Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2016 08:40 - Бургас е най-скъпият град в България!
Автор: djem Категория: История   
Прочетен: 602 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 17.10.2016 08:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  СКЪПОТИЯ И МРЪСОТИЯ ДО ШИЯ!

Само 5 години са минали, а скъпотията вече ни тежи!

В края на 2011 г., почти три години след началото на кризата в света, част от управляващите в местната власт гербери се сетиха, че е време да поразхлабят предизборно примката на местните данъци и такси. Просто не остана време за подобни „отстъпки“, защото 2013г., когато ще са парламентарните избори, наближава с неудържима сила, а властта е сладка и, както е ясно на всички, тя храни...

Може би мотивацията пък да е била и друга?! Коледа наближи и на бургазлии трябва да им се осигурят освен зрелища, чаша вино и парче риба и малко илюзии на Данъци - Бургас, властта се грижи за данъкоплатците, като им осигурява възможности да оцелеят до плащане на поредните местни данъци и такси...

image

Kакто и да е, в навечерието на Коледа трябва да е ясно, че в Бургас ще има истински Дядо Мраз и две Снежанки ( дори едната е по име Снежина и пасва идеално – б.а.) Ако сте вече заинтригувани кой ще е в ролята на добрия старец, ще задоволя любопитството ви и ще ви информирам, че в тази роля ще е г-н Димитър Людиев, а не очакваното от над 67 хил. бургазлии име на кмета Димитър Николов...

В ролята на другата Снежанка ще е Красимира Маркович, която допълва триото от ГЕРБ Людиев-Маджарова-Маркович, което е входирало цели две докладни записки, касаещи изменения и допълнение на наредбите за определяне размера на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на община Бургас.

Този път новините радват поне малко, защото този път имаме малко намаление на местни данъци и такси по отношение на туризма и такса-битови отпадъци, макар че на фона на тяхното драстично вдигане от управниците на ГЕРБ, доминиращи в Общинския съвет през 2009, 2010 и 2011, това са капки в морето, примерно при намаляне с един промил на такса битови отпадъци, но нейсе... Бургас е и продължава да бъде един от най-скъпите градове в България по отношение на нивата на местните данъци и такси. Ще ви припомня, че това бе официалното заключение от изследване на Института по пазарна икономика.

ГЕРБ и Димитър Николов направиха Бургас най-скъпия град за живеене с най-високите местни такси и данъци, висока корупция, ниска трудова заетост......

КЛАСАЦИИТЕ
На дъното на класацията е Бургас на 28-мо място, където таксата за битови отпадъци е фиксирана на 11‰, а тази за ползването на пазари – на 9 лв. И докато пет големи общини смъкнаха цели 17 пъти този туристически данък, ГЕРБ и Димитър Николов го увеличиха от 3,3 до 6,6 пъти?!

В края на 2011 г. кризата се развихри и управниците се замислиха как да оцелеят начело на властта, така че да могат и да спечелят и бъдещите парламентарни избори през 2013 г. и явно техните местни представители са решили да направят коледни „отстъпки“, защото на някои от тях частният им бизнес е в ресор – туризъм и хоп... „подаръците“ са готови...

  Чакаме коледните празници, какво ще ни сервира общината?


ДНЕС, 5 години по-късно,
през 2016 г такса смет вече е 6.7 промила/1000, което е почти 6 пъти по-скъпо от преди 5 години. Независимо от това, че цената на такса смет е вдигната така драстично, улиците на Бургас са мръсни. Метачите метат отгоре-отгоре, повече от половината листа си остават по паважа и тротоарите, КАНАЛИТЕ за отводна вода са запушени,дупките, така и не са запълнени.
Знаетели че:
ЧИСТАЧИТЕ на фирма "ТИТАН" работят по 4 часа на ден? А, понякога и по-малко.

И.............нещо интригуващо:

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА / 2011 г.

От Общински съветници от ПП „ГЕРБ“

Относно: Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас

Съгласно сега действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община-Бургас от задължението да заплащат такса битови отпадъци могат да се освободят само физически лица, собственици на жилищни имоти чрез подаване на нарочна декларация. Тази възможност не е предвидена за собствениците на нежилищни имоти, независимо от това дали в тях се осъществява търговска или производствена дейност.

В резултат на задълбочаващата се криза през последните няколко години много недвижими имоти останаха празни, трудно се отдават под наем, закриват се офиси, производства, магазини.....


БУРГАЗЛИИ не знаят че имат право на това:

"...............Тези лица,чийто магазини не се използват и не се отдават под наем, следва да предявят правото си на освобождаване от посочените такси чрез декларация по образец в Дирекция «Местни приходи от данъци, такси и реклама» при Община Бургас в срок до 31 декември на предходната година."

"....Друга промяна, която предлагаме в Наредбата, е свързана със сезонността на експлоатиране на търговските обекти. Например, преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване на територията на Община-Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината, но съгласно сега действащата наредба заплащат ТБО на годишна основа. Такса битови отпадъци следва да се заплаща само за предоставяне на услуга. И това отличава таксата от данъка, по смисъла на ЗМДТ..."

* * * * *

П.П. преди година бях в Солун и ми направи впечатление че, метачите по улиците бяха денонощтно там. Не видях улица главна или второстепена, мръсна или пък цигари по паважа или тротоарите. НО, на всеки 20 метра по тротоара имаше кош за боклук и метален пепелник.


Бургас е голям град, а кметовете по кварталите и комплексите не спазват чистотата на града,не задължават фирмите - чистачи да поддържат града чист през цялото денонощие, така както се поддържа чистотата в големите градове в Европейските страни. Освен това, чистенето на контейнерите не трябва да става по време когато бургазлии спят. Обикновено Титан - чистачите прибират боклуците след 22:00 ч, вдигат голям шум и миризмата от отпадъците е отвратителна.

Димитър Николов е млад и "послушен" кмет но, не е достатъчно строг с нарушителите на общинския ред. трябва "закон" за фирмите чистачи, не само в договорите им да пише нещо което ги задължава, защото тези фирми не си спазват договорните правила, а и няма как да ги осъдиш и съда да "сметне" за правилно да ги осъди. Бургаския районен и окръжен съд не спазва новия ГПК, нито пък каквито и да са правила! И приказката " ние ги хващаме, а съдът ги пуща" си е вярна!


Вярно е и  това, че като кмет Николов  направи много за града, но тези проекти за разхубавяването на града, бяха финансирани от Европейските фондове и нямаше причина промилите за смет и данъци да се вдигат драстично! Въпреки това, властимащите никога не са доволни на това, което имат. Винаги искат повече и повече!!
И затова Бургас е и ще си остане НАЙ- СКЪПИЯТ град в България!

А, КРИЗАТА все още не си е тръгнала от Бургас! И не само кризата, а и мръсотията. Бургаските пазари са мръсни, грозни и неподредени. Магазините за риба миришат на мърша рано сутрин, развалените зеленчуци и плодове не се изхвърлят в посочените места, а се изсипват направо в контейнерите за смет, за общо ползване на живеещите около пазара. Мръсотия до шия! Кмете, ела и виж какви си ги надробил!!



Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Бургаският кмет е......"престъпление" но не наказано.
17.10.2016 09:33
Оказва се, че той е крупен контрабандист от близкото мафиотско минало на България. Кандидатът за Кмет е държал години наред добре разработен канал за нелегален внос у нас на сухо мляко от Молдова и ОНД през Дунав мост. Публикации за това вече се появиха в някои национални медии. Заради тази си престъпна дейност Николов е осъден с присъда на Бургаския районен съд и дори в момента срещу неговата Еднолична фирма “Бове – 1” има действащи следствени дела и прокурорски преписки. Николов е разкрит от Митническите власти да представя подправени фактури и да подменя истинските. Във въпросните фактури има различни доставчици и различни фирмени адреси на “Бове – 1”, нито един от които действителния по съдебно решение. Така той е укривал десетки хиляди килограми сухо мляко, което е вкарвал с ТИР-ове през Дунав мост. Заради престъпленията срещу Николов са съставени Митнически Актове, Наказателни постановления, Съдебни решения и Изпълнителни дела от Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на сумите, с които е ощетил държавния бюджет. “Уикенд” разполага с документи, доказващи, че Кандидат – Кметът е измамил държавата с над половин милион лева, което за момента на престъплението са били страшно много пари.....Николов преди ГЕРБ е бил в СДС.
Добре покриван като Областен Председател на СДС, докато бе в управление, и настоящ водач на синята листа в Общинския съвет на Бургас, един изпечен стопански престъпник /признат от съда/ застава зад друг актуален политически чадър, за да се спаси от заслуженото наказание, което трябва да понесе за престъпленията си.. Ако разбира се България беше нормална законова държава по европейски стандарти и корупцията в страната не превръщаше вчерашните престъпници в настоящи управници, с власт да се разпореждат със съдбите на милионите българи....
цитирай
2. djem - За "демокрацията" и престъпността.....мога да кажа само това:
17.10.2016 11:28
Демокрация ли? - Докато ни управляват ченгета, мутри, комуняги и мафиоти, ще живеем в най корумпираната и проядена от лъжи, грабеж и измами държава. Най бедната държава в Европа.
В следващото продължение на "Схемата" ще опиша разкритията на БОЕЦ и сигналите ни за ролята на МВР , ДАНС, Прокуратурата , Гранична полиция, НАП, НОИ и Фонд Земеделие в изборният процес, или просто казано , как мафията гласува вместо нас, които просто се подписваме в списъците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: djem
Категория: Бизнес
Прочетен: 955779
Постинги: 345
Коментари: 926
Гласове: 9188
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930