Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2016 18:48 - БЪЛГАРИЯ - СТРАНАТА НА СВОБОДНИТЕ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ
Автор: djem Категория: Спорт   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ УБИВАТ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА 


image


При население около 7.5 милиона, българите са подложени на непрекъснати политически атаки от страна на журналистите и телевизиите.


Ето ви и малко информация за българското население:

Етнически състав - българи - 85.8 %, турци - 9.7 %, цигани - 3.4 %, руснаци - 0.3 %, арменци - 0.2 %, други - 0.6 %.


Официален език - български. Използват се още турски и цигански.

Конфесионален състав -
* християни - 87.0 % (от тях православни - 98.8 %, католици - 0.6 %,
* униати - 0.1 %,
* протестанти - 0.3 %,
* арменогригорианци - 0,2 %,
* мюсюлмани - 12,7 % (от тях сунити - 92,9 %, шиити (алевити или къзълбаши) - 7.1 %,
други - 0.3 %.

Извън страната живеят близо 2 млн. българи, главно в Украйна, Молдавия, Русия, Румъния, Югославия, Гърция, Македония, САЩ, Канада и др.


Журналисти и информация:
Журналистите в България са все по-склонни да се отказват от свободата си.
Причините не са една или две, а и медиите не действат в изолирана сфера. В тях много ясно се оглежда общото състояние на обществото, на политиката, икономиката и културата. Сякаш има твърде малко области, в която България напоследък да не отбелязва регрес. Ето, тези дни, например, се появи информация от международно проучване, според което София е сред градовете по света, в които качеството на живот през последните пет години се е влошило най-много.
Скорошно изследване на Фондация "Медийна демокрация" ясно показа, че всички институции, които коментират медийната среда у нас, поставят на първо място проблема за политическия натиск върху средствата за информация. След това идват икономическите зависимости.


През последните години започнахме да говорим за олигархическа зависимост на българските медии, при която политическото и икономическото влияние са тясно преплетени. Има и други причини за упадъка – прекият натиск върху журналисти, който понякога е придружен и с физически заплахи, дефицитът на плурализъм и т.н.
Все повече журналисти са готови да направят компромиси не само със свободата на словото, но и с нивото на труда си. Защо тогава изобщо да се учудваме, че качествената журналистика е на изчезване?


Конфликтите изострят положението в което се намират журналистите:
* Създаването на качествени журналисти изисква време. Те трябва да се утвърдят, трябва да са талантливи. Телевизиите обаче бързат. Искат на момента да имат най-доброто и това изостря конкуренцията помежду им. Вместо да изграждат постепенно собствени емблематични лица в сферата на новинарството, те са готови направо да ги купят от конкуренцията. Така журналистиката полека-лека заприличва на футбола, където играчите са вид наемници.


В същото време раздялата на медиите с един или друг журналист често не е доброволна и приема формата на санкция. Да си спомним за траекториите на Иво Инджев, Светла Петрова, Георги Коритаров и т.н. Или да вземем последния случай с Анна Цолова и Виктор Николаев. Лесно бихме приели, че са привлечени от конкурентната "Нова телевизия”, но начинът, по който напуснаха бТВ, остави съмнения, че раздялата едва ли е била безконфликтна.


Сега виждаме ясно коя медия с каква позиция е. Голямата група около Делян Пеевски и Ирена Кръстева подкрепя правителството на Пламен Орешарски. "Икономедиа" се превърна в информационен хъб на протестите и започна да гравитира около президента Росен Плевнелиев. Около "Нова телевизия" пък се оформи един кръг, който повече или по-малко може да бъде интерпретиран като про-ГЕРБ. И така нататък.....


ДНЕШНАТА ЖУРНАЛИСТИКА - Е - БУЛЕВАРДНА!


** На пръсти се броят сериозните издания. Най-голямата пресгрупа е опортюнистки настроена – сменя ориентацията си при всяка промяна на властта. Финансирането на редица издания става от източници, които нямат нищо общо с медии. С други думи, много печатни медии на практика функционират извън нормалните пазарни условия. Налице е свръхпроизводство на вестници. Националните всекидневници са доста повече, отколкото излизат в страна като Германия. Реалните тиражи остават неизвестни.


ПОЛИТИЦИТЕ ГИ ПАЗИ ДЪРЖАВНАТА КОНСТИТУЦИЯ!
Престъпленията на депутатите - Конституцията ги пази с...имунитет!
Журналистите знаят това и най-доброто което правят в момента е да си мълчат за престъпления с политически чадър! Какво друго им остава?



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 955854
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930