Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2014 10:09 - НАЙ - ГОЛЯМАТА ИЗМАМА НА ХХ1 ВЕК
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 3530 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 26.10.2014 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                

                      ДУПКА В КАПИТАЛА  НА БАНКАТА 
                  или   какво означава капитал на банката?


Характеристика на собствения капитал в банките.... се формира при учредяването на банките и в процеса на осъществяване на тяхната дейност. Той е израз на имущественото състояние на всяка банка от гледна точка на нейните собственици /акционери/ . Собствен банков капитал може да бъде: основен, резерви, финансов резултат /печалба/.

КАПИТАЛ: всяка банка, за да може да гарантира поверените щ средства, трябва да разполага по всяко време със собствен капитал, наречен капиталова база, чиито минимални размери, структура и съотношение с балансовите щ активи и пасиви и задбалансови ангажименти се определят ат ЦБ съобразно кръга на извършваната банкова дейност. Размерът на собствения капитал не може да бъде по-малък от 10 млн.лв. и от 12 % от рисковите активи на банката. Собственият капитал (капиталовата база) на банката се образува от сбора на първичния капитал и допълнителните капиталови резерви. Изискването за поддържане на собствен капитал е важно за гарантиране интересите на кредиторите и осигуряване на ликвидност, достатъчна за изпълняване на финансовите задължения на банката.


Допълнителни капиталови резерви включват преди всичко сумата от печалбите от текущата дейност на банката след облагане с данъци, която подлежи на разпределение, резервите от преоценка на активите и капиталовите резерви със специално предназначение.


РЕЗЕРВИ: Всички ТБ поддържат задължителен минимален резерв /ЗМР/, определен от ЦБ с Наредба № 21 за задължителните минимални резерви. Тези ЗМР са много важен инструмент за паричната политика на ЦБ. Увеличаването или намаляването им е свързано с паричната маса в обръщение и основния лихвен процент. ЗМР поддържат всички търговски банки и клонове на чуждестранни банки.


КАПИТАЛОВА АДЕКВАТНОСТ: всяка ТБ е длъжна по всяко време да не надвишава установените съотношения на големите експозиции към собствения капитал. Експозицията към едно лице е сбора от балансовите активи и задбалансовите ангажименти, определени с наредба на БНБ. Капиталовата адекватност е показател, отразяващ съотношението между предоставените от банката средства чрез банкови операции и сделки с трети лица и собствения капитал на банката. Предоставените от банката средства Наредба № 8 определя като активи, които в зависимост от степента на риска за събирането и реалното им възстановяване биват активи с нулево рисково тегло, такива с рисково 20, 50 и 100 %. Всички те образуват общият рисков компонент на активите, който представлява сбор на балансовите активи и задбалансовите позиции на банката.


Търговските банки (ТБ) са длъжни да изпращат периодично информация до управление Банков надзор за техните свръхекспозиции, като посредством коефициента за капиталова адекватност се осъществява постоянен превантивен контрол и предотвратяване на изпадане на банката в т.нар. ликвиден риск.

На въпроса - внесен ли е на 100% собственият капитал на КТБ....отговор липсва в отчетите на банката графата собствен капитал в наличност (без увеличенията разрешени от БНБ) мястото е празно.


Фактически КТБ е притежание на 5 акционери, но те не са внесли своята квота на 100%. Т.е. капиталът на банката не е изцяло внесен....Защото:
Законодателят въвежда задължение за търговските банки да поддържат определен минимален размер на собствения капитал в ЗКИ и Наредба No 8 за капиталовата адекватност на търговските банки.
Ето причината поради която НЕ Е ВЪЗМОЖНО в една банка да има ДУПКА от няколко милиарда.......при създалото се положение в КТБ има нещо друго.....

След като капиталът на банката е бил около 450 милиона, как тогава е възможно да изчезнат 4 милиарда от....капитала й?

 Кога този капитал е бил УВЕЛИЧЕН до 4 милиарда и то законно чрез БНБ?

В ЗАКОНА ПИШЕ:
-    собственият капитал трябва да е изцяло на разположение на търговската банка и тя да може да го използва без ограничения за покриване на загуби от дейността си; значи тези 360 или с увеличението до 450 милиона са на разположение на  банката за операции - търговия с акции и др.

БНБ знае идеално какво става в КТБ,според закона:

-         собственият капитал трябва да бъде отчетен в счетоводната документиация на търговската банка;

-         БНБ трябва да може да осъществява контрол по отношение на съществуването, наличието и ползването на този собствен капитал.

В МЕДИИТЕ (които не блестят с много ум),
излизат нелепи коментари, на глупави хора от пиедесталът на корумпираната власт -  провалени икономисти и финансисти...за отнемане на лиценз на банка,  тези  хора са много далеч от финансовите правила определени от държавата, просто не са внимавали в час.

.....
(Отнемането на лицензията е уредено в чл. 36. Тук се разграничават две хипотези. По първата хипотеза (ал. 1) са изброени случаите, когато Централната банка може да отнеме лиценза. В ал. 2 са посочени две хипотези, при които задължително се отнема лицензията: неизпълнение на ликвидно изискуемо парично задължение повече от 7 работни дни или когато собственият капитал е отрицателна величина.
Собственият  капитал на банката – съществува изискване за кредитния риск, оперативен риск и др. Тъй като банковата дейност е рискова, публичноправният режим обхваща и режима на резервите, които банките заделят. Банката поддържа фонд „резервен“, в който се заделят средства преди заделянето на дивиденти. На второ място банките заделят т.нар. специални резерви или провизии по повод отпуснати кредити, които не се обслужват редовно. За това има специална наредба, издадена въз основа на чл. 43.Банките поддържат в Централната банка т.нар. задължителни минирезерви, чрез които пряко се влияе върху парите в обращение).

НАЙ - ГОЛЯМАТА ВИНОВНИЦА ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА КТБ Е......БНБ,която не си е свършила работата, за която получава заплата от 6 цифри месечно. Ръководството на ЦБ е за прокурора....и после в затвора.

Банка за лична употреба

КТБ е най-бързо растящата банка. Само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система. За последните четири години банката се е почти утроила и вече е шеста по големина с 5,6 млрд. активи. Свързани с Цветан Василев компании изникват в почти всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка, а финансирането им под една или друга форма идва от същата банка. Това поражда подозрения за недопустима концентрация на кредити към свързани лица - показател, който заради сигурността на вложителите по закон би трябвало да се контролира от БНБ.

1. В случая с КТБ, която към края на 2011 г. е с капитал от около 360 млн. лв., ограничението е надхвърлено над 10 пъти. Няма публични данни как се е развило това съотношение през 2012 г., но въпреки нарасналия капитал на КТБ до 450 млн. лева, едрата картина едва ли е променена значително. Към края на юни по данни на самата банка тя е силно зависима от големите си клиенти - половината кредити се държат от 30-те най-големи кредитополучатели, а 20-те най-големи вложители имат да вземат над 1 млрд. лева, или една трета от депозитите.

РЕЖИСИРАНАТА ИЗМАМА ЗА ФАЛИТА НА БАНКАТА,под ръководството на политиците и бивши и настоящи.

ВСЪЩНОСТ (истината) в отчета от началото на проверката отбелязва че:
За КТБ няма икономическа криза

Извън неадресирания проблем за свързаността на кредитополучателите с мажоритарния собственик КТБ отчита подозрително здраво качеството на кредитите си.
 Също направените от КТБ обезценки за несъбираеми заеми са под 1% от целия й кредитен портфейл при 7% средно за банковата система и до почти 20% за някои по консервативно оценяващи ситуацията институции.

КАК СЕ "ПРЕВРЪЩАТ" КРЕДИТИ В КАПИТАЛ
трикове  и измама

Например през последните години делът на "Бромак" в капитала на КТБ падна от 60% на малко над 50%. Тези близо 10% от акциите, които според борсовите котировки на банката се оценяват на 40-60 млн. лв., бяха прехвърлени в кредитирани от банката свързани компании като "Юлита 2002", "Си ди мениджмънт", "Корект фарм", "Ареском", "Дивал 59", "Булит 2007", "Принт инвест 1", "Транстрейдинг" и др. Така реално кредитите на КТБ се озовават в "Бромак" като приход от продажба на акции и той може да я ползва за увеличение на капитала.
Капиталът на банката спонтанно се увеличава чрез борсовите спекулативни сделки с акции.

БУФЕРЪТ
Дребните вложители като заложници, а не милионерите като някои бивши депутати с по 10 милиона в банката,без имената им да се запомнят че е опасно.....

Ползвайки евтиния ресурс от държавните компании, КТБ получава предимство, което изкривява чувствително банковия сектор. Благодарение на ниските лихви, които плаща по тези привлечени на едро средства, банката има възможност да поддържа високи лихви по депозитите, които привлича, завземайки пазарен дял от други банки. През последните години това позволи на КТБ да "превключи на втори двигател" и да финансира драматичната си експанзия с депозити на дребни вложители. Така за 2011 г. привлечените средства на КТБ нарастват с почти 50%, миналата година - с още 46%, за да достигнат 5.2 млрд. лв. Този ефект идва основно от депозитите на дребно, при които ръстът е 65% и 78% съответно, а общата им сума вече е 2.6 млрд. лв. Всичко това се случва на пазар, където общо ръстът на привлечените средства е около 4%, а при тези от граждани и домакинства - около 12-13%. Съблазителното е че КТБ дава високи лихви по депозитите.

ОКТОПОДЪТ ОЛИГАРХ - МОЩ НА МОНОПОЛЪТ НАРЕЧЕН ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА

Освен голямата концентрация на риск около собственика на КТБ се концентира и невероятна икономическа, медийна, а чрез тях и властова мощ. Разрастването на този олигархичен мастодонт, който контролира активи за 10 млрд. лева, или над 12% от БВП, доведе до изкривяване не само на банковия пазар, но и на цялата икономика.

 Обяснението, е че групировката около КТБ беше фаворизирана от две последователни правителства - на тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС) и на ГЕРБ.  


Висша институционализирана форма на политическа корупция беше и случаят с корпоративното превземане на пловдивския завод "Юрий Гагарин".

За пръв път след 9 септември 1944 парламентът по предложение на ДПС гласува специален закон, с който забрани основния бизнес на "Юрий Гагарин". Няколко месеца по-късно фирмата беше придобита на ниска цена от офшорни компании, свързани с "Булгартабак", Пеевски, Василев и КТБ.

На малък пазар като българския подобна мегаструктура не може да съществува вечно, защото няма откъде да се изхранва.  Хората загубиха доверие в българските банки и предпочитат да влагат парите си в имоти тук и в чужбина. Ако КТБ бъде оздравена,което е малко вероятно при тази мощна спекулативна измама с участието на Правителство, парламент, президент и централната ни банка, а и да не забравя и господарите ни от ЕС - всички вложения на обикновените спестявания, които са около 1 милиард,  ще се изтеглят и  вложат в имоти.....



( най - добрият доход идва от рентиерството, доказано до сега още от преди 200 години )






Гласувай:
14


Вълнообразно


1. andri - Далаверата е в това че, ако КТБ бъде ликвидирана, кредитополучателите няма да връщат кредитите
27.10.2014 09:23
В отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров комитет от вложители в КТБ настояват обвинител номер 1 да разкрие цялата истина около поставената под специален надзор банка, а "виновните за грабежа да бъдат посочени, разследвани и наказани".

"Искаме да знаем как така до 17 юни 2014 г. КТБ беше в отлично състояние и за това гарантираха категорично управителят на БНБ Иван Искров, членовете на УС на БНБ, Банковият надзор и одиторите от КPMG. И как стана така, че само четири месеца по-късно - на 20 октомври, други одитори с известни имена да твърдят, че КТБ е банка измамница с порочни практики и "дупката" в нея е 4.2 милиарда лева?! Да припомним, че през тези четири месеца КТБ не работеше, защото беше поставена под особен надзор. Откъде се взе тази "дупка", която е направо пропаст?", пишат от комитета. И питат: "Има ли сценарий за грабежа на КТБ и кои са сценаристите?"
цитирай
2. golden - Изгонените акционери са възмутени
27.10.2014 20:16
ШОК ЗА АКЦИОНЕРИТЕ
БНБ разчиства сметки - не разрешава кредитополучателите да си плащат кредитите
"....Как е възможно при едва 12% просрочен дълг към 30.09.2014 г. (малко над 680 млн лв.) се оповестяват обезценки за 4.2 милиарда лева? Може да се предположи, че това е вследствие на прилагането на процедурата по обезценка, приета през м. август 2014 г., след поставянето на банката под специален надзор...... Това съобщават в писмо до медиите отстранените акциотнери на КТБ.Всички процеси в нея са спрени или силно възпрепятствани. ..... Огромна част от кредитополучателите, след назначения специален надзор, не са получили от банката дължимото им финансиране съгласно предварителните договорености и поради тази причина тяхната дейност в голяма степен е прекратена, което води до явна невъзможност да погасяват задълженията си. Блокирани са и средства на клиенти, които имат задължения към кредитополучатели на банката, и това също се отразява на погасяването на задълженията по кредитите. Отново напомняме, че над 160 искания за погашения в резултат от прехвърляне на вземания, не са разрешени от квесторите и невземането на тези операции води до изкривяване на информацията за качеството на кредити на стойност над 1 млрд лева. Част от тези искания са депозирани още през м. юни т. г. Одиторските фирми бяха надлежно уведомени от нас за наличието на такива искания, неотразени в оценката на кредитите.Апелираме към всички отговорни надзорни и политически фактори за професионализъм и стриктно прилагане на законовите разпоредби, в интерес на цялото общество. Убедени сме, че конструктивна позиция на БНБ и държавата по отношение на консорциума от инвеститори, заявил готовност да осъществи оздравяването и преструктурирането на КТБ АД, е най-добрият възможен изход от създалата се ситуация." автори: О. Русев, И. Зафиров, Г. Христов, А. Панталеев.
цитирай
3. golden - И още от сайта на "Жабата" - кой забърка измамата с банката
27.10.2014 21:09
Бисер Лазов и Теодора Танева са "сготвили" схемата, благодарение на която майката на Пеевски получи така необходимите й средства за легализиране стандарта на живот, несъвместим с официалните му доходи.Двамата основни свидетели на прокуратурата в обвинението към Цветан Василев за източване на КТБ са автори на схемата, по която Ирена Кръстева се озова с 50 млн. лв. печалба, точно когато парите й бяха най-необходими. Теодора Танева е физическият изпълнител на заданието, показват данни от Търговския регистър. Ролята на Бисер Лазов е на организатор на механизма по пречистването на парите, така че да се покажат достатъчно финансови възможности у Кръстева и синът й Делян Пеевски.
Танева и Лазов са автори на „кървавото писмо“ от средата на юли, с което управители на ключови дружества около КТБ се обявиха за жертви на Цветан Василев и поеха курс към „сътрудничество“ с прокуратурата. Сътрудничество, което се състои в това, вината за всичко случило се в КТБ и в група компании около банката да бъде стоварена върху Василев.
Още: http://frognews.bg/news_78734/Svidetelite-sreshtu-KTB-Lazov-i-Taneva-sa-naliali-50-te-mln-lv-na-Irena-Krasteva/
цитирай
4. dalida - Има две предположения за КТБ
29.10.2014 21:28
първото - ако парите са в банката, БНБ ще се "реши!" да я "оздрави";
няма как 4.2 милиарда в наличност при затварянето й да изчезнат само за 4-5 месеца, докато КТБ фактически не работи,защото е под надзор.

второто - ако парите наистина липсват и трезора е празен (това означава че крупните вложители са си взели парите,иначе ако не са - досега да бяха получили инфаркти,а то няма до сега никой от милионерите не е прегърнал "букета" нали?) - БНБ ще отнеме лиценза на КТБ и 7 дни след това трябва да започне изплащането на гарантираните от държавата пари.

Остава да чакаме - 6 ноември, когато ще излезе решението на БНБ.
цитирай
5. djem - Явно е че, КТБ ще бъде обявена за неплатежоспособна
01.11.2014 17:34
2013/ 2014 г
Европейската комисия нанесе неочакван удар върху банките. След заседание проведено в строга секретност и необявено преди това официално, Европейската комисия излезе с директива забраняваща на банките да преследват неплатежоспособните си клиенти и да начисляват лихви върху кредитите им в рамките на следващите 5 години. Дриктивата трябва да се приложи незабавно в рамките на целият европейски съюз. Това означава, че от утре всеки който е взел пари на кредит от която и да е банка оперираща на територията на Евросъюза, може да спре да обслужва кредита си без да се притеснява, че ще бъде съден, преследван и тероризиран от банковите институции, като единственото което трябва да направи е да подаде заявление, че прекратява обслужването на кредита си за следващите 5 години. Заявлението се подава в три екземпляра, един към банката отпуснала кредита, един за централната банка на страната от територията на която е изтеглен заема и един остава за кредитополучателя.
Този гратисен период, както го нарекоха от Еврокомисията, важи за абсолютно всички видове кредити независимо дали са изтеглени от частни лица или юридически лица. Тоест, ако вие сте взели ипотечен кредит, потребителски кредит имате кредитна карта или друг някакъв кредит, от утре можете спокойно да спрете да го обслужвате. Настоящата директива прекратява и започналите преследвания на банките, срещу лица които са престанали да изплащат кредита си през последните две години.
Колко още банки в България ще фалират?
Примери: защо кредитните милионери не изплащат кредитите си е показно и напълно законно, но, ако гратисният периед е влязъл в сила и се изпълнява от българските банки, тогава има няма причина съдебната система да се намества в случаите с неизплатените кредити нали?

Само преди година в Бургас беше застреляна банкерка, с мотив че изнудвала убиеца си.
Ето част от историята: признанието на убиеца - ".....Жертва съм на шепа високопоставени банкови чиновници, които са разработили отлична схема за изнудване на хора с добър бизнес. Тези “бели якички” не са банковата система. След Ротшийлд хората не са измислили по-добро от банките….. Сключих договор с ДФЗ за изпълнение на инвестиционен проект по мярка 123 за развитие на селските райони на стойност 2 200 000 лева, одобрени разходи 1 800 000 лева, и субсидия от 900 хиляди лева, с разкриване на 27 работни места до първата година и общо 44 работни места до 2018 година. Сезонни работници от 250 към момента, до 1000 през 2018 г.От 2010 г. ме мамиха и когато подписах договора ми поставиха условие да сменя строителната компания, с която имах подписан договр и бе утвърдена от ОФЗ. Отказах им и всичко се промени. Няма наша фирма, няма проект. Четирима високо поставени служители от юли-септември 2012 година ми заявиха : “Ще те фалираме!” пред свидетели.До момента на моя отказ да сменя строителната компания, юни 2012 “Ветоника” ЕООД не е имало отказ за кредит, потрябват ли ни пари искаме и получаваме, връщаме и пак искаме –получаваме. EBIDATA /финансов показател, който показва платежоспособността на дружеството/ – изчислен 2010,2011, 2012 година (на ниво филиал, регион и централа) показва, че фирмата може да обслужва кредитна експозиция над 4 000 000 лева, но когато те лъжат и сменят правилата, паричните потоци се “счупват”, рухват. Разходите на проекта август 2011 – февруари 2012 са 100 хиляди лева, а общо надминават 150 хиляди лева. Това нямаше да е проблем, ако не бяха предприели действие да ме водят към фалит....Има недоразумение. Аз не съм стрелял по директора, който обслужва фирмата. Фирмата се обслужва от клона в Карнобат, но директора Таня Колева е подставено лице на играчите от схемата.Основните играчи, които аз съм установил: Павлинка Йовчева – регионален директор, Бургас, Веселин Желев – бивш директор на Карнобат, Екатерина Кирилова – Директор маркетинг в централата на УКБ. Техни изпълнители са: Христина Кацарова – Уникредит Карнобат, Станка Атанасова – Уникредит Бургас, Димитър Пенев – от централата на банката. Павлинка Йовчева е с голяма власт без да носи отговорност. Тази жена е разплакала много хора заедно с Веселин Желев...."
цитирай
6. andri - Е, разбра се
02.11.2014 10:34
че, милионерите не им пука, те нали си взеха парите чрез кредит. Сега с благословията на ЕК и дикрета, няма да си обслужват кредитите; банката ще фалира, онези чийто вложения надминават 200 000 ще пият по една студена, и след 2-3 години пак ще са милионери. Как става ли? Парите от КТБ не са млъднали наникъде, но ще си "изтекат" през периода на отнемане на лиценза, той ще е най-малко 2-3 месеца.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930