Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2014 14:57 - БИЗНЕС, ФИНАНСИ И ОЩЕ НЕЩО
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 1731 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 12.07.2014 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               ОФШОРНИ ФИРМИ ВЪВ ФИНАНСОВАТА НИ ПОЛИТИКА



Как една малка обществено-държавна банка става голяма частна банка?....след като караш курса - висш пилотаж!!1


Дали долу описаната история не е компромат или конспирация, сами преценете!


Информацията идва от тук:  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1129027



Николай Велков е адвокат и специалист по банково дело. Името му нашумя, когато бе арестуван в полицейската операция “Октопод” заедно с бившия служител на ДАНС Алексей Петров. Тогава Велков бе наречен “мозъка на Октопода”. По-късно прокуратурата сне повдигнатите срещу него обвинения.


май 2005 г.

10 офшорни компании, изпират парите си  чрез  КТБ
{всичко вече е история; документацията - унищожена; истината - прикрита; виновните - на свобода; невинните - в съда. само за пример - бумът на строителството през 2008 г,чийто кредити бяха от корпоративната банка, тези кредити все още не са върнати...30 годишен период}



 От разказа му се разбират интересни подробности за приватизацията на банката, за развитието й и за сегашното й управление.


Корпоративна търговска банка е създадена през 1988 г. като съдружие между Българската външнотърговска банка и съветската Внешекономбанк под името Булгарсовинвестбанк.

Името е сменено през 1994 г., година по-късно Русия продава дяловете и банката остава изцяло собственост на Булбанк (както вече се нарича предишната Българска външнотърговска банка), т. е. на българската държава.

През 2000 г. при правителството на Иван Костов КТБ бе продадена, преди да се пристъпи към приватизацията на самата Булбанк. 11 години по-късно Велков потвърждава, че зад някогашните купувачи - офшорни фирми, се крият българи.

Казва, че е бил мозъкът на операцията, минала по ръба на закона.


Цветан Василев страда от някаква мания, че аз по някакъв начин застрашавам неговите интереси и неговото бъдещо развитие, казва Велков за сегашния председател на надзорния съвет на КТБ. А за Делян Пеевски, депутат от ДПС и син на собственичката на вестниците “Телеграф”, “Монитор”, “Политика” Ирена Кръстева, обяснява: “Неговият интерес е от гледна точка на това, че е партньор с Цветан Василев.”



Интервюто взе Любомир ИЛКОВ, “24 часа”



- Кой и защо може да поръча да ви пребият?

- За мен хипотезите са няколко. От хора, които са свързани с определен медиен монопол, бивши мои съдружници банкери. Като не изключвам версията поръчката да е била направена и от определени служби на МВР, защото медийно известно е, че Киро е техен контингент.


- Намеквате, че е възможно да сте поръчан от бивши съдружници банкери. Какво имате предвид?


- За най-голямо съжаление напоследък ми се случиха много неприятни неща, които, като анализирам и събирам определена информация, мисля, че стигат до собственика на Корпоративна банка Цветан Василев и неговия публично оповестен нов син Делян Пеевски. Имам предвид и кой стои в основата и организацията на акция “Октопод”, където аз безпричинно бях намесен, за да бъда публично компрометиран. Впоследствие разбирам от различни източници, че там трябва да се търси връзката и за унизителния публичен арест на бившия военен министър Николай Цонев.


- Защо Цветан Василев и Корпоративна банка, нали бяхте нейни съсобственици?


- Цветан Василев стана съсобственик в банката впоследствие. Идеята и цялата организация по закупуването на тази банка бяха мои. Разбира се, тя беше купена с 10 ошфорни компании, което на практика си беше на ръба на закона. Изпълнителни директори при придобиването й бяха Теменужка Газдова, Иван Константинов и един прокурист. По това време Цветан Василев беше освободен от ЦКБ и работеше в Алианц банк при Димитър Желев. Впоследствие Желев го помоли да напусне по причини, които не искам да споменавам публично. И така лично аз го поканих да дойде и да оглави изпълнителния екип на Корпоративна банка. Съжалявам, че към онзи момент не послушах съветите на един от най-големите наши банкери, който ми казваше да не го вземам. В крайна сметка, след като го взехме, собствеността на банката беше разпределена между мен, Цветан Василев и известна адвокатска кантора. Така че на всички трябва да е ясно, че Цветан Василев е в Корпоративна банка само и единствено заради мен. Вероятно тази истина не му е приятна, но за това има официални документи. Всички, които впоследствие бяха акционери в банката, по един или друг начин бяха изгонени с интриги, натиск и далавери. Аз излязох последен от тази банка, когато реших да я напусна, и никой не можа да ме изгони. С банката, както и с делото “Октопод”, аз непрекъснато намирам някаква връзка - пряка или косвена, с истории, които ми се случват. За съжаление не мога да си обясня кой какво точно иска, след като за мен всичко е история.


- Да не би да ви предупреждават да не казвате това, което знаете за Корпоративна банка? Вие бяхте председател на надзорния й съвет.



- Да, бях председател на надзорния съвет. Това, че банката е учредена и създадена, всъщност е купена от Булбанк, няма никакъв проблем в тази ситуация. Проблемът е, че от тук нататък тази банка се превърна в генератор на корупционните практики в държавата благодарение на хората, които я управляват. Това продължава вече при няколко правителства. Като най-безскрупулно е при сегашното, което е неоспорим факт. Както е известно от медиите, там се съхраняват почти всички пари на държавата като цяло. А какво се напазарува с тях, вие сами виждате и знаете, но не изцяло. Това става със съответните позволени и непозволени механизми, които могат да се реализират в една финансова институция.

- Какво конкретно имате предвид и как малка банка като Корпоративна преди няколко години изведнъж стана основна на държавата с балансово число от милиарди?

- Аз нямам притеснения утре или когато и да било да се изправя, ако ме предизвикат, разбира се, и да обясня всичко онова, което се съдържа в контекста на вашия въпрос. Сега мога да задам обаче само някои въпроси. Как е започнало увеличението на капитала на банката? Колко и какви средства са изнасяни по кореспондентските й сметки в чужбина и дали тези пари са оставали там? Колко валутни операции са направени в тази банка чрез свързани с Цветан Василев юридически лица? Дали винаги коректно БНБ като регулаторен орган е била информирана за точните проценти и коефициенти по отношение на регулацията и т. н.?

А що се отнася до това как една малка банка изведнъж става толкова голяма за сравнително кратък период от време против икономическата логика, бъдете сигурни, че това не става с магическа пръчка. Това става с механизми за привличане на много клиенти. Но отбележете, че основните клиенти в случая са изцяло държавни, от различни отрасли на икономиката.

 Ще ви дам един пример. Спортният тотализатор стана клиент на Корпоративна банка, когато майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, го оглавяваше. Нали се сещате за какви суми става въпрос в спортния тотализатор? Виждате какъв е актът на зачатие и с какъв син се сдоби Цветан Василев - Пеевски, след тази операция. В контекста на това мога да кажа, че Василев е един вид многодетен баща, защото банката бързо нарасна и доби тези размери. Може би ще дойде ден да чуем и за други негови рожби, с които се е сдобил по подобен начин. Така метафорично ви отговарям на въпроса как една малка банка за кратко време става голяма.

- Смятате ли, че има за какво да се притесняват от вас настоящите собственици на банката?

- Настоящите собственици на банката винаги има от какво да се притесняват. Не от мен, не от създаването й, а от онова, което са правили в тази банка. Това, което се случва до момента. Цветан Василев е много добър банкер между другото, дето се казва, и мустаците му са банкерски, но не е добър човек. Просто се самозабрави и не знае къде се намира в момента.

 Много е лошо човек да изгуби мярката и да реши, че всичко на този свят се купува с пари. Политика, медии, хора, слава, самочувствие и каквото въобще се сетите.

Аз смятам, че не е така. Човек трябва да има морал и да знае, че рано или късно нещата си идват на мястото, както казват древните философи. Такава е за най-голямо съжаление моята констатация.

- Това значи ли, че може да се търси основна връзка между Октопода, ако съществува, и банката?

- Генезисът на Октопода винаги трябва да се търси във връзката - големи пари, политика, престъпност. Аз съм разказвал, че има записи на магистрати, които едно към едно казват какви са били поръчките, кой поръчва, какви пари плаща, на кои магистрати, на кои прокурори, за да се подготвят определени дела и с тях да бъдат атакувани много хора.

- Това, което казвате, е страшно.


- Страшно е, има материали, има СРС, има данни. И ако собственикът на тези данни иска да ги извади, а аз предполагам, че ще ги извади, като дойде време, ще разберете за кои магистрати става въпрос. И тук става въпрос за висши магистрати. Как един прокурор разговаря и уточнява, като преди това е уговорил съдията от Градския съд да свърши определена работа. Аз това съм го казвал пред когото трябва.

- Кой в крайна сметка стои зад Корпоративна банка в момента?
- В момента зад Корпоративна банка си седят Цветан Василев и определени групи с политически и икономически интереси и им се изпълняват там поръчките. Това са политици от правителства, управлявали от времето на БСП, ДПС, царя, тройната коалиция. Включително в момента.



източници:
"Труд" и "Факти"



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. rouzy - Как става източването?
12.07.2014 18:00
лошото в случая с "банката -пирамида" на василев е че
държавния бюджет разпределен на пера се помещава в ктб като всички осигурителни вноски са там и...същата тази държава взима пари от нашите данъци и плаща осигуровките на своите служители - държавната администрация включително и осигуровките на депутатите, министрите, премиера и целия блок на президенството. Със нашите данъци събрани в бюджета - държавата взима парите и ги внася за тях - като осигурява себеси /държавните администрации/ за здраве и пенсия.
Разбирате ли къде е дупката?
Всички бюджетни приходи от данъкоплатците отиват за осигуряването на държавните търтеи, а здравните осигуровки - си стоят в банката и само срещу подпис отиват по предназначение.

Трябва човек да е изключително прост че да не разбере измамата -наречена Банка.
Затова хора, ако опрете до банка внасяйте само дребни суми до 1000 лева /около 2 заплати/, за да не ви е мъчно много когато банката умишлено фалира и се "наложи" бнб да я спасява.

Защо преди години бнб не спаси банката на Моллов?
Защо бнб не спаси банките които уж фалираха?
И как така тихомълком фалираха?

Как става източването?
Неее с чувалите - така постъпват простаците и крадците.
Източват се банкови сметки онлайн - с превод от един абонат и една банка в...друга банка и то офшорна - задължително, за да не се проследят парите...и за по-кратко парите може да минат през няколко банки преди да се настанят някъде за постоянно.

Банкери! Някои българи не са паднали от Марс, не вярват на "сълзи", знаят за какво става дума и не е задължително тъпите журналисти да тръбят и да вдигат шум за нещо, което засяга единствено държавните мошеници; а те сигурно стоят отстрани и ви се присмиват на плиткия ви мозък. Журналистиката и финансите са две различни неща.
Едното / журналистите/ тръбят за щяло и нещяло та чак у Америките да се чуе; а другите / финансовите-пирамиди/ тихичко по търлици изнасят / внасят/ авоарите си и ни лук ял - ни лук мирисал. Бнб се прави на ударена, техните служби знаят много добре че, пари се изнасят с и без тяхното съгласие особено когато е онлайн и инкогнито.
цитирай
2. djem - Взимаш кредит и...не го връщаш!
13.07.2014 06:38
В близкото ни минало така "фалираха" близо 50 банки в цялата страна.
Пример : http://djem.blog.bg/biznes/2011/04/22/nai-bogatite-bylgari-oshte-ot-vremeto-na-piramidite.733849

Не се става милионер само от заплата, освен ако тя е с 4 нули, харчиш малко и пестиш много.
Например един депутат взима заплата около 3000 лв, но той взима участие и в други комисии, има отделен бизнес,чрез който тегли кредити. Като няколко бизнесмена и депутати, които бетонираха черноморието и планинските ни курорти.
Те, така се става милионер в България!
цитирай
3. djem - Блогът ми пак е спрян! Защо все на мен ми се случва. Да не би да съм настъпила "котката по опашката"
13.07.2014 07:31
* коментарите се губят и появяват след минути
* броячът на прочетени също е спрял - блокирал


цитирай
4. andri - Сценарият не успя!
13.07.2014 10:39
ОТ 2 ГОДИНИ НАСАМ НАЙ-МОДЕРНИЯ НАЧИН ЗА ИЗНАСЯНЕ НА ПАРИ ОТ БАНКИ Е

БАНКОВИЯТ ПРЕВОД. Така могат да се превеждат милиони евро, да сменят притежатели и банки както им се ще. Дори в закона за банките има клауза че, всеки вложител може да си изтегли авоарите по всяко време,след като докаже че тези спестявания са негови. При положение че БНБ само преди месеци лансира версията че в трезорите на банките има 38 милиарда в лева и валути - депозити събрани само за последните 5 години, какво да говорим за предишните такива.
Превеждат се суми от една банка в друга само чрез бланка за банков превод на парични суми и скъпоненности. Златните кюлчета могат да се изнасят ако титуляра по сметката даде писмено съгласие. Всички други сделки са просто манипулиране на общественото мнение и създаване на изкуствен скандал за да се унищожи реномето на банката. В този режисиран от опозицията /без имена че е незаконно/, учавстват: заинтересовани лица от трезора на банката и някои кредитополучатели със съмнителен имидж и престъпления в миналото /през 90-те години на 20 век/ които не искат да си върнат кредитите. Един депутат може да изтегли няколко кредита /единият покрива другия/ това е честа практика в банковото дело. Когато държавата не е определила с закон таван на кредитите - такива манипулации са възможни.

Това за чувалите е тежък физически труд и само добре обиграни обирджии го могат и обирът се режисира поне от 2 месеца преди събитието. Това са камион... чували..... работна ръка най-малко от 5 човека....

Миля, че всеки непредубеден наблюдател, който малко от малко разбира от финанси, би се съгласил, че тази банка, ако не беше разривът между Пеевски и Василев, нямаше да го водим този разговор. Банката щеше да си функционира както всички останали.

Всяка банка даваща кредити има период на изплащане и той може да е 30 години. Това означава че, ако в КТБ се води салто от всички кредити изтеглени за период от 20 години, то числото от 3.5 милиарда е съвсем в нещата, защото банката функционира като кредитна още от 90-те години на 20 век.

НЕ Е НУЖНО да се всява ПАНИКА без покритие при българите!
Изнесеното в медиите /вестници, списания, телевизии и радиа/ не отговаря на ИСТИНАТА.
Това действие на МЕДИИТЕ /ВСИЧКИ ОБЩО/ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
цитирай
5. andri - НЯМА ИЗТОЧВАНЕ, ВСИЧКО Е БЛЪФ
13.07.2014 19:14
ЕС започва мащабна рекапитализация на банките

4,8 млрд. евро са нужни за рекапитализация на словенските банки

3 млрд. евро от посочената сума ще е необходима за трите основни държавни банки в страната. Това информира управителят на словенската централна банка Бощян Язбец.

Наскоро френско-белгийската банка Dexia беше спасена за втори път в рамките на три години, което пазарите изтълкуваха като едва първата плочка от потенциално домино от банкови фалити. Затова се наложи спешна диагноза на нуждите на банковата система, извършена от Европейския банков орган и се стигна до днешното решение за обща и координирана рекапитализация на системно важните финансови институции.

Полският премиер Доналд Туск обясни, че споразумението за банковата рекапитализация е било предварително условие, за да се вземат по-лесно останалите решения.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предложи в четвъртък да бъде извършена координирана рекапитализация на банките и малко по-късно уточни, че "вече в Европа се извършват усилия в тази посока и тези усилия трябва да бъдат координирани".

"Предлагаме на страните членки да предприемат координирани действия за рекапитализация на банките, за да могат те да се освободят от проблемите активи", заяви Барозу в телевизионно интервю, разпространено по сайта за видеосподеляне YouTube.

С аналогичен призив към страните членки се обърна и еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния: "Необходимо е да направим преоценка на активите, особено на дълговете на страните от периферията на еврозоната и да рекапитилизираме банки, за да гарантираме тяхната жизнеспособност". Според Алмуния като крайна мярка държавите може да предоставят на банките финансова помощ, ако това не противоречи на тяхното законодателство.



цитирай
6. andri - освин това БНБ няма право да националицира без знанието на ЕС
13.07.2014 19:21
и преди да предложи оздравяване на банката по закон е така.

Имаме си закон и не е необходимо пак да го променяме - там е описано всичко необходимо; това че службите на БНБ не познават закона, говори много лошо за тях.

Оманският фонд чрез офшорно дружество притежава 30.75% от акциите на КТБ.

Без познаване на банковото дело, никой няма право да разспостранява нелепи лъжи и да всява паника в населението. В закона за кредитните институции го пише. Прочетете го!
цитирай
7. dalida - Страхотен ТЕАТЪР разиграват БНБ и медийните кукли на конци
14.07.2014 07:34
сценарий за милиарди - измамата ще лъсне, но се иска здрави нерви на вложителите в банковата ни система които в случая се явяват като КРЕДИТОРИ - дават си парите на доверие като по този начин КРЕДИТИРАТ банката.

По-запознатите българи с банковото дело знаят кои банки са СИГУРНИ и там си влагат (кредитират) парите.

Всеки вложител в банка е вид КРЕДИТОР и се ползва с правото което защитава кредитодателите, (не кредитополучателите). Пише го в Конституцията и в ЗКБ (закон за кредитни банки).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031