Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 10:28 - ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ/Какво знаем за операционните системи?
Автор: djem Категория: Технологии   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИWindows 7 -
чести проблеми:
примери - ако папката или файла са заключени (върху папката има катинарче) означава че:
 - нямате администраторски права за разглеждане на папка
решението е - десен бутон върху папката - Properties - Security - и ако нямате права за достъп - дай - бутон Edit и Add.
Може да е небходимо първо да сте собственик на папката - вместо бутон Add клик - първо Advanced и от страничката Owner,  направете собственик на папката. Понякога при преинсталация се получават такива проблеми.
 - имате вируси в системата на РС-то ви?
решение - най-доброто което може да направите, е д преинсталирате нова версия на ОС,след като форматирате дяловете.Избирате дял на който да преинсталирате новата. Само преинсталиране помага, защото колкото и да почиствате вредния код, все пак остава на диска следа,която след време отново се активира и заразява всички файлове, с които работите.
 - при преинсталация на ОС,преди това, ако имате важна информация на диска, запишете я в една папка и я копирайте на CD.След това ако ви трябва тази информация, можете отново да си я инсталирате така както си е в папката в нкой от разделите на вашето РС.


 
Windows 8

- при инсалиране на 8-цата първото впечатление е:
 * старт менюто си е направено за тъч-скрийн и няма да се хареса на стандартен потребител с клавиатура и мишка

Microsoft твърди, че Windows 8 ще „изобрети наново операционната система.“ Следващото поколение Windows запознава потребителите с два интерфейса. Единият е Metro UI – познат още от Windows Phone 7, с неговото лесно и удобно тъч управление, оптимизация за работа на цял екран и т.нар. „tiles” (или буквално „плочки“ с приложения, уиджети и др.). Той е подходящ най-вече за устройства със сензорни повърхности, но може да бъде използван също толкова успешно с мишка и клавиатура. Предназначен е изключително за миговете, когато искате да се забавлявате с мултимедия, сърфиране в интернет, игри, ровене в социалните мрежи....Като цяло Metro е идеалното решение, когато използвате само едно приложение на цял екран.....


GNU / LINUX

Linux и дистрибуции?
Коя дистрибуция - за какво служи?
или........аз наричам всички разновидности GNU/Линукс операционни системи, както и разнообразните проекти за безплатен или отворен код софтуер, с обобщаващия термин "Линукс".

Линукс е алтернатива на Уйндоус. Тези двете са доста различни и по вид и по структура.
Ако сте доволни от Уйндоус,това не означава че, ще харесате Линукс.

За да придобиете представа какво всъщност е Линукс, за начинаещи препоръчвам
да се запознаят по-подробно.......
 - темата е доста обширна и ще е по-добре да я прочетете тук:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=379756576&act=add_report&cmd=rate&plus=1

Или прочетете това:
Един Windows потребител трябва да осъзнае, че той е само един опитен Windows потребител, а не опитен компютърен потребител....Целта на Майкрософт е да сложат техния софтуер на колкото се може повече персонални компютри, тъй като приоритета им е печалбата. Линукс изобщо няма такава цел, защото Линукс е безплатен. Той има други приоритети.
Линукс е безплатен!!
Да се разбере това, означава да се разбере идеята на безплатния софтуер и/или на софтуера с отворен код (Free/Open Source Software – FOSS).

FOSS
Типичният FOSS софтуер се създава от някой, който се поразтърсва, не намира вече съществуващ софтуер, който да му харесва и затова си го написва сам. След това, понеже е много готин пич, той оставя кода отворен и казва "Заповядайте!" на целия свят. Той може да направи това, защото нищо не струва да се копира софтуер, така че за него е все едно дали ще го даде на целия свят или ще го запази само за себе си. Той с нищо не бива ощетен чрез отдаването на този софтуер.Има едно много важно нещо обаче, което трябва да се помни – чрез отдаването на този софтуер, той нищо и не печели. За разработчика няма никаква разлика дали софтуера ще бъде използван само от един човек, или от един милиард души. Е, вярно, той получава някакво удовлетворение знаейки, че е създал един широкоразпространил се продукт: Но броя на хората използващи неговия софтуер, ако изобщо някой ги брои, може да е само гъдел за авторовото его, без това изобщо да му носи някакви пари: софтуерът е FOSS.

Ако софтуерът е успешен, други хора се заинтересуват от него и започват да помагат да се подобри – това е най-голямото предимство на FOSS: всеки потребител е потенциален разработчик. Всеки може да се включи и да даде своя принос в направата на по-добър софтуер, който може да прави повече неща и да има по-малко бъгове и засечки. Чудесно е когато някой софтуер привлече една общност от разработчици. Но това е чудесно за софтуера. То прави самия софтуер по-добър, а не самите разработчици по-богати. Само отнема част от времето им.

FOSS е пълната противоположност на собственическия софтуер от типа на Windows: идеята на FOSS е самия софтуер. Идеята му не е броя на крайните потребители. Софтуер, който работи добре, но има само няколко потребители се счита за провал според комерсиалните софтуерни стандарти, но е успех според стандартите на FOSS.
Смисъла на FOSS е да се прави висококачествен софтуер; такъв, който може да ВЪРШИ работа. Ако искате да го използвате, от вас се очаква да инвестирате малко време за да се научите как да го използвате.
Лесно е да се види откъде произтича тази идея. KDE и Gnome, например, ни осигуряват една графична среда на работния плот, която доста повече наподобява тази на Windows отколкото типичните за Линукс мениджъри на прозорци или пък КРИ. Linspire е една такава дистрибуция, която почти изцяло се основава на идеята да направи Линукс подобен на Windows.Защото тези проекти са обикновени FOSS проекти, основавайки се изцяло на идеята за подобряване на софтуера.Тези разработчици са осъзнали, че има Windows потребители, които искат да преминат на Линукс и съответно са вложили много усилия за създаването на Линукс среда, която Windows потребителите да намерят за позната и удобна. Но те не са направили това в опит да заменят Windows, въпреки че крайния резултат може да ни остави с такова впечатление. Крайната цел представлява съществената разлика – целта не е да се направи заместител на Windows; целта е да се улесни преминаването на Windows потребителите към Линукс.


Mac OS
Що е то Mac OS и има ли почва у нас?
Още информация


OS X преди това Mac OS X, е поредица от Unix-базирани графични интерфейсни системи оперативни развивани, търгувани и продавани от Apple Inc. Тя е проектирана да работи само на компютри с Mac (но ако имате повече желание, времe за четене и ентусиазъм може да се подкара и на не-Mac машини), като са били предварително инсталирани на всички Mac-ове от 2002 г. насам. Това е наследник на Mac OS 9, издадена през 1999 г., с което бележим окончателното освобождаване на "класически" Mac OS, която е била основната операционна система на Apple от 1984 г. насам. Първата версия е Mac OS X сървър 1.0 през 1999 г., или в десктоп варианта, Mac OS X v10.0 "Cheetah", излязъл на 24 март 2001 година. Версиите на Mac OS X са кръстени големите котки, като например Mac OS X v10.8 се нарича "Mountain Lion".(като "Лъвът се готви за скок!")

OS X първоначално се използва в PowerPC-базирани Mac-ове. През 2006 г. първият Intel Mac имаше специализирана версия на 10.4 "Tiger". През 2007 г. 10.5 "Leopard" е първият, който работи на PowerPC и Intel Mac-ове с използването на универсални библиотеки. 10.6 "Snow Leopard" е първата версия на OS X без поддръжка за PowerPC Mac-ове. Mac OS X 10.7 "Lion" е първата версия на OS X да се откаже подкрепа за 32-битови процесори на Intel и работи изключително на 64-битов Intel процесори.


Още информация,преди да посегнете към OS X
Четете тук:  http://appleguidebg.info/article.php?id=36Гласувай:
11
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 595566
Постинги: 231
Коментари: 720
Гласове: 7095