Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 10:49 - Полезни съвети / наследства, пенсии, имоти
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 2521 Коментари: 1 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                         ПРАВО НА НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ
                                            

Загубата на близък роднина е тежък момент в живота на всеки човек независимо от неговата възраст. Особено чувствителни към такава загуба са най-младите хора, защото освен мъката от ненавременната раздяла с човека, когото обичат и който се е грижил за тях - родителя, те се изправят пред трудности с осигуряването на издръжката си, докато ходят на училище или следват. Не по-безпроблемно е положението, когато почине единият съпруг в семейството, а преживелият съпруг остава с много намалени доходи. Поради тази причина законодателят е предвидил заместваща грижа от страна на държавата чрез отпускането на наследствена пенсия.

Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите. Наследяват се всички лични пенсии с изключение на пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за старост или инвалидност, пенсиите - държавна награда, и персоналните пенсии. Отпускането на персонални пенсии е регламентирано в чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване, според който Министерският съвет по определени от него условия и ред в изключителни случаи може да отпуска пенсия на лица, по отношение на които не са налице някои от изискванията на Кодекса за социално осигуряване. Този вид пенсия не е свързана с трудовата дейност и средствата за изплащането й са за сметка на републиканския бюджет.

Когато наследник направи отказ от наследство, този акт не го лишава от право на наследствена пенсия.


Наследствена пенсия за деца

Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а ако след като станат пълнолетни, продължат своето образование, те ще получават наследствената пенсия за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст. Наследствена пенсия може да се получава и над тази възраст, ако лицата са получили инвалидизация до 18-ата си годишнина, съответно до 26-годишната си възраст.

Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, така и извънбрачните и осиновените деца. При пълно осиновяване децата нямат право на наследствена пенсия от рождените си родители и обратно, освен в случаите, когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. Ако междувременно осиновяването се прекрати, осиновените деца възстановяват правото си на пенсия от рождените си родители и обратно.

За лица, които учат след навършване на 18-годишна възраст, се смятат тези, които продължават образованието си в училищата, създадени по реда на Закона за народната просвета, независимо от степента и формата на обучение. Това обстоятелство те установяват в началото на всяка учебна година с документ от съответното учебно заведение. Наследствена пенсия могат да получават и лица, навършили 18-годишна възраст, независимо от формата и степента на обучението им, приети и записани във висшите училища, създадени по реда на Закона за висшето образование, като те установяват това обстоятелство в началото на всеки семестър с документ от съответното висше училище.

За лица, които продължават обучението си в учебни заведения в други държави, обстоятелството се установява с документи, издадени от чуждестранното висше учебно заведение в началото на всеки семестър или учебна година, като документите в зависимост от страната трябва да бъдат оформени в съответствие с разпоредбите на двустранните или многостранните международни договори, по които Република България е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и книжа.
Право на наследствена пенсия имат и тези лица, които са прекъснали обучението си поради заболяване, съгласно правилата на съответното учебно заведение, както и поради бременност, раждане и отглеждане на малко дете до навършване на 3-годишната му възраст, но общо за не повече от 2 години. Ако възникне обстоятелство по прекъсването на обучението поради незаверен семестър, имащият право на наследствена пенсия я получава до датата, посочена в заповедта на ректора, а ако няма такава дата - до датата, на която е издадена заповедта.

Наследствената пенсия се получава и през периода на ваканциите. За всяка нова учебна година, която е записана, трябва да се представи удостоверение за това обстоятелство от съответното учебно заведение. Удостоверението се представя в НОИ, защото в противен случай пенсията ще бъде спряна. Ако удостоверението не се представи навреме, а по-късно, пенсията ще бъде изплатена и за отминалия дължим период.

Наследствена пенсия за преживял съпруг/съпруга

Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта за придобиване на пенсия за осигурителен стаж или преди тази възраст, ако е неработоспособен. Пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на определена възраст.

Наследствена пенсия за родители

Родителите имат право на наследствена пенсия от починалото си дете, ако са навършили възрастта за пенсиониране съгласно Кодекса за социално осигуряване и не получават лична пенсия.

Как се определя наследствената пенсия


Наследствената пенсия се определя като процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице както следва:
при един наследник - 50 на сто;
при двама наследници - 75 на сто;
при трима и повече наследници - 100 на сто.
Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия, и се разпределя поравно между тях.

Процедурата по отпускане на наследствена пенсия

За да се получи наследствена пенсия, е необходимо на първо място да се подадат документи за получаване на наследствена пенсия в Главно управление „Социално осигуряване”. Наследниците прилагат и удостоверение, което се издава от общинската администрация. Това удостоверение е различно от удостоверението за наследници и съдържа допълнителна информация, като осиновяване и разсиновяване, настойничество и попечителство, когато наследодателят е бил самотен родител, при доказване на родителски права и др.

Лицата, които имат право на наследствена пенсия, трябва първо да подадат молба за издаване на удостоверение за наследници до общината (района, кметството) по постоянния адрес на починалия, както и удостоверение за отпускане на наследствена пенсия.
Самата молба за получаване на наследствена пенсия правоимащият наследник подава в общината (района, кметството) по последния постоянен адрес на починалия. Към нея се прилагат удостоверението за наследници и други доказателства и документи.

За да бъде приета молбата, първо се проверява дали подателят й отговаря на изискванията на чл. 82 от Кодекса за социалното осигуряване, а именно дали е сред посочените в закона правоимащи лица. След като се установи чрез справка в личния регистрационен картон на починалото лице или в личния регистрационен картон на наследниците, че лицето отговаря на изискванията на закона, на лицето се издава исканото удостоверение за отпускане на наследствена пенсия.

За издаване на удостоверение за отпускане на наследствена пенсия такса не се заплаща. Срокът, в който следва да бъде издадено удостоверението за отпускане на наследствена пенсия, е 7 работни дни.

В случай че се получи отказ за издаване на удостоверение или не сте съгласни с размера на отпусната пенсия, този отказ може да се обжалва пред директора на съответната териториална дирекция в срок до 3 месеца от получаването му. Ако отново не сте удовлетворени от решението, спорът може да се отнесе пред съда.

----------------------------------------------------------------------

Кредитите и депозитите също се наследяват


Когато някой почине и има наследници по закон – деца, съпруг, братя и сестри, родители и т.н., те получават неговото наследство. То се формира от всички права и задължения към момента на смъртта. Тоест могат да се наследят имоти, пари, вещи, автомобили, но и задължения. Тези задължения могат да бъдат както към физически лица (заеми и др.), така и към банки и други кредитни институции.

Или казано просто, наследниците наследяват и задълженията. Като при обикновеното наследяване те са неограничено отговорни за задълженията на своя наследодател дори със свое имущество. За щастие законодателят е уредил правна възможност наследникът да се „застрахова” срещу това кредиторите на починалия да насочат претенциите си и върху личното му имущество. Тази „застраховка” е институтът на приемането на наследство по опис. При осъществяването на тази процедура приелият по опис отговаря за дълговете на наследодателя само до размера на описаното наследство, но не и със своите лични имуществени права.

Разбира се, остава и вариантът с отказ от наследство. Той е уместен, ако е вероятно да се наследят предимно дългове. Отказът се прави пред районния съд и се вписва в специални книги.

Ситуацията, при която едно лице няма реална представа за съотношението права/задължения, които наследява, е често срещана в практиката и може да доведе до наистина неприятни изненади.

Приемането на наследството по опис е възможност,
която Законът за наследството установява в интерес на призования към наследяване близък на починалия. Значението на приемането по опис се проявява в ограничаване на отговорността на наследника за задълженията на наследодателя до размера на полученото наследство.

Описът на наследството е правна възможност на наследника. Поради благоприятните последици на приемането по опис обаче законът установява лицата, които задължително приемат наследството по опис. Това са недееспособните, държавата и обществените организации - сдружения и фондации. По смисъла на закона недееспособни са малолетните и непълнолетните, както и поставените под пълно или ограничено запрещение. Важно е да се отбележи, че и децата, без значение от тяхната възраст, могат да влязат в ролята на наследници длъжници. При положение че лицето не е пълнолетно, банките ще търсят законния му представител. Ако той обаче не е наследник на починалия, няма начин да бъде задължен да плаща дълга.

И още нещо – повечето банки задължително правят застраховка живот за сметка на длъжника, която да покрие кредита, ако той почине. Когато има такава застраховка, банките трябва да си търсят парите от застрахователите, а не от наследниците. Затова е необходимо да се подаде писмено запитване в банката дали е била сключена застраховка живот.
Държавата винаги приема по опис дори и когато получава наследство по завещание.

Общините също могат да наследяват по закон
движимите вещи, жилищата, ателиетата и гаражите, както и парцелите и имотите, предназначени предимно за жилищно строителство на тяхна територия, когато починалият няма наследници по закон или по завещание, всички те са недостойни или са се отказали от наследството. В тези случаи общината също трябва да приеме по опис. Тя приема по тази процедура и когато се призовава по завещание.

Всеки друг наследник решава сам дали да приеме по опис или напълно полученото наследство. Но всеки наследник може да се ползва от приемането по опис, направено от негов сънаследник. Приемането на наследство по опис има своя изгода и представлява своеобразна защита на наследника от евентуални големи задължения на починалия. Ограничената отговорност се балансира с допълнителни задължения и гаранции за интересите на кредиторите. Приемането по опис трябва да се заяви писмено от наследника в тримесечен срок от узнаване за откриването на наследството. Срокът е преклузивен (т.е. краен и непроменяем), но може да бъде продължен еднократно от районния съдия по местооткриване на наследството с още три месеца. След изтичането на установения в закона тримесечен срок, респективно на удължения от съда срок, наследникът губи възможността да приеме по опис. За него остава безсрочната възможност да приеме направо наследството или да се откаже от него.

Наследникът, който приема по опис, трябва да извърши две действия:
• волеизявление за изрично приемане;
• опис на наследственото имущество.
След това самият процес се състои от трите охранителни акта: запечатването на помещенията и вещите; разпечатването им; опис на помещенията и вещите.
Запечатването се извършва по местооткриване на наследството или по местонахождението на имуществото. Компетентен да извърши запечатването е представител на районен съд, но то може да бъде възложено и на общината или кметството чрез техните органи. Запечатването може да се извърши и от съдебен изпълнител, само ако това бъде поискано от наследника-молител.

За запечатването се съставя протокол, който трябва да отговаря на описаните в закона реквизити. Протоколът се датира и подписва от длъжностното лице и присъстващите страни. Страна е наследникът или наследниците, които приемат по опис.

Не е задължително описът да се предхожда от запечатване на вещи. Трябва да се има предвид обаче, че ако наследникът не посочи всички наследствени имоти, които са му известни, за да се впишат в описа, той губи изгодите, свързани с приемането по опис. Освен това, ако укрие наследствено имущество, наследникът губи правото на дял от него.
Следователно не само ще се смята, че е приел наследството направо, което ще има за последица неограничена отговорност за задълженията на наследодателя, но и се намалява активът на наследството, което наследникът ще придобие, тъй като той няма да има дял от укритото наследство.

Aко не познавате добре вашия наследодател, макар и да сте в роднински отношения, ако разполагате с информация за него, че е имал кредити или лизинги, ако е склонен към хазарт или вземане на заеми от частни лица, задължително се възползвайте от процедурата „приемане на завещание по опис“, за да си спестите бъдещи неприятности. В доста случаи може да се окаже, че отказът от наследство е по-благоприятен за наследниците с оглед предотвратяване на бъдещи претенции към тях, надхвърлящи наследяваните активи.
------------------------------------------------------------------

Как се прави оценка на имот

За извършване на различен вид правни действия с недвижим имот се нуждаем от неговото остойностяване. Необходимост от оценка на даден имот се явява най-често при съдебни спорове за делба на недвижимо имущество, при определяне стойността на обезпечение, при имоти за ипотекиране (при кредит) от страна на банките, при процесите на приватизация и др. Всеки недвижим имот има два вида оценки – данъчна и пазарна.

Данъчна оценка
Данъчната оценка на недвижимите имоти се определя от данъчния орган по законоустановени норми в зависимост от вида на имота, конструкцията, овехтяването, площта, състоянието, етажа, местонахождението и др. Данъчната оценка служи за база при облагането на имота с годишен данък. Когато имаме придобиване на имот (независимо от това по какъв начин), собственикът трябва да уведоми в 2-месечен срок съответното данъчно подразделение по местонахождение на имота и да подаде декларация по чл. 14 от Закона за местни данъци и такси, за да се заведе партидата на негово име и да се обложи имотът с годишен данък.

Данъчната оценка е необходим документ винаги, когато извършваме сделки по прехвърляне или учредяване на вещни права върху недвижими имоти и наследствени права, включващи недвижими имоти. Не се допуска извършване на сделка с недвижим имот, ако прехвърлителят има непогасени публични задължения за конкретния имот. Те се удостоверяват от данъчния орган в документ, наречен удостоверение за данъчна оценка. За да не може собственик да продава имота си при наличие на публично задължение, законът е поставил ограничение за срока на действие на удостоверението за данъчна оценка. Издадените до 30 юни на текущата година удостоверения за данъчна оценка са валидни до тази дата, а издадените след тази дата - до края на текущата година.

Пазарна оценка
За пазарното оценяване на даден имот се ползват три основни подхода за остойностяване, като всеки един от тях включва множество методи. Изборът на подход и метод за определяне на пазарна оценка става от специалист, наречен лицензиран оценител или експерт-оценител, и зависи от много фактори – вида и характеристиката на конкретния имот, целта на оценка, наличната пазарна информация и др.

Видовете подходи са следните:
1. Разходен – оценката на имот при този подход представлява определяне на всички присъщо необходими разходи за придобиване на имот – цена, държавни и нотариални такси, банкови такси и др. Този подход е най-близък до традиционното мислене.
2. Приходен – този подход се основава на възможността имотът да генерира доходи във времето и оттам да се определи неговата настояща стойност.
3. Пазарен – в този случай стойността на имота се получава, като се обработи информация за имотния пазар за предходен период от време и се направят пазарни сравнения с отчитане на характеристиките на конкретния имот. Този подход се явява основен.

При изготвянето на оценителен документ се използват и различни методи.
1. Метод на пазарните аналози - при този най-популярен метод стойността на недвижимия имот се определя чрез пряко сравнение на оценявания имот с други подобни недвижими имоти, с местонахождение в непосредствена близост до оценявания имот или в сходен ценови район, които са били оферирани, продадени или наети през последните месеци преди датата на оценката. Този метод е приложим само при наличието на информация за сделки с подобни имоти.

2. Метод на приходите - при този метод се определя чистият годишен приход от недвижимия имот, след като се приспаднат всички разходи като поддръжка, данъци и такси, застраховки, разходи за поддръжка и отдаване под наем като комисиони и т.н. В зависимост от това дали имотът се използва от собственика, или е отдаден под наем, могат да се приложат две техники - на директната капитализация и на дисконтираните парични потоци.

* Директна капитализация се прилага, когато се оценява имот, използван от своя собственик. Пресмятат се потенциалните годишни приходи от отдаването на имота под наем. След това се приспадат разходите, свързани с поддръжката на сградата, и се получава потенциалната оперативна печалба от имота. Тази печалба се капитализира посредством нормата на капитализация за подобен вид имоти.

* Дисконтираните парични потоци се използват като техника за оценяване в случаите, когато обектът на оценката е сграда, която предлага площи под наем. Обикновено се правят 10-годишни прогнози за бъдещата оперативна печалба от имота. След като се дисконтира с подходяща норма на капитализация, се получава стойността на сградата по метода на приходите.

3. Метод за определяне на цената при замяна - иновативен метод, който е подходящ при определянето на цената на недвижим имот, който ще бъде заменен срещу друг имот или срещу други стоки и/или услуги. Този метод е комбинация от метода на пазарните аналози и метода на приходите. Има за цел да посочи максимално най-високата реална цена на имота, която да не ощети собственика, ако той реши да направи замяна.

4. Метод за определяне на ликвидна цена - чрез този метод се определя цената на недвижим имот, който е необходимо да се реализира в максимално кратки срокове за продажба или за отдаването му под наем. Сроковете се определят от настоящото състояние на пазара в района, където се намира недвижимият имот. Този метод не е приложим при всички видове имоти. За определянето на ликвидната цена се взимат предвид най-ниските ценови равнища, при които са се реализирали сходни по параметри и местонахождение имоти.

Понякога се налага, в зависимост от това за какво ще се използва оценяването, да се приложат минимум два метода за оценка. Резултатите от тях, с използването на тежестни коефициенти за всеки метод, служат за определяне на заключението за справедлива пазарна стойност на имота.

Оценката на един и същи обект за различна цел и нужди може да бъде различна.
- Когато се оценява един имот за продажба, се търси средната му стойност, съобразена с пазара на имоти.

- Ако имотът предстои да бъде обявен на търг, се изготвя тържищна оценка. При нея се търси минимална стойност, за да може в процеса на наддаване да се достигне до максималната цена и да се постигне баланс между интересите на продавача и купувача.

- Когато имаме необходимост от оценка на имот за сключване на застраховка, в този случай специалистът оценява ситуацията с оглед на евентуалните щети и средства, които ще бъдат необходими за възстановяване на имота.

- Оценката на имот, който ще служи като гаранция за получаване на заем или ипотека, се нарича ипотечна оценка. При нея се отчита бързата ликвидност и способността имотът да се продаде в минимални срокове.

- При съдебните оценки експерт-оценителят трябва да има познания по процесуалното законодателство.

- Съществуват и оценки за наем, при които клиентът трябва да получи съвет каква наемна цена ще е подходяща за дадения имот съобразно пазара на наемите в момента.

- Във връзка с нуждите на процесите на приватизацията се изготвя и приватизационна оценка на недвижима собственост.

- Изготвянето на историческа оценка е свързано с реституцията на редица отчуждени навремето имоти. При този вид оценка на имота голяма роля играе факторът време, както и дали имотът, предмет на реституция, не е унищожен. В тези случаи експерт-оценителят определя каква е била стойността на имота, ако все още съществува на пазара. По този начин бившият собственик може да бъде обезщетен справедливо.

Важно е да се знае, че дейността на оценителите е регламентирана в закон. При изготвянето на всяка оценка оценителят декларира, че е незаинтересовано лице. Крайният продукт, оценката, представлява заключение за стойност на имота, а не за цената му.


Владислава ГАЛЕВА, юрист



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. getmans1 - Много полезна информация, утре ще я ...
10.12.2014 01:33
Много полезна информация, утре ще я разгледам подробно.
Благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031