Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2013 23:12 - Сривове на PC -то
Автор: djem Категория: Технологии   
Прочетен: 2861 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 13.04.2015 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                            АНАТОМИЯ  НА  PC - сривовете:






източник: http://pcworld.bg/21164_anatomiya_na_pc_srivovete_7_scenariya_koito_da_izbegnem&ref=more

Син екран  или  тотално  забиване....

Първо следва леко запъване, след това програмата зависва и от компютъра започва да се чува странен шум. След което ви „удря“ в лицето познатият ви син екран. Вашият компютър просто са срива и всичко, което можете да направите, е да седите и да чакате в неловко мълчание да се рестартира системата и да се надявате, че това не е фатално.

Има много възможни причини за тези адски епизоди и те са важни, за да може да се научите как да ги предотвратявате в бъдеще. В края на краищата следващият срив на вашата система може да се окаже и последен.

Следват стъпките на няколко общи причини за сривовете на вашата система и техните решения.

 *  Хардуерни конфликти

Много сини екрани (BSOD = Blue Screen Of Death) са резултат от хардуерни и инсталационни конфликти. Всички компоненти на вашите PC системи използват прекъсвания IRQ (Interrupt Request Channels), когато се инсталират, и всяко устройство изисква собствен канал, за да може да функционира правилно. Когато две устройства споделят един и същ канал и го използват едновременно, следва срив на системата.



  *  В Device Manager  (устройствата с конфликт са маркирани с жълт удивителен знак)

Влезте във вашия Device Manager и търсете за устройство, маркирано с жълт удивителен знак. Така са отбелязани тези, които имат някакъв проблем, и почти винаги фиксирането се решава с обновяване на драйвърите.

Необходимо е само да потърсите в сайта на производителя на устройството за последната версия на драйвърите или в краен случай да преинсталирате самия хардуер.



  *  Дефектна RAM

Дефектна RAM памет е виновна за много сини екрани и провалени зареждания на системата. За щастие обаче RAM модулите са много лесни за проверка и замяна.

Най-напред използвайте софтуерния инструмент Memtest86+ за проверка на евентуални проблеми с вашата RAM памет.

Ако се появят грешки, следващата стъпка е да се локализира кой точно модул с памет е дефектен.
За целта махнете всички RAM модули памет от вашата система и оставете само един на първия слот. Ако системата ви зарежда добре и няма никакви грешки в Memtest86+, тогава махнете този модул RAM памет и на негово място поставете друг, като повторите отначало тестовата процедура. Това го правете, докато стигнете до дефектния модул RAM памет.
След като сте открили дефектния стик с памет, ще трябва да го замените със здрав.


 *  Топлината е вашият враг

Компютрите са горещи. Ние знаем това от мощните вентилатори, монтирани в настолните системи, и тревожното усещане за парене при по-продължителна работа с някой лаптоп. Всичко вътре в PC компютъра генерира топлина, а тя причинява нестабилност или срив на компонентите.

 Всъщност сривовете на системата са нейната защита за компонентите и от причинените от тях топлинни щети. Ако се съмнявате, че вашият компютър не се охлажда достатъчно ефективно, първо проверете дали всички вентилатори се въртят нормално. Ако някой е спрял и не се върти (или се върти на ненормално ниски обороти), проверете дали е свързан правилно. Ако всичко е наред, но вентилаторът не си върши работата, най-добре е да се подмени.


 *  Прахът също пречи

След това проверете дали всички отвори, скари и филтри на вашето PC не са задръстени с прах, косми от домашни любимци и други боклуци, които пречат на правилния въздушен поток и дебит. Тези области са „огнища“ на прегряването. Ако откриете проблемни зони (като на снимка 3), може да използвате сгъстен въздух (продухване с прахосмукачка), за да изчистите вентилационните пътища.

При преносимите компютри обикновено вентилационните отвори са разположени отдолу и отстрани на лаптопа. От долните отвори охладителната система засмуква студен въздух, който охлажда радиатора и изкарва горещия въздух през страничен отвор на корпуса. Трябва да се провери дали лаптопът е поставен на твърда гладка повърхност, която няма да „задуши“ отвора от долната страна.

*  температурата


Може да следите температурата на вашия процесор с моята любима програма PC Wizard. Като допълнение тя ще ви покаже в реално време и температурите на всички компоненти на системата.

Ако всичко изглежда добре с въздушния поток, но температурите продължават да се покачват застрашително, проверете настройките в BIOS на дънната си платка. Ако сте експериментирали с овърклок на системата и сте забравили да върнете стойностите на напреженията, то върнете всички настройки по подразбиране.

Колкото по-високо напрежение се подава на даден компонент, толкова той отделя по-голяма топлина.


 *  Фрагментация на твърдия диск


Всеки път, когато записвате файл, инсталирате програма или изтривате нещо, се фрагментира (разпокъсва) информацията. Това фрагментиране не само води до забавяне, но може да създаде неприятности на операционната система, когато се опитва да намери необходимите файлове, за да функционира.

Дефраментирайте твърдия диск
това става с - десен бутон на мишката върху раздел С -> в прозореца най-отдолу клик на properties (свойства) -> в tools се показва Defragment Now - клик върху бутона излиза прозореца за дефрагментиране. Изберете  раздел С -> клик на Анализ, след което давате клик на дефраментирай и
чакате докато действието свърши...минава доста време,особено ако диска е задръстен с грешки,те са маркирани с червен цвят. Действието в повечето случаи отнема близо 20 мин.,но може и по-малко или повече.След като диска се е дефраментирал, давате рестарт, след което машината зарежда и всичко трябва да е наред.


 *  Задръстен регистър

Регистърът на вашето PC представлява огромна библиотека на системните настройки – настройки, които понякога могат да доведат до сини екрани и други нестабилности.
Дори когато се деинсталират програми, техните настройки в системния регистър могат да останат в него. Тези настройки принципно са безполезни в ежедневната работа, но водят до „набъбване“ на системата и в някои случаи могат да са в основата на конфликти и грешки. Вашият компютър ще продължава да сканира тези грешни записи в регистъра и да забавя всичко. При по-голямо количество от тях може да кажете довиждане на стабилността.

Добър „чистач“ за регистъра е например софтуерният инструмент Free Wise, който е перфектен инструмент. Free Wise сканира регистъра, открива проблема и го изкоренява.

 *  Ужасен вирус

Злонамереният софтуер е честа причина за сини екрани. Но за щастие решението е просто. Стартирайте вашата антивирусна програма (като се уверите преди това, че е в крак с времето) да сканира вашата система.

Влизането в Safe mode на Windows (натиснете F8 и го задръжте, докато стартира компютърът) е един лесен начин да се мине „зад гърба“ на един вирус и да се унищожи.

Ако вирусът е забранил способността да се стартира вашият антивирусен софтуер, влезте в Safe mode, като натиснете и задържите клавиша F8, преди да се покаже логото на Windows. Safe Mode ще забрани зареждането на всякакви странични програми и драйвъри и ще разреши да се зареди само ядрото на операционната система. Веднъж като влезете в Safe Mode, ще може да стартирате вашата антивирусна програма и да направите пълно сканиране на системата от тук.



Успех в почистването!







Гласувай:
17


Вълнообразно


1. freeoldmen - Благодаря, Дора!
18.10.2013 23:51
За това, че си правите труда да учите хора като мен, които действително си нямаме идея как се вършат нещата около компютрите с разбрани думи, а не както са свикнали "разбирачите" с термини, които ако ги знаех, нямаше да имам нужда от услугите им. :-)
Аз, като самоук в тази област, но с голям мерак, досега винаги ме е било страх, когато прочета, че програмата ме съветва да дефрангетирам диска, звучеше ми, че това ще му е краят, и всичко досега записано, ще се изгуби...
Поздрави!
цитирай
2. djem - Аз го дефрагментирам на месеца поне веднъж
18.10.2013 23:59
Добре е поне веднъж на месеца - дефрагментиране,не е опасно за компютъра - полезно е. Освен това редовно трябва да се почиства и кеша на браузъра.
цитирай
3. djem - И още едно важно почистване на тв.диск
19.10.2013 01:05
start ->All Programs -> Accessories -> Sistem Tools -> Disk Cleanup -> Ok - и ще почакате малко,докато процеса свърши.После прозореца сам се затваря.

има и втори начин:
десен бутон на мишката клик върху My computer -> Local Disk C -> дес.бутон на мишката - Properties -> Drive C -> Disk Cleanup -> OK - след като процеса с чистенето свърши, прозореца автоматично се затваря.
Успех!
цитирай
4. freeoldmen - Голям майтап!
19.10.2013 01:42
Тъкмо бях написал / с едно пръстче / въпроса си към теб дали програмата за почистване на диска не върши същата работа, пратих го, и видях, че е излезнал коментар №3. :-)
Наложи се да трия и да почна отначало...:-)))
Между другото, тези напътствия, които си дала горе на американски ;-))) на мен ми излизат на български, сам си го направих, може да ме поздравиш...:-)
Така че, при мен е Контролен панел - Инструменти за производителност - Отваряне на програмата за почистване на диска.
Това ли е? Съзнавам, че въпросите са ми досадно - профански, ще те разбера, ако не ми отговориш...
цитирай
5. erato7 - Благодаря за полезната информа...
19.10.2013 07:35
Благодаря за полезната информация!
цитирай
6. djem - freeoldmen - Голям майтап!
19.10.2013 10:18
Ти си със седмица. Да, отваряш -почистваш и затваряш!
В контролния панел не пипаш нищо друго, ако не ти е познато за какво служи!
Защото от опит знам, че Ако Искаш да си Хакнеш сам компютъра - това е мястото от където можеш да го направиш, без да Искаш....защото не знаеш коя програма за какво е нужна на РС-то ти. В контролния панел са нужните компоненти (програми) за да работи РС-то нормално бързо.
За бързото зареждане на Операционната система ще има отделен пост, защото там има много повече неща за разбиране....с нормални обикновенни думи, а не технически термини,които малко хора разбират.
цитирай
7. dalida - В категория "технологии" няма място за такива ценни статии.
19.10.2013 16:17
Виж, ако имаше категория -"Компютри и интернет" тогава ценните статии щяха да са на чиста територия.
Докато сега в технологии пишещите почти не засягат технологиите в статиите си.

Шантава работа!

Явно вкусът на администраторите е такъв че повече харесват буламачи, отколкото технически статии,свързани с компютъра - нашия пръв помощник в работата ни и интернет - без който вече не можем.

А има толкова неща, важни за всеки притежаващ компютър (лаптоп, телефон,смартфон,цифров фотоапарат), неща които все още не знаем перфектно, та си мисля, ако тук в този сайт имаше категория КОМПЮТЪР И ИНТЕРНЕТ, нещата щяха да са по-други.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 956190
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9189
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930