Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 19:03 - ЛУДИЯТ ЛУДВИГ
Автор: djem Категория: История   
Прочетен: 3474 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 01.12.2013 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       ЛУДОСТТА   НА  ВЕЛИЧИЯТА


                                     
 Замъкът - "Нойешванщайн"

image

Погледнат от високо, замъкът прилича на приказка и предизвиква огромно възхищение в посетителя.

Разположен в Бавария, сред вековни гори във величествените Алпи, замъкът е построен от баварския принц Лудвиг Втори, известен още като Лудия Лудвиг, между 1869 и 1886 година.

Това е най-известният от всичките пет замъка, които той строи, замъка е една   смесица между средновековна архитектура, готика и романтично величие поразява въображението.

 Днес петнайсетте зали, които са отворени за посетители, са ярко свидетелство за невероятното въображение, творческия размах и романтичната натура на един от най-загадъчните немски владетели - Лудвиг Втори.

 Дисниленд прави негово точно копие за тематичния си парк - известният замък на Спящата красавица. Затова и посетителят има чувството, че вече някога го е виждал.

Лудвиг Втори го построява като място за свое уединено убежище, но всъщност прекарва в него само единайсет дни. Едва ли е очаквал, че един ден "Нойешванщайн" ще стане и най-посещаваният замък в света, привличащ като магнит всяка година повече от един милион туристи.

Всяка зала е посветена на известен художник, поет, композитор или артист. В началото Лудвиг е мислил да го посвети на Вагнер, заради страстта му към композициите му.
 
Стенописите в трапезарията са посветени на "Танхойзер", спалнята - на "Тристан и Изолда", салонът - на "Лоенгрин", тронната зала - на "Парсифал".

Проектира го кралският архитект Едуард Ридел, но майсторът на сценични декори Кристиан Йанк активно се включва в работата. 14 майстори резбари пет години се трудят само върху дърворезбите в спалнята.

Лудвиг става принц на Бавария съвсем млад - едва 18-годишен

Детството му не е особено щастливо, поделено между отчуждения баща, уроците и самотните разходки сред природата, към която той се привързва с цялото си сърце.



През 1861 г. се запознава с цикъла "Пръстенът на Нибелунгите". Особено го впечатлява предговорът на маестрото, в който се описва плачевното състояние на германския театър.

"За да бъде поставен "Пръстенът - пише Вагнер, - е необходим принц, който да финансира начинанието."

Естествено, Лудвиг веднага решава, че той ще бъде този принц.

През 1894 г., след смъртта на баща си, Лудвиг се възкачва на престола. Първата му работа е да заповяда да намерят Вагнер и да го доведат в Мюнхен - задача, която се оказва не толкова лека, тъй като 51-годишният композитор се укрива от многобройните си кредитори.

Принцът урежда всичките му дългове и го настанява в уютна вила в италиански стил. Двамата стават неразделни. За маестрото Лудвиг олицетворява просветения владетел, меценат на изкуството. За романтичния младеж Вагнер е бог.

Скоро обаче мюнхенското общество започва да се страхува от растящото влияние на композитора. Министрите се опасяват, че Вагнер би могъл да въздейства върху Лудвиг по политически въпроси, и го принуждават на напусне Бавария. Той се установява в Швейцария, в къща, чийто наем отново се плаща от принца.

За Лудвиг първите години на трона са белязани от нещастия и трагедии. Избухва войната между Австрия и Прусия, най-силната германска провинция. Бавария също е въвлечена в конфликта на страната на Австрия.

След победата на Прусия Лудвиг е принуден да подпише споразумение, според което поставя войските си под командването на пруския генерален щаб. Така Бавария губи част от независимостта си. След края на последвалата френско-пруска война Бисмарк иска от Лудвиг да се включи в обединената германска империя, в която Прусия е лидер.

Суверенитетът на Бавария се превръща в илюзия, а самият Лудвиг - във фигурант в рамките на германската конституционна монархия.

Короната се оказва прекалено тежка за вече 20-годишния младеж. След като разваля планираната и многократно отлаганата сватба със Софи, племенница на императрица Сиси, той заживява все по-усамотено в своя приказен свят, населен с митологични герои.

Прекарва повечето от времето си сред природата и предпочита компанията на планинските селяни пред тази на своите министри. Продължава да спонсорира представления, които се поставят специално за него сред поръчани от него декори на екзотични места - Хималаите, Тибет, Китайската империя, дворът на Луи XIV.

Продължава да строи и приказните си замъци, сред които и "Линдерхоф", копие на Малкия "Трианон" във Версай, смесица между ренесансов и бароков стил.

Отдава се на увлеченията си обаче като истински германец - задоволява прищевките си, като плаща от собствения си джоб, а не от баварската хазна.

Това е историята за  замъка на Бавария. Такава я познават историците и така я предават на поколенията.



източник:
http://hobbykafe.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=498&start=45





Гласувай:
14


Вълнообразно


1. sparotok - Нойшванщайн
19.08.2011 15:35
Замъкът е невероятен, в близост е до град Фюсен, в който цари една необичайна атмосфера. В цялата област има нещо магическо, посетиш ли мястото, неизбежно ще ти се поиска да се върнеш!
Поздрави!
цитирай
2. germantiger - ...
03.09.2011 14:29
Споменава се, че там Чайковски се вдъхновил за своето Лебедово езеро!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031