Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2014 19:29 - БНБ: Корпоративна търговска банка отваря на 21 юли в 09:00 ч.
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 4092 Коментари: 6 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                              МЕДИЙНАТА  ИНТРИГА С  КТБ 
                                  и политическите конспирации



                       image

От 2007 г. Корпоративна търговска банка АД е публично дружество с двустепенна система на управление, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса (БФБ) – София АД.

През 2009 г. 30% от капитала на банката е придобит от Държавния главен резервен фонд на Султаната на Оман, чрез дъщерното дружество Bulgarian Acquisition Company II, Luxembourg.

През 2010 г. Fata Assicurazioni Danni S.p.A и Fata Vita S.p.A (дъщерни подразделения на италианския застрахователен холдинг „Дженерали груп") придобиват миноритарен дял от Корпоративна търговска банка АД.

А през 2013 г. 9,9% от банката се продобиват от VTB Capital.

В началото на 2014 г. КТБ АД подписа споразумение с Креди Агрикол С.А., Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на Креди Агрикол България ЕАД. Очаква се придобиването да бъде финализирано след получаване на необходимите одобрения от съответните регулаторни органи.


Надзорен Съвет

    
Цветан Василев - Председател на Надзорния Съвет
    
Златозар Сурлеков - Член на Надзорния Съвет
    
Абдул Салам Мохамед Ал Муршиди - Член на Надзорния Съвет
    
Файсал Амур Мохамед Ал-Риями - Член на Надзорния Съвет
    
Любомир Денев - Член на Надзорния Съвет


Управителен Съвет

    
Орлин Русев - Председател на Управителния Съвет, Изпълнителен директор
    
Илиан Зафиров - Член на Управителния Съвет, Изпълнителен директор
    
Георги Христов - Член на Управителния Съвет, Изпълнителен директор
    
Александър Панталеев - Член на Управителния Съвет, Изпълнителен директор



Интригата се завъртя около  ГЕРБ и желанието им да управляват България.

Ето причината за медийната интрига:

Един разговор с Председателят на надзорнишя съвет Цветан Василев:
".....Г-н Василев, как се чувствате като архитект на правителството на Пламен Орешарски? За такъв ви обяви Бойко Борисов.
- Аз с политика не се занимавам. Като представител на едрия бизнес не ми е безразлично обаче каква политика води едно правителство. Критикувах кабинета на г-н Борисов тогава, когато виждах, че решенията му не бяха правилни според моите разбирания. Не че имаше голяма чуваемост за думите ми. По-скоро имаше насаждане на крайно негативно отношение към българския бизнес като цяло. Не знам откъде г-н Борисов е извадил заключението, че едва ли не аз съм човекът, който стои зад правителството, но то е изградено на абсолютно грешна база. За мен е важно какви условия за бизнеса ще създаде кабинетът, а не кой и как ще бъде назначен за министър. Засега не мога да кажа, че екипът на г-н Орешарски работи в полза на определени кръгове. Той не е имал и голяма възможност да прокарва своите решения.....Аз съм привърженик на стабилността в държавата. Дали тя може да се гарантира от предсрочен вот - дълбоко се съмнявам. По-скоро ми се струва, че партиите, които претендират, че знаят и могат да управляват страната, трябва най-сетне да се вслушат във вижданията на бизнеса. Защото и в момента няма идея, няма концепция за излизане на страната от кризата. Разбира се, това не е някакъв национален феномен - ситуацията в Европа е много притеснителна. Затова трябва да се търсят конкретни, специфични мерки за изваждане на икономиката от кризата, а не панацеи. Как и в какъв политически формат, е друг въпрос. Но претенциите на ГЕРБ, че те могат и ще управляват страната по начина, по който го правеха допреди няколко месеца, не ми изглеждат сериозни. Считам, че финансово-икономическата им политика беше неуспешна. А сериозно доказателство е фактът, че като страна с най-ниски доходи в ЕС ние реализирахме и втория най-голям спад в тези доходи по данни на Евростат за 2012 г. Такъв довод не се нуждае от допълнителен коментар...

С какво се гордее Б.Борисов и защо си мисли че може да управлява?
.....икономиката се нуждае от свежи пари.Защото политиката на драстични икономии, налагана досега(от Дянков), не помагаше за основния проблем - справянето с бедността. Когато с политика на икономии си фалирал 150 000 фирми и те извадят над 400 000 безработни на улицата, това не е повод за гордост.

Политическа  АТАКА ...Бойко Борисов лъже. Държавата е стабилна. КТБ не е държавна банка.


България е страната с най-нисък дълг към БВП. Стабилността е важен фактор, но не по-малко важно е и социалното положение. И ако реализираш стабилност за сметка на увеличаване на мизерията - съжалявам да го кажа, но това не е правилният подход.

80% от българските медии са ЖЪЛТИ

обичат интригите и се хващат за гушите, веднага щом излезе някой интрига. Медиите са най-корумпираната власт(четвърта) в България.

Една година правителството на Орешарски управлява, но много по-често на Тв-екраните ниждаме г-н бивш премиер, отколкото настоящия.

Това им поведение подсказва че са вече мутренски добре платени и играят по свирката  на Бойко Борисов. Б-тв, Нова Тв, Тв - Европа  са медиите от чийто екран лицето на бившият не слиза по цял ден. Писна ми да му гледам мазното черно лице. Напоследък се е освинил и явно е и почернял от слънцето. Прекалено крайно е и отношението на журналистите от споменатите медии.

И още веднъж - КТБ не е свързана с държавата!

Централната банка излезе с нарочно изявление за медиите, в което се казва: "По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка.

На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

Малко по-късно и Асоциацията на банките (АББ ) изрази своето становище по случая. "Изразяваме своето безпокойство от публичните опити за необосновано замесване на банкови институции в ситуации, несвързани с тяхната дейност и продиктувани от определение политически и икономически интереси. Подобни опити са неприемливи и опасни не само за отделната банкова институция, но и за репутацията на банковата система", обявиха членовете на управителния съвет на Асоциацията.


БЕЗОТГОВОРНОСТ НА МЕДИИТЕ

Безотговорността и на медиите, а и на прокуратурата да обвържат Корпоративна банка с разни политически и бизнес сблъсъци опира до следното - всякакви писания и изявления, поставящи необосновано под съмнение авторитета на една кредитна институция, са удар върху сигурността на нейните клиенти. Става дума за четвъртата по големина банка, която е от системно значение за сектора.

22.06.2014.
БНБ: Корпоративна търговска банка отваря на 21 юли в 09:00 ч.





още тук:
http://frognews.bg/news_71760/Korporativna_banka_e_stabilna/
http://bg.wikipedia.org/wiki
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152293









Гласувай:
22


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Банката все още не е държавна,
25.06.2014 21:54
макар че двама акционери влизат в състава й,като увеличат капитала за да я стабилизират.

в-к 24 часа:


Увеличават капитала на КТБ и още двама акционери влизат в състава на собствениците с дялово участие.
"Креди Агрикол България".
В нея също ще влязат като акционери държавната банка и фондът за гарантиране на влоговете, а операциите ще бъдат възстановени на 21 юли.

Възлага се на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и
пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от 10 дни.
От БНБ допълват, че недостигът на ликвидност в банковата група КТБ (КТБ и "Креди Агрикол България") е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.


Въпреки нападките, че държавните фирми държат огромни средства по сметки в Корпоративна търговска банка, официалната статистика показва, че най-много са били парите на българските домакинства.


ОТЧЕТ на БНБ

частни депозити - 4,5 млрд. лв. са депозитите на хората. В сумата влизат всички привлечени средства от физическите лица към този момент плюс натрупаните лихви.

а едва 1,6 млрд. лева - фирмените (влоговете + лихвите)

Банката пък е раздала общо кредити за 5,314 млрд. лв.

От тях 4,99 млрд. лв. са отпуснати на предприятия

Към края на март активите на КТБ са се оценявали на 7,3 млрд. лв.

Това отреждаше на банката четвърто място в света.
цитирай
2. chardash - много много
25.06.2014 22:03
голяма дандания с тази банка....
цитирай
3. andri - Явно БНБ се издъниха тотално, щом разбраха че няма да си спасят "приятелските кръгове" с новия закон
15.07.2014 23:20
хората вече не им и вярват,заради парадирането с тези 200 млн изнесени с чували. Прав е Борисов че им иска оставките. Та те нали са уж представители на България - Българска национална банка а се изложиха като кифли пред прокурора.
Срамота! Този Искров явно е паднал на главата си като малък, разсъждава като дете и подведе прокулоли и съдии. Трудно ще е понататък българите да имат отново доверие на бг-банките.
цитирай
4. andri - Данданията е голяма защото явно БНБ е виновна за този импровизиран "фалит"
15.07.2014 23:25
и затова не спазват закона. Много са се възгордяли и си мислят че като са главната секира за банките могат да останат ненаказани за този провал. Щом са казали че ще отворат на 21 юли банката която надзерават, нямат право да се изментват. Те така се подиграват с хората вложители в банката, там парите си държат Виваком, Ем-тел и още около 25 фирми, тези пари които сега са запорирани са оборотни средства.
Къде се намират БНБ да се подиграват така с българските вложители?
цитирай
5. djem - ПОСЛЕДНА НОВИНА
19.07.2014 11:21
БНБ е изтеглила от КТБ близо 52 000 000 лева, само преди дни, когато беше обявен надзора и банката затвори врати за вложителите си....парите са за фонд гаранция на влоговете.
Идва от тук: интернет он-лайн медия "Дневник", "Стандарт", Фрог-нюз", Клюки.бг и др.
цитирай
6. djem - Не знам дали НС ще приеме законно цензура на мненията,
19.07.2014 11:22
но от година насам в блог-бг цензурата си е в действие и коментари се изтриват или изчезват без следа.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930