Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2016 17:13 - ЛУНАТА НЕ Е ПЛАНЕТА, ЛУНАТА Е СПЪТНИК
Автор: djem Категория: Технологии   
Прочетен: 958 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                



image

Луната не се възприема официално за планета, въпреки факта, че притежава много от характеристиките, присъщи за тези космически тела. Това обаче само показва колко условна природа притежава определението на думата „планета“ и колко размити могат да са разграниченията между отделните обекти.

Всички виждаме, че Луната се движи около земята, но не я виждаме да "обикаля" слънцето. Защо?

В Слънчевата система е пълно с множество странни спътници. Нашият собствен обаче е може би най-необикновеният. Най-малкото – Луната е наистина голяма. На практика почти колкото една планета.

image

Спътникът на Земята е една четвърт от размера на планетата. С изключение на Плутон и Хирон, той е по-голям спрямо който и да е друг спътник в Слънчевата система, намиращ в орбитата на планета.


Нещо повече – Луната е толкова голяма, че дори не орбитира Земята. И двата космически обекта са в орбитата на точка, намираща между тях самите, наречена барицентър. Той е разположен на около 1600 км под повърхността на Земята. Същевременно обаче е на около 4600 км от центъра на нашата планета. По този начин движението на Земята и Луната около Слънцето прилича на въртяща се гира с неравномерно тегло.



Ако трябва да видите само едно астрономическо събитие тази година това трябва да бъде супер голямата Луна през Ноември, когато Луната ще бъде най-близо до Земята за първи път от Януари 1948 година.
По време на събитието, което ще се случи вечерта на 14 ноември, Луната ще изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-светла от средната пълна Луна. Това ще бъде най-малкото разстояние между Луната и Земята до 25 ноември 2034 и затова наистина не искате да го изпуснете.


Защо се получава така? Както обясняват от НАСА, Луната има елиптична орбита около Земята, едната страна (перигей) е с 48 280 км по-близо до Земята от другата страна (апогей). Когато Слънцето, Луната и Земята се подредят в линия по времето когато страната от перигея на Луната гледа към Земята и когато Луната се намира от тази страна на Земята, на която не се намира Слънцето в този момент, това прави така, че Луната да изглежда много по-голяма и по-ярка.....




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. djem - Естествен спътник
05.11.2016 17:27
Естествен спътник е небесно тяло, намиращо се в орбита около друго небесно тяло (планета или звезда) и свързано към него чрез гравитация.


Често тези спътници се наричат луни по името на единствения естествен спътник на Земята - Луната.
цитирай
2. marley - Спътникът дори и естествен няма почва или скали на които да се кацне.
06.11.2016 10:57
Титан е най-големият спътник на Сатурн и втори по големина в Слънчевата система след Юпитеровия Ганимед. Според НАСА Титан е планета и учените уж били се приземили на нея изучавайки я и анализирайки я.... Лъжат ли учените от НАСА?

Носи се дума, че космонавтите от Аполо влезли от едната страна на кораба и излезли от другата му страна, като се скрили в подземен тунел, където била построена стая специялно за тяхното "пътуване и кацане на Луната - спътник.

И....цивилизацията на планетата ни Земя им повярва.
цитирай
3. podvodni - Естествени спътници са Фобос и Д...
06.11.2016 17:21
Естествени спътници са Фобос и Деймос които наистина са свързани с Марс чрез гравитацията и ..... падат към червената планета.
Луната и всичко останало ситуирано около Юран, Юпитер и т.н. е изкуствено. А Луната си се отдалечава с 1,5 см. на година !
цитирай
4. barin - Луната е естествен спътник на Зе...
05.02.2017 07:48
Луната е естествен спътник на Земята. Свързва се с планетите при астрологията, защото е едно от видимите големи светила на небето, които не са звезди. Например всеки ден от седмицата съответства на една планета, Слънцето( неделя) или Луната. Играе роля при съставяне на хороскопите.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 956155
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9189
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930