Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 20:10 - В Сирия бизнесът процъфтява
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1594 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
СИРИЯ - войната не е разрушила сирийската икономика,"сивия" сектор работи



За Сирия понякога казват с добра ирония, че това е най-голямата от малките страни в света. Сирия е малка държава, разрушавана от гражданска война, интервенция (в това число от страна на основния търговско-икономически конкурент Турция) и попаднала под международна санкции.
Сирийците са особено раздразнени от забраната за доставка на лекарства и медицинско оборудване, на детски храни и резервни части за самолетите Airbus. От друга страна, малкият характер на икономиката и наличието на устойчиви връзки с важния търговски хъб в Източното Средиземноморие – Ливан – помага за заобикалянето на тези същите санкции.
Тук вече започват сюрпризите за ЦРУ. Според техни данни, през 2014 година на фона на продължаващите боеве промишленият ръст в Сирия е 1 %. А БВП – 18.2 %. 9.5 % са инвестициите в отбраната. С други думи казано, и по време на войната сирийците продължават да строят.
Паралелно с това се вземат мерки за възстановяването на промишления експорт, например текстилния. Да, санкции, трудности при получаването на международно кредитиране, а и самата блокада пречат на сирийските търговци, но те търсят нови пътища. Например, през лятото в столицата на Ливан се откри промишлена изложба “Модата на Сирия”, в която участваха над 100 сирийски компании. Да, войната е в ход, но бизнесът работи върху модата.
“Независимо от всички трудности и изпитания, страната продължава да произвежда и търгува конкурентноспособни промишлени стоки за всеки вкус”, – казват организаторите на изложбата от търговската палата в Дамаск и Алепо.
Миналата есен в Дамаск на изложбата на сирийски стоки се представиха над 75 текстилни, хранителни и други компании.


Войната скоро ще свърши, трябва да се увеличават продажбите, докато не са дошли конкурентите – така мислят сирийските бизнесмени.
Още преди сътресенията в Дамаск започна либерализация на икономическата политика, което заедно с лошите климатични години в голяма степен породи този слой лишени от надежда бедняци, които по-късно бяха употребени като пушечно месо от метежниците. Но запазените елементи на държавно регулиране и валутните ограничения ще облекчат процеса на мобилизация на националната икономика, защото либерализираната икономика работи както върху разширяването на сектора, така и върху импортния обмен в рамките на санкциите.

Министърът на вътрешната търговия и защита правата на потребителите Хасан Сафия предложи на Русия бартерни сделки – цитруси, картофи, зеленчуци, плодове, консерви и памучни стоки срещу зърно и брашно. Цената на хляба беше един от факторите, който в близкото минало изкара сирийците на улицата.
За руския бизнес е много важно да не пропусне отворената врата към Сирия, както Русия изпусна същата в Иран. Опасявайки се от западните санкции, предприемачите от Русия не влязоха в Иран, макар там да ги чакаха, а когато санкциите бяха свалени, в ислямската република моментално нахлу лавина от европейски, японски и китайски бизнес. Разбира се, сирийският народ е благодарен на руския народ за помощта, но благодарността не е финансова категория.
На Сирия помага на Народна република Китай, а техните възможности са значително по-големи от руските. Изходът от войната в Сирия е ясен: разгром на крайните екстремисти и национално помирение. Щом санкциите бъдат свалени, с държавата ще се случи същото, които и с Иран – огромен поток от делови хора от Запада, от Китай, Япония и страните от Персийския залив ще пристигнат в Сирия.

Министерството на туризма в Сирия с гордост рапортува, че вече е завършило възстановяването на четири хотела в провинция Дамаск в района Саид Зейнаб, в които могат да се приемат 1300 туристи. А в района Кутайфа е възстановен туристическият комплекс, готов за прием на 210 гости. Да, туризмът ще се възстанови съвсем не бързо. Вътрешният и външният туризъм, който процъфтяваше в Сирия беше важен финансов ресурс за държавата, но в момента почти напълно е спрял, – призна Асад. В хотелския сектор има огромен дефицит, предизвикан от наплива на бежанци от завзетите от войната райони.


С една дума, животът в Сирия продължава. За цялата своя 5000-годишна история сирийците се научиха да оцеляват и в условията на войни, колкото и с войната да не може да се свикне.


"Денят днес"




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. andri - Сирия.....
07.02.2016 20:48
СИРИЯ и МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕРОРИЗЪМ
«Благодарение на руските ВКС само за няколко месеца сирийците повярваха, че все пак могат да се борят и да унищожат международния тероризъм в страната им. И като следствие - започнаха да мислят за бъдещето на Сирия. - заяви Конашенков.

Нещо повече, преди появата на руската авиация в Сирия именно страните от НАТО почти три години се правеха, че унищожават международния тероризъм», - каза той.

В интернет задават много въпроси:
- Кой започна войната?
- В Сирия няма война, има усилия за външна намеса в политиката от страна на Вашингтон, има преврат, който няма да успее!
- Кой измисли ИД?
- Вашингтон и НАТО!
- Има ли ИДИЛ в Азия?
- Няма! Има три държави (Ирак, Сирия, Украйна) в които се водят политически борби за управление на държавите - граждански борби.


Както отбеляза Конашенков, през цялото това време Западът не мислеше за преговори в Сирия, «уточняваха се само сроковете за окончателното ликвидиране на страната по либийски сценарий, където именно страните от НАТО създадоха «демокрация от западен образец».
цитирай
2. djem - Току - що попаднах на това:
07.02.2016 21:11
Как да не мразиш Вашингтон?

Когато СССР се разпадна в Москва мисия "Америка" заяви публично:
"......Мисията на Америка е да ръководи света! Разберете това и се подчинете!”.

Но, не стана така както Вашингтон го замисляше.
Втората световна война бе организирана от сили, които и сега се опитват да управляват света и те се базират в САЩ. Става дума за транснационалните компании и върхушката на англо-саксонския елит. Именно САЩ тласкаха и Германия, и Русия към война. Те им помагаха първо на укрепят икономиките си, за да бъде впоследствие сблъсъкът катастрофален.

Мнозина вярваха в заклинанието: „Западът ще ни помогне”. В същото време нашите западни „партньори” действаха за разчленяването на Русия на 10-15 образования.

- Кой си мислите, че подкрепяше терористите в Северен Кавказ?

- Защо Европа „танцува” по свирката на Америка?

Има и още една причина. Лидерите на много страни са лесно управляеми, защото се боят от физическо унищожение. Да не забравяме, че ЦРУ стои зад десетки държавни преврати.


И кукловодите тук са същите, които организираха Втората световна война. Финансовата система от която след 1945 г., целият гешефт отива в джоба на Америка, започва да буксува. САЩ са в трудно положение, може би висят на косъм.


САЩ и Русия отдавна не се харесват, но това не е причина да не си помагат в трудни моменти, особено когато са на маса с чаша в ръка.
цитирай
3. sestra - Безспорно Сирия е светска страна, а сирийците - прекрасни хора,
07.02.2016 21:22
но силно е да се говори за каквото и да било процъфтяване в последно време. Обезлюдяването на градове като Алеппо или блокирането в продължение на месеци на други като Мадая от руските бомбардировки и правителствените войски доведоха до смърт и глад, като най-потърпевши от септември 2015 до днес отново се оказаха децата. Хиляди гладуващи до смърт и повече от 400 000 убити от бомби в собствените си домове сирийски деца. Какъв бизнес?...
цитирай
4. golden - Явно бизнесът на правителството и частните корпорации,
08.02.2016 13:52
явно е че те са тези, които подклаждат враждите между вътрешните противоречия на етносите. Казват, че бизнес и то доста богати вносители на стоковата борса са именно сирийските фирми. Вносът им е предимно от сферата на текстилната промишленост, а износът им е от това, което имат в повече - петролни продукти. Днес богатите фирми са в пъти още по-богати именно заради размириците, които има в страната.

Бедняци е имало и пак ще има, но явното е едно - тези, които идват към Европа - част от тях никак не са бедни, щом си плащат "билетчето" за Европа. В по-голямата част от сирийците не мигрират, мигрират повече от Афганистан, Иран и Ирак, има емигранти от Босна и сърби - те пък какъв го търсят в Европа?
40% са емигранти от средните балкански държави а, само от Турция мигрират всяка година по 20 000 "работници" нелегално към Германия, Швеция и Финландия - там където дават социални помощи за "бедни", колко бедни са емигрантите, ако си плащат пътните които никак не са малко?

Изобщо не ми изглеждат бедни тези емигранти.

Та нашите бедни семейства не са облечени така както тия пришълци неканени.
Кой дава на нашите бедняци тези пари, които дават на новодошлите, за да се кефят и подиграват и да изхвърлят в кофите за боклук помощите които дават "червения кръст", как не ги е срам тия араби, да се подиграват с нашето добронамерение към тях?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031