничено предлагане на ДЦК на вътрешния пазар спрямо предходната година е вероятно да се реализира известно понижение в доходността на ДЦК на вътрешния пазар, което да е по-силно изразено при кратко- и средносрочните емисии, според изследването на БНБ.


Валутния пазар – за всички онези, които предпочитат по-агресивното натрупване на доходност, но и свързано с по-високи рискове от загуба на инвестициите, на разположение е търговията с валути, ценни метали, петрол,но тук е и риска да загубиш по-голямата част от вложенията си.


ВНИМАНИЕ: Търговията с валути (Forex) и ДЗР (CFDs) има спекулативен характер и крие риск от загуба. Такъв тип търговия не е подходяща за всякакви инвеститори, затова преди да стартирате на финансовите пазари, моля, запознайте се със свързаните рискове и потърсете независим финансов съвет, ако е необходимо.


За сега най-сигурния начин да запазите вложенията си е търговията с имоти. Макар че има вероятност да загубите малка част от тези вложения като такси и данъци, вероятността да спечелите двойно е по-голяма, особено ако купувате на ниски цени, след време продавате на високи.




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. kvg55 - Човек трябва да има един минимум ...
11.03.2016 14:47
Човек трябва да има един минимум спестявания - "бели пари за черни дни".
Всичко останало трябва да се харчи - за храна и удоволствия, за да бъдем здрави и жизнерадостни. Но ние българите все очакваме да стане по-лошо, затова се стискаме.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930