Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 10:09 - БРИГС - влиянието на силните инвеститори
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1815 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                         Тайната революция на БРИКС



image



Страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, вече не са склонни да се примиряват с хегемонията на САЩ. Украинската криза ги сплотява още повече в битката им срещу световния ред, установен след 1945-а.
Целта на бързоразвиващите се държави от БРИКС е ясна: те искат да променят световния ред. И да сложат край на хегемонията на САЩ. "БРИКС е съюз от държави, които си приличат по това, че не са съгласни със сегашния световен ред. И ако Русия остане задълго извън групата Г-8, тяхното влияние може да нарасне още повече", прогнозира Петер Бриле, който ръководи изследователския отдел на Ибероамериканския институт в Берлин.


Експертът е на мнение, че петте бързоразвиващи се страни от БРИКС са си поставили за цел да пречупят властовите механизми, установени след 1945 година. "Всички страни от БРИКС имат сериозни властови амбиции и смятат, че голямото бъдеще тепърва им предстои", посочва Петер Бриле.


ПАЗАРЪТ
САЩ вече не води в класацията. Благодарение на растящия стокообмен между страните от БРИКС, през 2009 година Китай измести САЩ и стана основен пазар за бразилските стоки. А от 2012 година насам Китай е и най-големият вносител в Бразилия.


Последният спор между страните от БРИКС и САЩ е съвсем пресен. На последната съвместна сесия на Световната банка и МВФ, провела се в средата на април, американският Конгрес наложи вето върху реформата на МВФ - нищо, че решението за тази реформа бе взето още през 2010 година. Тогава страните-членки на МВФ се бяха споразумели за преразпределение на гласовете в полза на развиващите се и бързоразвиващите се страни. Това решение бе повлияно от факта, че само през последните десет години делът на страните от БРИКС в глобалния БВП е нараснал от 18 на 28 процента.


Има и работи вече банка БРИКС. В БРИКС ще търгуват само в национални валути. Долърът губи позиции окончателно. "Русия вече въведе практиката разчетите за горивно-енергийните ресурси да се правят в националните валути на близките съседни страни и тази практика ще бъде развита“, допълни още руският енергиен министър.


СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ
Повечето инвеститори са добри запознати със страните от МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция) и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР). Това са развиващи се пазари с бързо разрастващи се икономики, а инвеститорите очакват тези страни да са двигател на световния икономически растеж както в момента, така и в бъдеще, коментира Visual Capitalist.


Страните от МИНТ са част от графиката на Visual Capitalist, като Мексико допринася с 1,6%, Индонезия – с 2,2%, Нигерия – с 1,3% и Турция – с 1,2% за световния икономически растеж.
Къде бихте инвестирали: в бързо развиваща се икономика с фондов пазар на световно равнище или в разклатена бивша суперсила, въвлечена в опосредствена война и вървяща към рецесия?


повече тук: DW и тук: http://www.investor.bg/temi/%D0%91%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%A1/



Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Да се заменя реалността с илюзии е стар, но изтъркан коминтерновски трик.
10.02.2016 11:30
По смешен псевдо-икономически анализ с абсурдни, пожелателни илюзии не бях чел. Зариването на главата в пясъка не е в състояние да променя реалностите.
цитирай
2. djem - Май сте закъсали с информацията момчета - до 2. batogo
10.02.2016 14:20
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

БРИКС
„Голдман Сакс“ предсказват, че „от 2007 до 2020 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението в Индия, изразен в щатски долари, ще се увеличи 4 пъти“ и към 2043 г. индийската икономика вече ще изпревари тази на САЩ.

Голдман Сакс предвиждаше към 2050 г. общият ръст на икономиката на БРИКС да надхвърли по размер ръста на икономиката на най-богатите страни в света, известни като Г-7 (Групата на 7-те), но новите анализи показват, че това ще стане към 2032 г. По руски оценки приносът на БРИКС в общия световен икономически растеж вече надхвърля 50%. Групата представлява най-големия потребителски пазар с около 2,8 млрд. души население. В 4-те страни понастоящем се произвежда над 15% от световния БВП. Основни за икономическото превъзходство ще бъдат високите информационни, комуникационни и производствени технологии.

Определени са области за взаимодействие със стратегическо значение: ядрена и неядрена енергетика, нанотехнологии, усвояване на Космоса.

и още
Бразилия, Русия, Индия и Китай произвеждат 40% пшеница (над 260 млн. т.), 50% свинско месо (повече от 50 млн. т.), повече от 30% птиче месо (над 30 млн. т.), 30% говеждо (около 20 млн. т.) от световното количество от тези продукти. В страните от БРИКС са съсредоточени 32% (0,5 млрд. ха) от обработваемата земя в света.

По последни данни (2013 г.) растежа на БВП се продължава да се запазва стабилен.
ФИНАНСОВА СИГУРНОСТ
Според БРИКС вариантите в този посока са: други валути също да получат статут на световни резервни валути (юанът, рублата), като за целта първоначално се усили ролята им като регионални валути, трансформирането на СПТ (специални права на тираж) на МВФ като световна валута, или пък създаване на принципно нови СПТ.
СТАТИСТИКАТА
Въз основа на прогнози направени от Джим О'Нийл ,Индонезия ще бъде класирана на 7-мо място по ръст на БВП до 2050 год.Страната има смесена икономика в ,която както частния сектор така и правителството играе съществена роля .Страната е най-голямата икономика в Югоизточна Азия и член на Г-20.Оцененият БВП на Индонезия за 2012 год. е 928.274 милиарда долара.На Световния икономически форум за Югоизточна Азия. През 2009 год. БРИКС и Индонезия представляват 42% от населението на света и съответно 15% от световния БВП като цяло.До 2015 г.потребителите на интернет в БРИКС и Индонезия,ще се удвоят до 1,2 млрд. души.

източници:
Страните от БРИКС си обещаха единство, expert, 16 април 2010
http://geopolitica/spisanie-geopolitika/950-brik-kato-geopoliticheski-i-geoikonomicheski-fenomen
BBC News Magazine: The MINT countries: Next Economic Giants
цитирай
3. djem - Защо?
10.02.2016 14:22
анонимен написа:
Русия и Бразилия вече са извън БРИКС - познайте защо.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Я пак провери, дали си написал правилно коментара!
цитирай
4. golden - БРИКС - е наименование на група страни с влияние в международната икономика.
10.02.2016 14:43
Брикс работи за развитието на икономиките си, а ЕС тъпче на едно място. Защо?

ТАСС,2015 г. / Новата банка и резервният валутен фонд на БРИКС тръгват с 200 млрд. долара

ЛИДЕРИТЕ,
петимата от БРИКС, в която членуват Русия, Бразилия, Китай, Индия и ЮАР....решиха:
1..... ще обсъдят въпроса за задълбочаване на сътрудничеството в областта на промишлеността, технологиите и финансите. Централната тема в разговорите им ще бъде и старта на новата банка за развитие и изграждането на резервен фонд с общи капитали от 200 млрд. долара
2......С появата на новата банка за развитие и резервният валутен фонд на страните от БРИКС ще бъде създаден общ механизъм, който ще способства за ефективното стабилизиране на националните капитали на държавите в случай на кризисни явления в световната икономика
УФА
в Уфа участват още Индия, Иран, Монголия, Афганистан и Пакистан, които са със статут на наблюдатели в ШОС.
Освен Индия, към ШОС се очаква да се присъединят още Пакистан и Иран, каза Юрий Ушаков. По думите му кандидатурата на Иран ще бъде обсъдена след завършване на преговорите за ядрената програма и отмяна на санкциите срещу Техеран от Съвета за сигурност на ООН.

По време на двете срещи на върха руският президент Владимир Путин ще проведе 11 двустранни срещи и една тристранна между Китай-Монголия-Русия.

И така - кои са БРИКС, и
защо ЕС се страхува от този блок?
ЕС се нуждае от газ и петрол, но не иска да е зависима от Русия и Китай. Какво прави тогава?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031