Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2014 06:28 - Милионите на фараоните
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1383 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 27.07.2014 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                   ПРИКАЗКА ЗА МИЛИОНЕРИТЕ


        финансови пирамиди, спекулативни цени, недвижимости



Представете си че имате малко пари в банката, но сте решили да ги "завъртите" в бизнес за милиони и ги вкарвате в оборот. Купувате бизнес,който да разширите след време, когато лихвата се вдигне достатъчно че да покрие липсата, която умишлено сте направили. Примерно: в магазина си имате стока за 10 000 лева. След време когато оборотът скача до тавана, вие си взимате няколко хиляди от касата без да ги връщате. За да не фалирате след време от тези взимания, вие увеличавате ликвидната стойност на стоките по документи. Така при една ревизия, финансите ви са наред, макар че прекрасно знаете че не са. Защото при редовни "кражби" от касата, и при свит оборот няма как финансовото ви състояние на фирмата ви да е наред. Дори и да сте обезпечили финансите си като сте купили изгодно имоти, които също сте заприходили към фирмата. Ако сте вложили (инвестирали) 50 000 лв в имот, за който брокерите са ви казали че след 5 години този имот ще струва 80 000 лв вие спокойно си пазите имота като актив на фирмата. Но след тези 5 години се случва така че, имотите губят своята ликвидност и пазара се срутва вашия имот не струва нищо,т.е. е оценен минимално (пазарна цена) вие за да не загубите не го продавате, но го държите в приходната книга на завишена цена. Така де факто на книга вашето финансово състояние е перфектно, но в действителност вие сте пред фалит. В касата на магазина няма достатъчно оборот който да покрие харчовете - данъци, заплати, консумативи, осигуровки и др. Всеки излишен лев вие влагате в имот или ценности, като се надявате след време да си избиете липсите от спекулативната цена на пазара. Такава финансова пирамида сте построили в собствения си двор, че при най-малкото сътресение на пазара ви настръхват косите. Защото знаете че финансите ви са просто само на книга и че ако пазара на ценни книжа е сринат, вашите активи нямат никаква стойност.

Това положение беше навлязло в икономиката на Гърция преди време и 100-те милионери на банковите пирамиди фалираха за част от секундата. И все още Гърция не може да се изправи на кратака си финансово, тя е зависима от МВФ и от инджексиите които Европа и бие всеки път, когато Гърция кихне. По времето когато финансите на гърците бяха в колапс, у нас Дянков беше категоричен че нашите финанси са добре. Заплатите и пенсиите на хората бяха замразени цели 3 години, данъците малко скочиха нагоре, осигуровките - също, банките смъкнаха лихвите по депозитите, но увеличиха лихвите по кредитите, така България остана финансово стабилна на пазара. После когато БНБ отпусна контрола на лихвите в банките, всеки отпусна колана и се създадоха финансови пирамиди както в банковата ни система така и в търговската ни мрежа. Банките малко по малко вдигаха лихвите по влоговете и смъкваха лихвите по кредитите, отпускаха необезпечени кредити на "наши хора" от политическите кръгове на властта, (и все още го правят), така създадоха изкуствена ликвидност, която се срути незнайно защо по никое време. Всеки търговец на стоки и услуги знае че, когато в касата не влизат достатъчно пари, няма как да стане богат, ако не манипулира цените на старите стоки и не ги замени с по-високи с 200 или 300 %, така изкуствено създава ликвидност, която ако няма клиенти които да купят стоката на тази завишена цена, този търговец е обречен на фалит. Така например мебелните магазини изведнъж вдигнаха цените на мебелите, създадоха изкуствен балон - богатство, което всеки момент заплашваше да се спука, при положение че няма начин да бъде продадена тази скъпа стока.

За да не фалират съвсем търговците обявяваха промоции с намаление 10,20 или 50% от цената на стоката, за да си избият липсите и пак бяха на печалба. Нали се сещате че една стока започне ли да сменя цената си непрекъснато, значи нещо не е на ред при финансите на търговеца. (например - купили сте от склада 100 килограма картофи на цена 0.20 лв/кг. Пускате картофите на пазара обаче на цена 1 лв/кг. надценявате стоката, отделяте пари за разходите и печалбата за вас е 50 стотинки за кг. Така следващия път купувате повече от 100 кг, докато накрая не установите, че с времето инфлацията на пазара се вдига и вие вече не печелите толкова колкото сте печелили преди година. Решавате да смените дейността си и влагате парите в имоти, но и там нещата не вървят добре. Какво правите тогава - вкарвате всичките си налични пари в банка, която ви дава преференциална лихва с обвързващ договор, който ако нарушите - губите лихвата. Но, ако с банката нещо не е наред и финансовото й състояние се влоши по времето когато трае вашия договор, и нямате право да го разваляте, какво се получава - балона се пука.) Всичките ви спестявания се изпаряват, защото при фалит на банката, държавата не поема целия ви ресурс, а само част от него ви се възтановява и то по лихва, на официалната банка. Няма пет-шест. Или ще пиете по една студена вода или ще вземете това, което ви дават.

Дадох ви пример по-горе как една надценена стока губи ликвидност ако пазара се срине. Но, в смутни времена, който успее да си "завърти" парите има вероятност да спечели. Така който рискува - печели и от мишка става лъв.

На запад лъвовете са много, повечето от тях натрупват богатствата си чрез спекулативни сделки в изкуството, но само най-надарените художници и писатели стават милионери. Хората не си държат парите в банките, а ги влагат в имоти, които дават под наем. Има доста българи в чужбина, които се занимават с този бизнес, дават имоти под наем, освен че имат и бизнес с някаква дейност като осигуряват работа на имигранти. Години наред тези хора издържат семействата си и макар че никой от тях не е станал милиардер, не се оплакват от живота си.

У нас има възможност за такава дейност и бизнесът върви добре, имоти се дават под наем на всички нива, има луксозни имоти, за всеки вкус има по нещо. Хиляди и стотици хиляди българи, руснаци, гърци, турци, англичани,  у нас се издържат от рента. Затова и данъчната ни система се развива добре, когато има кой да внася своята лепта в хазната. Богатиге, обаче рядко си плащат данъците (те затова са и богати), един скъп имот има голяма данъчна оценка, от нея зависи и данъка на имота,който включва в себе си и таксата за смет, която в повечето случаи е почти вдоен размер, ако е с нестопанска цел, ако е с търговска цел таксата смет е 10 промила от ДО. Колкото ДО (данъчна оценка) е по-скъпа, толкова и данъка е по-голям. Ако ДО на жилището ви е 200 лв, но имате и търговска зала, таксата смет е 11 промила, ще платите около 1400 лв такса смет /годишно. Днес повечето имоти са така че семейството разполага освен с основно жилище и с магазин, който дава под наем или работи в него. Пазарът на имотите през последните години леко се срина и имотите с надутите цени днес нямат клиенти. Затова повечето хора, които имат дълг и кредити продават на старите цени, т.е. на цената която са купили имота. Пазарът е свит, клиентите - малко.Кризата в България е от 2008 година, когато се срина банковата ни система и влезе МВФ и каза до тук беше с неправомерното харчене. Хиляди строителни босове продаваха имоти на килограм. Така обявиха крах в строителния бизнес. Тогава хората спряха да купуват имоти, но все пак има и такива, които купуват и влагат всяка стотинка в тази дейност, защото тя единствено носи сигурност във финансово отношение. Тези хора не си продават имотите, освен в краен случай. Те ги отдават под наем и така печелят.само някои от тях са милионери, но не си държат парите в банка с несигурна лихва. В България има доста сигурни банки, които дават ниски лихви по депозит, а доста по-високи по кредит.




Дора Станева (djem) 27.07.2014.



Гласувай:
13



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930